Skip to main content

Cunami „upodobljavanja“

01. dec 2014. Lokalne samouprave 2013
3 min čitanja
Opštine u kojima je Srpska napredna stranka na vlasti sa lokalnim partnerima

Sasvim je očigledno da je politički život na lokalnom nivou u Vojvodini pretežno bio zapljusnut snažnim cunamijem okretanja ka pobedničkoj strani na izborima u Srbiji, što je značilo okretanje prvenstveno ka Srpskoj naprednoj stranci (SNS), kao najsnažnijem akteru stranačke scene i stožeru republičke vlade. Posebno simp­to­matičan i rečit upravo je najsvežiji primer „upodoblja­vanja“ iz Sečnja, opštine u kojoj je na izborima Demokratska stranka (DS) osvojila bezmalo apsolutnu većinu i vlast. Tokom januara 2014. opštinski odbor DS kolektivno je pristupio SNS, a predsednik lokalnog odbora DS, koji je ujedno i predsednik opštine Sečanj, pred kamerama je rekao da je on „pobednik“ i da mu je želja da „uvek igra u pobedničkom timu“ – što je, kako je rekao, SNS. Još je prokomentarisao i da je opština teritorija gde on „diriguje“!

Postizborni trend „upodobljavanja“ je i doveo do toga da se početkom 2014. u najvećem broju (27) vojvođanskih opština i gradova SNS nalazi na vlasti (Alibunar, Bačka Palanka, Bečej, Bela Crkva, Kikinda, Kovin, Kula, Mali Iđoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Sad, Odžaci, Opovo, Pančevo, Plandište, Ruma, Sečanj, Šid, Sremski Karlovci, Sremaska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Titel, Vrbas, Vršac, Žitište, Zrenjanin). Demokratska stranka – kao opoziciona na republičkom, a vladajuća na pokrajinskom nivou – na lokalu je na vlasti u 24 vojvođanske opštine (Ada, Alibunar, Apatin, Bač, Bački Petrovac, Bačka Topola, Bela Crkva, Beočin, Čoka, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Novi Kneževac, Opovo, Pančevo, Plandište, Senta, Sombor, Sremski Karlovci, Temerin, Vršac, Žabalj, Žitište). Inače, jedina opština u Vojvodini gde ni SNS ni DS nisu u vlasti i nadalje jeste Srbobran, iako je, prema svedočenjima, i ovde bilo razgovora o ulasku SNS u vlast, ali su joj „apetiti bili preveliki“.

Opštine i gradovi u pokrajini, upućeni i na pokrajinske i na republičke fondove, u političkoj realnosti u kojoj je na pokrajinskom nivou na vlasti koalicija DS -Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a na republičkom koalicija oko SNS-Socijalistička partija Srbije (SPS), približavanje „pobedniku“ na vertikali vlasti, odnosno SNS – ostvarivali su političkom prekompozicijom na različite načine: smenjivanjem prethodno formirane vladajuće većine sa drugačijom političko-stranačkom strukturom okupljenom oko SNS-a (Novi Sad, Bečej, Kula, Nova Crnja i Šid 2012. i Mali Iđoš, Kikinda, Subotica, Ruma 2013.), promenom partnera na vlasti (Novi Bečej, Žitište 2013.) ili naknadnim kooptiranjem SNS u lokalnu vlast (Bela Crkva, Alibunar, Vršac 2012. i Opovo, Sremski Karlovci 2013.) Na krilima rasta popularnosti SNS, u sve tri opštine u kojima su 2013. održani lokalni izbori (Kovin, Vrbas, Odžaci) usledila je i promena vlasti u korist trenutno najjače stranke u Srbiji, a u Sečnju su se raniji „pobednici“ iz DS priklonili novim „pobednicima“ iz SNS.

U još nekoliko opština tokom postizbornog perioda bilo je (zasad neuspešnih) pokušaja ili najava za prekomponovanje vlasti koje bi podrazumevalo dovođenje SNS na vladajuću poziciju, bilo rušenjem prethodne, ili uključivanjem te stranke u vlast. U Somboru je, uz različite manevre koje su preduzimali i pozicija i opozicija, nekoliko puta uzalud pokušano „upodobljavanje“ vlasti, u Inđiji nije ostvarena pretnja SNS koji, inače, i nadalje govori da je „sve u igri i da je sve moguće“. U Srbobranu je nekoliko takvih sastanaka održano, ali neuspešno zbog prevelikih zahteva ove stranke za ulazak u vlast, u Temerinu je bilo razgovora, ali zasad bez uspeha, a u Beočinu su propali pokušaji SNS i Ujedinjenih regiona Srbije (URS). Pokušaji SNS u Irigu takođe su se dosad pokazali neuspešnim.

Jedina opština, inače, u kojoj je vlast prekomponovana u suprotnom smeru (propraćenom i fizičkim obračunava­njem) jeste i dalje Bač, gde je prethodna koalicija u kojoj su bili SNS i SPS, oslabljena zbog razjedinjenosti oko izdavanja zemljišta pod zakup, zamenjena koalicijom DS-LSV-Srpska radikalna stranka (SRS). U Pećincima je krajem 2013. uvedena privremena uprava, a izbori raspisani za mart 2014.

“Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine”, NDNV, januar, 2014.