Skip to main content

Da li su glasovi sa šifrom doneli SNS-u u Vrbasu najmanje dva mandata?

28. apr 2017. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Najmanje 10 odsto birača u Vrbasu je, glasajući za vladajući SNS, navodno na glasačkom listiću dopisivalo i „misteriozne“ šifre, kazali su za VOICE izvori iz više političkih partija, koji su zahtevali da ostanu anonimni.

To je utvrđeno naknadnim uvidom u izborni materijal sa vanrednih lokalnih izbora održanih 23. aprila. Izvori VOICE-a su kazali da je isključivo deo glasačkih listića na kojima je zaokružen broj 1, “Aleksandar Vučić-Brže, jače,bolje za Vrbas”, imao na sebi rukom upisane „šifre“ u vidu trouglova, krstića i slično, ali u najvećem broju složenije šifre, koje sadrže slovo i redni broj kao što su npr. S-133, M-92, T-140 , D-32, itd. Ova pojava nije izazvala nijedan jedini prigovor članova biračkih odbora, niti je privukla pažnju Opštinske izborne komisije (OIK), pre nego što je uvid zahtevala Grupa građana Dosta je bilo, koja zbog manjinske liste nije imala pravo na članove u biračkim odborima.

“Ne znam šta bi mogli da nađu, nakon što su svi birački sastavi potpisali zapisnike, a ni birači ni podnosioci izbornih lista nisu imali prigovore”, zaključio je predsednik vrbaskog OIK-a Željko Lainović komentarišući zahtev GG DJB da izvrši uvid u kompletan izborni materijal. U skladu sa zakonom, predstavnicima GG DJB odoboreno je da izvrše uvid u izborni materijal uz strogi uslov “džak po džak”, “bez fotografisanja i fotokopiranja izbornog materijala” i uz stalno prisustvo nekog od članova komisije.

Najveći broj glasačkih listića sa šiframa, kako su naveli izvori VOICE-a iz političkih stranaka, pristigao je sa biračkih mesta u Savinom Selu, Bačkom Dobrom Polju i Vrbasu. Primećeno je da se pojedina slova šifri pojavljuju na više biračkih mesta, ali bez prekida rednih brojeva, što navodno ukazuje da su oni koji su glasali, svoju šifru znali prilikom odlaska na biračko mesto. Međutim, u vrbaskom OIK-u nije uložen nijedan zvanični prigovor na regularnost izbora. Na adrese podnosilaca liste juče je stigla odluka o dodeli mandata, dok će OIK još jednom zasedati kada stigne izveštaj Policijske stanice Vrbas o situaciji na ulicama opštine tokom izbornog dana.

Koliko su doneli šifrovani listići? 

Na vanredne lokalne izbore u Vrbasu 23. aprila izašlo je 54 odsto birača, za oko 9 odsto manje u odnosu na prethodne 2012. godine. Od 6 izbornih lista kandidata, sve su ušle u novi saziv SO Vrbas. Lista SNS sa 42 odsto osvojila je 17 mandata, SPS sa 21,86 odsto – 8 mandata, Oslobodimo Vrbas 11,57 odsto – 4 mandata, Pokret socijalista osvojio je 9,54 odsto i 3 mandata, SRS 7,16 odsto i 2 mandata, GG Dosta je bilo nešto takođe je prešla cenzus i osvojila 2 mandata. Prema tvrdnjama naših izvora, glasački listići sa zaokruženim br. 1 “Aleksandar Vučić Brže, jače, bolje za Vrbas”, kojih ima između 1.000 i 2.000, pobedničkoj stranci doneli su najmanje 2 mandata.

Da li su šifre na glasačkim listićima nesumnjiv dokaz kontrolisanog izbornog procesa i kupovine glasova – pitanje je koje predupredila Republička izborna komisija, stavom da se važećim glasačkim listićima smatraju svi na kojima se nesumnjivo vidi izborna volja birača, bilo da je dopisana parola, čiča-gliša ili, kao u slučaju vrbaskih listića – šifra.

Kupovina glasova – javna tajna koju je nemoguće dokazati?

Vrbas izbori glasacki listici sifreKupovina glasova na izborima nije domaći recept za pobedu na izborima. Ova pojava je javna tajna koju je gotovo nemoguće dokazati u mnogim nerazvijenim, siromašnim demokratijama. Analiza PPCRV, nezavisne organizacije posmatrača na izborima na Filipinima, u aprilu prošle godine obelodanila je sheme kupovine glasova, koje – čini se – umnogome liče na praksu u Srbiji. Na dobru prikrivenost “kupovine glasova” utiče složena mreža između izbornog kandidata kao kupca i birača kao prodavca. Partije organizuju prvi red provere, koja “kampanjom od vrata do vrata” ispituje podršku pre izbora. Ova procena kasnije će uticati, objašnjava filipinska organizacija, na broj glasova koje je potrebno kupiti i njegovu cenu.

Autobusi, auto-brigade i ostalo 

Da podsetimo, tokom izbornog dana na društvenim mrežama pojavile su se fotografije autobusa prevoznika “Grmi turs” u Vrbasu koji su, tokom prepodnevnih sati, organizovano dovozili čitave grupe birača na glasanje, meštani su svedočili o prisustvu auto-brigada od desetak vozila sa registracijama BG, NS,SO itd, koji su patrolirali ulicama. Izborni štab SPS-a je podneo više prijava policiji zbog napada na svoje kandidate i aktiviste.

Transakcije novcem obavlja tzv. treći red poverenika. Da podsetimo, kako je VOICE već pisao, u februaru ove godine u javnost su procurele liste sa tabelom tzv. kapilarnih glasova koje su, prema tvrdnjama upućenih, dobili svi direktori javnih preduzeća i ustanova u Vrbasu. Na tabeli je, osim imena birača sa brojevima telefona i adresom, neophodno popuniti ime funkcionera, kao i navesti “prvi i drugi ešalon”. Kakvu ulogu imaju ešaloni i kako se od tabele dolazi do šifri otkrivenih na glasačkim listićima u Vrbasu – ostaje iza zatvorenih vrata.

Ranka Ivanoska (VOICE)