Skip to main content

Darko Šper: Otporaš u duši izabran za sindikalnog lidera

09. avg 2021. Biografija
3 min čitanja

Autori

Damir Grubor

Iskusni vojvođanski novinar srednje generacije, Darko Šper, novi je predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Sindikata “Nezavisnost”. On je ujedno i glavni poverenik Sindikata “Nezavisnost” u Radio-televiziji Vojvodine.
Nakon izbora, Šper je zahvalio „na ukazanom poverenju“ i najavio da će biti mnogo posla oko poboljšanja položaja radnika u medijima, kulturi i umetnosti. „Odnos države prema ovim oblastima nije zadovoljavajući i sindikat svojim akcijama mora skrenuti pažnju javnosti na značaj ovih profesija za društvo u celini“, rekao je Šper.

Kada su akcije u pitanju, Šper je nesumnjivo pravi čovek za tu poziciju. Od 2016. godine, kada je izabran za poverenika sindikata u RTV-u, uspeo je sa kolegama da od “Nezavisnosti” napravi nesporno reprezentativni sindikat u toj medijskoj kući.

Akcije su mu bile i ostale srednje ime još dok je u svom rodnom Zrenjaninu bio jedan od najaktivnijih i najposvećenijih članova Otpora. Novinarsku karijeru je počeo na Radio Zrenjaninu, ali ga je u najvećoj meri odredio rad na kultnom zrenjaninskom Radio Kojotu. Sebe smatra novinarskim detetom Đorđa Vojnovića, prerano preminule urbane ikone iz grada na Begeju, kojeg su u Zrenjaninu znali pod nadimkom Đoka Kojot. Šper je na Radio Kojotu izgradio identitet i novinara i aktiviste, ubeđenog borca protiv društvene nepravde svake vrste, što je ostao i do danas – “Otporaš” u duši.

Karijeru je 2001. nastavio kao dopisnik Novinske agencije Beta iz Zrenjanina. Rodni grad napušta polovinom prve dekade novog milenijuma, na radost kolega iz novosadskog dopisništva Agencije Beta, gde je prešao da radi, i gde radi i danas uz kraće pauze.

Šper je urednik u Centralnom desku Radio-televizije Vojvodina, a pre toga je dve godine bio urednik veb portala pokrajinskog javnog servisa. Bio je i dopisnik u beogradskim dnevnim listovima Blic i Glas javnosti, kao i u novosadskom Građanskom listu, te beogradskom Radiju B92 i radijskoj mreži ANEM.

Tokom novinarske karijere sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (BIRN) i učestvovao u projektu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) iz Beograda.

Darko Šper je dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) “Mediji i lokalne samouprave”. Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) dobio je Nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu za seriju tekstova o delovanju neonacista u Srbiji.

Na portalu VOICE-a objavio je više od 100 istraživačkih, analitičkih i fektčekerskih tekstova. U VOICE-u je trenutno angažovan kao urednik Fact-checking rubrike.

Za produkciju NDNV-a snimio je nekoliko dokumentarnih filmova. Za film „Albanke su naše sestre“ sa grupom autora dobio je nagradu na Festivalu „Mirdita/Dobar dan“.

Za Špera prijatelji kažu da je veoma otvoren za saradnju, da voli kolektiv i redakcijski rad, da je hrabar i srčan, te da zna biti veoma nervozan kada prepozna društvenu nepravdu i da insistira na akciji i suprotstavljanju.
Učesnik je brojnih građanskih i antifašističkih protesta. Sjajan je govornik na protestima i ne libi se da stvari nazove pravim imenom. Tako je na protestima “Podrži RTV” organizovanim 2016. ispred same zgrade pokrajinskog javnog servisa poručio rukovodstvu da “treba da ih bude sramota zbog načina na koji izveštavaju” i zbog načina na koji su se obračunali sa mladim kolegama koji su do maja 2016. godine, kada je izvršen svojevrsni puč na RTV-u, bili nosioci tada znatno unapređenog informativnog programa te medijske kuće.

U mladosti je kao junior igrao rukomet u Proleteru iz Zrenjanina, nekada slavnom klubu u Jugoslaviji i pride evropskom viceprvaku. I danas voli sport, a rekreativno se bavi malim fudbalom. Hobi mu je i pecanje, jer mu je “lek za dušu”, a autor je i brojnih emisija na temu ribolova.

Rođen je 1974. godine u Zrenjaninu. Živi i radi u Novom Sadu, a nakon izbora na novu sindikalnu dužnost Šper će povremeno biti i na privremenom radu u Beogradu. Oženjen je i ima kćerku i sina.

Damir Grubor (VOICE, foto: NDNV)