Skip to main content

VOICE: Poljoprivredni fakultet mora da plati 180.000 dinara jer krije informacije

09. feb 2017. Aktuelno
2 min čitanja

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu – Departman za stočarstvo, kažnjen je po drugi put zbog toga što je odbio da Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) dostavi podatke koji se tiču rada Glavne odgajivačke organizacije za Vojvodinu, odnosno izdavanja pedigrea za kvalitetna priplodna grla životinja na osnovu kojih se dobijaju subvencije iz državnog budžeta.

Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je ovog puta kaznu Poljoprivrednom fakultetu u iznosu od 180.000 dinara.

U obrazloženju Zaključka o izricanju kazne donetog 6. februara podseća se da je u novembru 2016. godine Poljoprivrednom fakultetu naloženo da, iz istog razloga, plati kaznu od 20.000 dinara. Kako se navodi, prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, ovaj fakultet uplatio je taj iznos ali nije dostavio dokaz da je postupio po rešenju Poverenika.

Departman za stočarstvo nije našoj redakciji dostavio tražene dokumente, odnosno pedigree za kvalitetna priplodna grla, koje je Glavna odgajivačka organizacija odobrila u 2015. i 2016. godine, iako je Poverenik za informacije od javnog značaja doneo takvo rešenje.

Prema informacijama i dokumentima kojima raspolaže VOICE, na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta, odnosno Glavne odgajivačke organizacije odobravani su falsifikovani pedigrei životinja sa vojvođanskih farmi na osnovu kojih su uzimane subvencije i za grla koja nisu kvalitetna priplodna i nemaju prava na podsticaje iz državne kase. U nekim od zahteva za izdavanje pedigrea i samih pedigrea u koje je naša redakcija imala uvid, jasno se vidi da se podaci o poreklu životinja ne slažu, da su za jedno grlo navedene različite oznake za oca ili majku, da je lažiran i indeks produktivnosti… Kako tvrdi izvor VOICE-a, falsifikovanjem porekla životinja, to jest prevođenjem nekvalitetnih priplodnih grla u kvalitetna, suprotno zakonu i pravilniku, pravo na državne subvencije ostvario je veliki broj odgajivača nekvalitetnih priplodnih životinja, čime je naneta velika šteta budžetu Srbije.

Redakciji VOICE-a nisu dostavljeni ni ugovori o autorskom delu u okviru naučno-istraživačkog projekta „Glavni odgajivački program unapređenja stočarstva u AP Vojvodini“. Prema tvrdnjama izvora VOICE-a, mesečno se isplaćuju visoki honorari direktorki Departmana za stočarstvo i Glavne odgajivačke organizaciji prof. dr Snežani Trivunović i rukovodiocima pojedinih sekcija, te velikom broju zaposlenih na ovom departmanu, kao i saradnicima koji nemaju dodirnih tačaka sa Glavnom odgajivačkom organizacijom.

S. G. (VOICE) 

voice_logo