Skip to main content

32. rođendan NDNV-a

17. jan 2022. Aktuelno
3 min čitanja

I dalje na meti šovinista, i dalje u odbrani novinarstva i ljudskih prava

Autori

VOICE

Najstarije nezavisno udruženje novinara na jugoslovenskom prostoru, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), danas obeležava svoj 32. rođendan.

NDNV je osnovan i registrovan 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara i intelektualaca, kao odgovor na “čistke” u medijima u Vojvodini, koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića, nakon što je ustavnim pučem u “jogurt revoluciji”, oktobra 1988. godine, ukinuo široku autonomiju Vojvodine.

Osnivačka skupšina održana je u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, a novoformiranoj organizaciji je pristupilo 270 novinara.

“Smatram da su se tu spojila dva ključna momenta. Prvi – da su novinari shvatili kuda Miloševićev režim vodi sve nas, a posebno nas u Vojvodini. I drugi da je postojala jedna nada, pošto se stari komunistrički sistem urušavao, da se taj sistem neće brzo pretvoriti u nešto slično i da će se prostor slobode otvoriti za slobodno novinarsko delovanje“, rekao je ranije jedan od osnivača NDNV-a i njegov bivši predsednik Dimitrije Boarov.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osnovano je 1994. godine, a među glavnim inicijatorima osnivanja NUNS-a bio je NDNV.

Osnovni ciljevi udruživanja ustanovljeni pre 32 godine identični su i danas u NDNV-u: borba za slobodu medija i otklanjanje političkih uticaja, te izgradnja i negovanje profesionalnog, objektivnog i kvalitetnog informisanja i zalaganje za unapređenje materijalnog i socijalnog statusa novinara.

Pored toga, NDNV se dosledno zalaže za zaštitu prava i slobode svih onih koji su bili izloženi represiji, diskriminiciji i različiitm oblicima nasilja zbog kritičkog odnosa prema donosiocima odluka.

Aktuelni predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je ranije da je NDNV zapravo “svojevrsna institucija”, jer je mali broj organizacija koja u Srbiji i regionu traju toliko dugo.

NDNV je početkom devedesetih godina 20. veka organizovao akciju “Prozor”, kada su sa svoga prozora u Zmaj Jovinoj ulici članovi udruženja pravili paralelni dnevnik u 19.30 sati, u okviru kojeg su, uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u medijima.

Često se dešavalo da se ispod prozora NDNV-a okupi i po nekoliko hiljada građana. Bio je to istovremeno i kolektivni protest protiv rata i neistinitog informisanja.

NDNV je od 1992. do 2002. godine izdavao Vojvođanski građanski list “Nezavisni”, a članstvo je sarađivalo i u listovima koji su tada još bili slobodni.

“Nezavisni” je bio list izrazito građanske, antinacionalističke i antiratne orijentacije.

NDNV je tokom studentskih i građanskih protesta iz devedesetih godina bio i utočište za demonstrante.

Udruženje je danas izdavač dnevnog informativnog portala građanske Vojvodine Autonomija (autonomija.info), portala Autonomija na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info), portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), kao i brojnih podkasta.

NDNV je u poslednje dve i po godine razvio i Media Hub, preko kojeg pruža konsultantske usluge i razvija manje lokalne medije u Vojvodini.

Udruženje pruža besplatnu pravnu i psihološku podršku novinarima i redovno izdaje različite publikacije.

NDNV je član relevantnih medijskih, novinarskih i civilnih asocijacija u Srbiji, a neguje i regionalnu i međunarodnu saradnju.

Novinari NDNV-a su zbog svoga društvenog i novinarskog angažmana često na meti pretnji šovinista.

NDNV danas ima više od 600 članova.

(VOICE)