Skip to main content

Vrbas: Direktori ucenjeni pa ucenjuju zaposlene za sigurne glasove SNS-a?

11. feb 2017. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Ne postoji funkcioner ili direktor u opštini Vrbas koji nije dobio kvotu “sigurnih glasova” koje mora prikupiti kako bi “opravdao poverenje”, odnosno potvrdio radno mesto koje je dobio zahvaljujući pripadnosti Srpskoj naprednoj stranci, rekao je za VOICE izvor iz vladajuće lokalne koalicije u tom gradu.

“U trku su se uključili i oni koji žele da napreduju. Liste se kriju, pravilo je da se ne ustupaju nikom. Da se razumemo, stranke su i ranije skupljale sigurne glasove, ali su retko prelazile granice svog biračkog tela. Znalo se kome se poverava taj posao i od koga se traži potpis. Ovoga puta toga nema. Svi funkcioneri su dobili liste koje moraju da popune jer su, istini na volju, svi došli na funkciju po partijskoj liniji. Kako su oni uslovljeni, za očekivati je da i oni uslovljavaju svoje zaposlene da im daju potpis”, rekao je taj izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

Blanko liste “kapilarnih glasova”, koje bi u izbornoj 2017. godini trebalo da obezbede pobedu Srpskoj naprednoj stranci na predsedničkim izborima, tako će nekima obezbediti opstanak u direktorskoj fotelji, a nekima koru hleba u državnoj službi.

Sindikat: Podnosićemo prijave u ime ugroženih

Da su efekti “kapilarnog” delovanja u predizbornoj kampanji već očigledni, iako o njima ne žele javno da govore upravo oni koji su na meti, potvrdio je jedino Goran Roganović, predsednik Samostalnog sindikata u Vrbasu. “Poslednjih dana primili smo više anonimnih poziva. Ljudi pitaju kakve posledice mogu da snose ukoliko se žele da se upišu na listu “kapilarnog glasa”, a boje se da se predstave. Jedino što znamo je da su posredi javna preduzeća i ustanove. Zato upućujemo za početak javni apel svim izbornim učesnicima da se uzdrže od agitovanja na radnom mestu koje je zabranjeno Zakonom o radu. Ukoliko se ova praksa nastavi, sindikat će u ime ugroženih podnositi prijave protiv onih koji se bave nedozvoljenim radnjama”, rekao je Roganović.

Na društvenim mrežama nedavno je pokrenuta lavina, kada je etiketu prikupljačice “kapilarnih glasova” dobila direktorka jedne vrbaske osnovne škole.

Vrbas izbori SNS glasoviIgor Rendić iz Ravnog Sela je objavio dokument za koji tvrdi da je autentičan, iako na njemu nije upisano ni mesto ni ime onoga ko sakuplja glasove. “Većina listića objavljenih na društvenim mrežama je takva. Ne piše ni koja stranka, ni ko skuplja. Za ovaj koji sam objavio znam odakle potiče, jer verujem osobi koja mi ga je dostavila. Iz opravdanih razloga, ne želim da otkrivam ime osobe, iako verujem da će nakon moje objave neki zaposleni u školi imati problema”, kaže Rendić, inače aktivista Demokratske stranke.

Prozvana direktorka Snežana Stanar negirala je optužbe. “Ovo je selo i škola je – nažalost – jedino mesto gde se nešto dešava. Redovno pred izbore, naročito lokalne, atmosfera u selu postane uzavrela i neretko uđe u školsko dvorište. U kolektivu imamo simpatizere raznih stranaka, ali trenutno sva tri predstavnika lokalne samouprave u školskom odboru iz SNS. Pretpostavljam da su aktivni, ali niti znam čime se bave, niti učestvujem u tome“, tvrdi Snežana Stanar.

Direktorka kojoj teče treći mandat upravljala je, kaže, školom u vreme mandata radikala, demokrata i sada “naprednjaka” – bez političkih pritisaka. Međutim, u lokalnim odborima bivših vladajućih stranaka vest o direktorki nije naišla na preteranu zadršku, naročito uzevši u obzir činjenicu da je Ravno Selo kao rodno mesto Dušana Bajatovića uvek u predizbornim kampanjama bilo poprište žustre međupartijske borbe. “Skupljala je sigurne glasove za nas, zašto sada ne bi i za naprednjake”, konstatuju u odboru DS.

Ranka Ivanoska (VOICE) 

voice_logo