Skip to main content

Vlada prekršila zakon uvođenjem privremenih mera u tri opštine

18. feb 2017. Izdvajamo
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštinama Vrbas, Odžaci i Zaječar kršeći rokove predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Portal Nova ekonomija objavio je prvog dana praznovanja Dana državnosti vest u kojoj je citirao odluku vlade. Nabrojani su i članovi privremenih organa, ali i citiran član zakona na koji se vlada poziva:

“Zakon o lokalnoj samoupravi, na koji se vlada poziva, određuje da se skupština jedinice lokalne samouprave može raspustiti ako: skupština ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke, i ako ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom”, preneo je taj portal.

Vlada, međutim, na ovaj način krši zakon na koji se poziva. Ono što je zanemareno je da zakonom predviđeni rok od mesec dana u slučaju podnošenja ostavki nije istekao. Naime, predsednici opština Zaječar, Odžaci i Vrbas su gotovo sinhronizovano i sa istim obrazloženjem podneli ostavke krajem januara ove godine.

Predsednik opština Zaječar Velimir Ognjenović (SNS) i Odžaci Dušan Marjan (SNS) podneli su ostavke istog dana, 23. januara, a dva dana kasnije ostavku je podneo i Milan Glušac (SNS), predsednik opštine Vrbas.

Sva trojica opštinskih čelnika iz SNS-a svoju odluku pravdali su racionalizacijom troškova izbornog procesa i omogućavanjem da se vanredni lokalni izbori održe istovremeno kada i predstojeći predsednički izbori.

Prostom računicom, uslovi za raspuštanje lokalnih skupština i uvođenje privremenih mera u Zaječaru i Odžacima stiču se 23. februara, a u Vrbasu dva dana kasnije 25. februara.

Odluka o uvođenju privremenih mera nije objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Sajt opštine Vrbas preneo je ovu informaciju takođe 15. februara, ali, kako nam je potvrđeno u lokalnoj samoupravi, nemaju zvaničnu potvrdu. “Nemamo odluku vlade još uvek, a nije objavljena ni u Službenom glasniku”, potvrdili su u opštini Vrbas.

Vest o uvođenju privremenih mera u tri opštine preneli su i brojni drugi mediji, iako ove vesti nema na zvaničnom sajtu vlade niti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čiji predlog, u skladu sa zakonom, vlada donosi odluku.

Mogući razlog za požurivanje sa uvođenjem privremenih mera upućeni vide upravo u obrazloženju ostavki predsednika ove tri opštine, odnosno u nameri da se prevremeni lokalni izbori održe istoga dana kada i predsednički, ali i računici vladajuće SNS koja će odrediti datum kada će građani izaći na birališta.

Preuranjeno objavljena odluka vlade tako bi trebalo da “nadomesti” neusklađenost rokova koje određuju dva izborna zakona. Dok Zakon o izboru predsednika Republike određuje da od dana raspisivanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, za lokalne je najkraći rok 45 dana.

R. Ivanoska (VOICE)

voice_logo