Skip to main content

Dinko Gruhonjić: U Srbiji je teško razlikovati šta je politika a šta organizovani kriminal

09. jan 2021. Aktuelno
2 min čitanja

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je da su pretnje koje su upućene novinarki Televizije N1 Jeleni Zorić jedne od “najružnijih i najjezivijih” koje je do sada čuo i dodao da je to još jedan dokaz da je u Srbiji gotovo u potpunosti izbrisana granica između politike i organizovanog kriminala.

“Kada sam čitao o pretnjama koje je advokat optuženog u aferi ‘Jovanjica’ uputio koleginici sa N1 Jeleni Zorić, osećao sam se kao da sam upao u film ‘Kum’. Ne znam šta je sledeće: da nam stave konjsku glavu u krevet i da to bude direktna pretnja mafijaških konsiljerea koji izigravaju advokate novinarima koji se samo bave svojim poslom”, rekao je Gruhonjić u regionalnoj emisiji “Crvena linija” TV N1.

Dodao je da je “javna tajna” da živimo u jednom društvu u kojem je sprega između politike i oganizovanog kriminala sad već tolika da se zapravo ne može razlučiti šta je politika a šta je organizovani kriminal.

“Onda nas ne treba čuditi ni to što imamo konsiljeree koji se predstavljaju kao advokati. Situacija je krajnje alarmantna i to je jedna od najružnijih i najjezivijih pretnji koje sam čuo, a naslušao sam se raznih”, naveo je Gruhonjić.

Dodao je da mu pretnje koje neprestano dobijaju predstavnici NDNV-a ne deluju kao akcije slučajnih entuzijasta, nego kao koordinisane akcije nekih delova države.

“Ne razumem se dovoljno u tu duboku državu pa ne znam, koji su to pacovski kanali u pitanju, ali meni to stvarno ne deluje kao dobrovoljno pevačko društvo koje preti”, rekao je Gruhonjić.

Novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać rekao je da su novinari u Bosni i Hercegovini ucenjeni od lokalnih tajkuna, od lokalnih političkih moćnika, da im se preti pukom egzistencijom, ali i smrću.

“Novinare etiketiraju, zalepe im etiketu autošoviniste, stranog plaćenika, domaćeg izdajnika, kao što je slučaj kada je u pitanju moja malenkost. I tada počinje pakao, pakao na privatnom planu, pakao na ličnom planu. Ja radim od kuće, radim tako što menjam lokacije, što odem na selo. To je nekakav polugerilski rad i tako radim već četiri-pet godina”, kazao je Bursać.

Dodao je da mu ne pada na pamet da odustane od pisanja i novinarstva.

“Ja po nesreći ne znam ništa drugo raditi. I ne pada mi na pamet da odustanem. Čak se u meni probudi i onaj bosanski inat. Stvarno mi ne pada na pamet da odustanem. I možda ako odustanem, odustaću svojom voljom a ne voljom tih poluljudi koji bi to želeli, ali sigurno da je kriza bilo. I to nisu krize na ličnom planu, koliko se zaista brinete za svoju porodicu, jer to nisu pretnje meni, nego mojoj porodici. Ali, ako odustanete, onda su oni uspeli, šta god oni bili, ti neonacisti”, kazao je Bursać.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko rekao je da premijer Hrvatske Andrej Plenković sve više podseća na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je u pitanju odnos prema novinarima.

“Gospodin Plenković nije urednik hrvatskih medija, i on se ne može tako ponašati”, kazao je Zovko.

(VOICE)