Skip to main content

Čistoća nije uklonila smeće sa divlje deponije u Futogu, kako tvrdi RTV

17. jan 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Smeće sa divlje deponije u Futogu, nadomak stambenih objekata, nisu uklonili radnici Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“, iako je tu vest sredinom decembra objavila Radio-televzija Vojvodine.

Tog 15. decembra radnici Čistoće samo su počeli da uklanjaju smeće sa divlje deponije, ali posao nisu završili. Kako tvrde meštani, smeće je utovarano u kamione neko vreme, a kada su se kamere RTV-a ugasile i posao je bio završen.

RTV je 15. decembra objavila kako meštani Futoga godinama imaju problem sa stvaranjem divljih deponija na okretnici autobuskih linija 53, 54 i 55, te da je tog dana, po nalogu komunalne inspekcije, JKP „Čistoća“ počelo uklanjanje smeća.

„Nakon odgovora koji je RTV dobila od Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, ekipe ’Čistoće’ jutros su bile na terenu i sa dva kamiona uklanjale veliku divlju deponiju“, navodi se u izveštaju RTV-a koji je emitovan na njihovom portalu i u informativnim emisijama. Vest sa sajta preuzeli su i drugi portali.

Dve nedelje kasnije na televiziji Nova S potpuno druga priča o istoj deponiji. Problem i dalje prisutan, a građani ne kriju nezadovoljstvo postupkom Čistoće i jeftinom propagandom pred kamerama pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Prilog na Novoj S počinje opisom deponije na kojoj se odlaže šut, građevinski otpad, stari nameštaj, razno smeće, leševi životinja. Smrad se širi prema porodičnim kućama koje se nalaze na svega 20 metara od deponije koja nije uklonjena. Ko se prevozi gradskim autobusom izlazi direktno na deponiju, preko puta koje se nalazi fabrika prehrambene industrije.

Jedan od meštana Futoga koji živi u blizini deponije Milanko Vukobrat izjavio je za Novu S da nadležni dugo nisu reagovali na njihove pozive, sve dok se nisu obratili medijima. Kako tvrde meštani, ubrzo su sa televizijskim kamerama stigli i kamioni Čistoće.

„Bila je Čistoća, jedan dan, ja ne znam da li su odneli dva kamiona, drugi dan su došli i rekli mi to ne možemo… Bili su obećali da će (nadzorne) kamere da stave, međutim, više se ne javljaju“, rekao je Vukobrat.

Divlja deponija u Futogu nalazi se na istom mestu više od 10 godina. Meštani tvrde da im je prvi put pod prozorom osvanula 2008. i tu ostala do 2012. godine. Tada su nadležni samo delimično problem počeli da rešavaju. Priča traje više od decenije, a svaki put o „rešavanju“ problema divlje deponije izveštavao je i RTV.

Darko Šper (VOICE)