Skip to main content

Zrenjanin: Prodata Fabrika vode

19. jan 2022. Aktuelno
2 min čitanja

Nekoliko radnika je do sada već tužilo fabriku tražeći zaostale plate

Zrenjaninska fabrika vode prodata je za 417 miliona dinara.

Kupac  postrojenja je “Pannonian Water DOO” iz Beograda, saznaje VOICE od Dragana Nikolića, sudskog izvršitelja koji vodi slučaj.

“Fabrika je prodata na osnovu založne izjave. Prvenstvo namirenja ima izvršni poverilac (Erste banka)”, kaže Nikolić.

Nekoliko radnika je do sada već tužilo fabriku tražeći zaostale plate. Deo novca će svakako ostati nakon namirenja banke, ali ne i dovoljno. Ti postupci će se voditi odvojeno od ovoga.

„Predmeti u postupcima koji se vode u korist radnika mogu se naplatiti od preostale imovine Fabrike vode. S obzirom na to da postoji više postupaka, celokupna preostala imovina je popisana i predmet je prodaje“, objašnjava Nikolić.

Firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Društvo sa ograničenom odgovornošću „Pannonian Water“ osnovano je u novembru 2021. godine, sa osnovnim kapitalom od 100 dinara. Iako se u zakonske zastupnike, odnosno direktore, ubrajaju ljudi iz Velike Britanije, Srbije, Indije i Kanade, vlasnik ove firme je zapravo „Emserb Water FZE“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je novosadski portal 021.

„Emserb Water FZE“ vlasnik je i firme „Begej Water“, takođe osnovane sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, ali u aprilu prošle godine, samo nekoliko meseci pre nego što je ista dobila u zakup 26.875 kvadratnih metara zemljišta u Zrenjaninu, neposrednom pogodbom, za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. „Begej Water“ ima iste zastupnike kao „Pannonian Water“.

„Emserb Water“ deo je Metito korporacije iz UAE osnovan za srpsko tržište. Kako je direktor ove korporacije Rami Gandur izjavio u intervjuu za „Diplomacy and Commerce“ ovaj projekat je u skladu sa planom „Srbija 2025“ i sa sporazumima potpisanim između Srbije i Emirata.

Ova korporacija bavi se poslovima vezanim za vodu u Egiptu, Tunisu, Alžiru, Sudanu i drugim zemljama.

Ivana Gordić (VOICE)