Skip to main content

Voda zrenjaninska nasušna (VIDEO)

02. avg 2021. Analitički članci
7 min čitanja

Zrenjanincima dozlogrdilo da plaćaju flaširanu vodu, pravda i spora i nedostižna

Zahtev učesnika protesta #zrenjaninjezedan održanog u subotu je “ 2l pijaće vode po glavi stanovnika dnevno dok se ne reši fijasko sa fabrikom i dok ne poteče čista pijaća voda. Zahtev stupa na snagu ODMAH!” Drugi zahtev odnosi se na one koji su proćerdali ogroman novac građana pod izgovorom da će se fabrika izgraditi: “ZAHTEVAMO ODGOVORNOST za fijasko sa fabrikom vode, odgovornost svih koji su u tome učestvovali.” Kao sledeći korak građani, NVO i političke partije koje organizuju protest su na svojim FB profilima podelili obaveštenje da će – ukoliko se zahtevi uskoro ne ispune – “radikalizovati proteste i pokrenuti pojedinačne i grupne tužbe građana za naknadu štete“.

I posle 17 godina od zabrane za upotrebu, ne naslućuje se kada bi Zrenjanin mogao da dobije ispravnu pijaću vodu. Od eksplozije u decembru prošle godine fabrika vode ne radi, a tek pre nekoliko dana gradonačelnik Simo Salapura izjavio je da je ugovor između JKP “Vodovod i kanalizacija” i fabrike vode raskinut. Ovo javno preduzeće objavilo je u januaru Izveštaj stručne komisije u kojem se navodi da od 105 analiza prečišćene vode, 13 nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, dok su u 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici.

Čak i da je nekim čudom sa fabrikom sve u redu, pitanje je u kakvom su stanju vodovodne cevi koje pucaju svako malo. Čestim prelaskom sa sistema fabrike vode na sitem “Vodovoda” i prekidima zbog havarija, “kvar i radovi na mreži” su jedno vreme bili  uobičajena pojava. Sam sistem cevi u vodovodnoj mreži star je pesedet i više godina.

Prošlog leta pritisak je bio toliko slab da u višespratnicama iznad drugog sprata nije bilo vode. Slab pritisak uzrokovala je loša projekcija potrošnje vode na 200 l/sec, dok su potrebe grada 350.  

Nezadovoljstvo Zrenjaninaca raste paralelno sa izgradnjom kineske fabrike za proizvodnju guma, na čijoj se vodovodnoj mreži radi ekspeditivnije nego na gradskoj. Gradu je aprila ove godine prebačeno 448,2 miliona dinara. U maju je Skupština grada “raspravljala” samo na jednu tačku dnevnog reda koja se odnosila na poslovanje JKP “Vodovod i kanalizacija”. Iznos od 448,2 miliona dinara usmeravao se “u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok”. Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina je, potvrdio da je “u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong”.

Blok koji je prelio čašu

“Prva faza” ovog protesta odvijala se nedeljama ranije na Fejsbuku. Organizatori kažu da je doprinela odluci da se upriliči prva vožnja. Svi uporni korisnici ove društvene mreže koji su postavljali pitanja na zvaničnoj stranici grada u vezi sa rešavanjem problema vode, bili su blokirani. Deo tih ljudi organizuje i/ili učestvuje u protestu.

Ovo svakako nije prvo iskazivanje nezadovoljstva građana i građanki Zrenjnanina. Prva okupljanja ispred gradske kuće i performanse kao pokušaji da se ukaže na problem organizovalo je udruženje građana “Naš grad, naša stvar” 2014. godine. Na današnji dan su vodom zalili zgradu gradske kuće i tako obeležili desetogodišnjicu zabrane upotrebe vode za piće. Ranije iste godine ovo udruženje je performansom “sahranilo zrenjaninsku vodu”. Te godine su Vladi Srbije predali peticiju sa 6.000 potpisa u kojoj se zahteva pokretanje rešavanja problema vode za piće. Zanimljivo je da Beograđani nisu bili hrabri da probaju zrenjaninsku vodu koju su aktivisti nosili kao ponudu. Ovo udruženje je 2018. i 2019. nastavilo sa protestima.

Okupljanje građana pred protestnu vožnju

Građanski preokret, pravni naslednik udruženja “Naš grad, naša stvar”, nastavio je angažnam na temu pijaće vode kroz inicijativu “Zajedno do vode” u martu 2020. U okviru inicijative organizovane su panel diskusije, tribina, protest i intervjui sa ekspertima koji su imali za cilj da revitalizuju temu vode kao najznačajniju u gradu. Posledica ovih aktivnosti bila je i rasvetljavanje detalja u vezi sa novim postrojenjem koje je rezultiralo priznanjem nadležnih da sistem ne može da isporuči ispravnu vodu.

“Pokret ujedinjenih fantoma” je imao radikalnije metode. Pre dve godine, Miljan Čičić i Miljan Pernat pokušali su da štrajkom glađu nadležne prozovu da počnu sa rešavanjem pitanja vode. Ispred Gradske kuće su postavili natpis „Štrajk glađu zbog vode”. Niko od onih zbog kojih se štrajkovalo nije mnogo mario, niti je šta učinjeno.

Zrenjanincima dozlogrdilo da plaćaju flaširanu vodu

„Samo još malo strpljenja i Zrenjaninci će vrlo brzo imati vodu za piće u svojim česmama. Ako fabriku preuzme grad ili neko drugi, može se dogoditi da voda ne poskupi ni jednu jedinu paru… Čuli ste i premijerku i predsednika da mi to rešavamo na državnom nivou, tako da sam siguran da će ova naša fabrika biti nešto najpovoljnije za građane Zrenjanina“, rekao je prethodni gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ranije za VOICE.

To “malo”, ne lipši magarče do čiste vodice, traje od 1979. godine kada je postavljeno prvo pilot postrojenje, a istraživanja zrenjaninske vode uskoro će napuniti 50 godina (prvo je rađeno 1975). U prvoj polovini dvehiljaditih bila su dva istraživanja i dva pilot postrojenja. Voda je zabranjena za piće i upotrebu januara 2004. godine.

Godine 2006. su Ugovor o izgradnji fabrike vode sa kompanijom „S&A Capital” iz Čikaga potpisali Goran Knežević i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Bratislav Tomić. Obećana je voda za piće do avgusta 2007. Planirano je da zrenjaninski vodovod reši trećinu potreba za vodom grada Zrenjanina. Tadašnji radikali govorili su da će 8.600 kubnih metara vode koštati 60.000 evra mesečno. I ondašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić u svojim predizbornim obećanjima je obećavao da će fabrike vode biti do 2007. godine.

Aprila 2012. potpisan je ugovor sa “Wassertechnik”-om vredan 22,5 miiona evra i obećana je dobra voda “za tri godine”. Za tri godine, 2015. Grupa Zillio dobija ugovor i upravlja postrojenjem do 2021. (Skupština grada izglasala je 2014. nepoverenje Wassertechniku), da bi fabriku prošlog leta preuzela firma “SAR”.

Pogled u ambis: sa jednog od zvaničnih obilazaka Fabrike vode (foto: zvanični sajt Grada Zrenjanina)

Iako izgrađena 2017, fabrika vode je puštena u rad tek krajem 2018. Prepreka je Zakon o komunalnim delatnostima. Njegovom promenom privatnicima je dozvoljeno da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

U proleće 2019. zagađena je sirova voda, a decembra prekinuto snabdevanje. A 14. decembra 2020. došlo je do eksplozije u fabrici.

Pravda i spora i nedostižna

Učesnici protesta i građani Zrenjanina očekuju da neko “plati” za 17 godina nebrige, bahatosti i bezakonja. Na društvenim mrežama se naveliko raspravlja, sudi i predlažu kazne osobama čija se imena vezuju za “rezultate” fabrike vode. Pravo pitanje je šta će uraditi u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

U februaru 2020. su zbog zloupotrebe službenog položaja privedene tri osobe. Nenad Obradović, direktor kompanije Synertech, (zastupao i Gruppo Zilio i Gruppo Zilio SPA), Ivan Dević, bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Goran Tajdić zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“.  Međutim, “zbog obimosti i složenosti predmeta” istraga još uvek nije završena, niti je optužnica podignuta.

U zavisnosti od oblika krivičnog dela zaprećene kazne za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom iznose i do 10 godina zatvora, za zloupotrebu službenog položaja do 12 godina, dok je za zloupotrebu položaja odgovornog lica zaprećena zatvorska kazna do 10 godina.

Građanski preokret 2019. u krivičnoj prijavi koju podnosi na ime šest osoba za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu, navodi i Čedomira Janjića, tadašnjeg gradonačelnika, ali i protiv tadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića. „Krivična prijava podneta protiv tadašnjeg ministra privrede G. K. nije predmet napred navedenog krivičnog postupka“, naveo je kratko Vidak Daković, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu ranije za VOICE.

GP optužuje sugrađane koji protestuju da rade za vlast, iz ZRAK-a odgovaraju: teorijama zavere ometate borbu građana

Građanski preokret (GP) je nakon subotnjeg protesta optužio neformalno udruženje Zrenjaninska akcija (ZRAK) da rade za vlast, na šta su oni uztvratili da se GP ponaša “infantilno” i produkuje teorije zavere koje idu u korist vlasti.

“Ovo udruženje nije registrovano, nema statut i organe upravljanja niti zakonske zastupnike, ne zna se kako donosi odluke niti kako se finansira. Pa ipak, o radu te ‘organizacije’ promotivno izveštavaju vladini i lokalni mediji, koji inače potpuno ignorišu rad nevladinog sektora i političke opozicije”, naveo je Građanski preokret u saopštenju za javnost.

Optužili su ZRAK da je do sada već nekoliko puta “nabacivao loptu” gradskoj “naprednjačkoj” vlasti.

“Vožnja automobilima i kontraproduktivan zahtev su očigledan pokušaj da se iskontroliše opravdano nezadovoljstvo stanovnika Zrenjanina i da se spreče ozbiljniji protesti s radikalnijim zahtevima”, naveo je Građanski preokret i pozvao građane da ne nasedaju na “kukavičja jaja”.

Iz Udruženja građana ZRAK su poručili Građanskom preokretu da se ne bave teorijama zavere koje idu na ruku samo onima kojima bilo kakav ozbiljniji protest u Zrenjaninu smeta.

“Šta je važnije od toga da Zrenjaninci najzad dobiju vodu? Šta je važnije od toga da se najzad svi okupimo oko jednog cilja i ostvarimo ga? Nema ničeg važnijeg od toga. Svako ometanje takve građanske borbe kojekakvim teorijama zavere idu na ruku samo onima kojima bilo kakav ozbiljniji protest u našem gradu smeta. Takvo infantilno ponašanje neće nam obezbediti ništa, pa ni vodu za piće”, kazali su iz ZRAK-a za VOICE.

Dodali su da je udruženje građana Stop kafileriji (SK) jedno od retkih udruženja koje je uspelo da okupi dovoljan broj građana i da za relativno kratko vreme reši jedan od problema koji je godinama mučio građane.

“Udruženje građana ZRAK, koje je proisteklo iz SK, u subotu je uspelo da izvede na ulice ogroman broj građana, Zrenjaninaca, posle toliko godina da konačno građani uzmu stvar u svoje ruke i odbrane svoja ljudska prava. Ovog puta pravo na pijaću vodu. I sigurni smo da ćemo u tome uspeti”, poručili su oni.

Rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu nije samo u domenu egzistencijalnog, ekološkog i krivičnog. To je i etičko pitanje na koje će profesionalci pravne i zdavstvene struke morati da odgovore i kažu koje su razmere i posledice njegovog nerešavanja.

Druga protestna vožnja zakazana je za sledeću subotu. Organizatori navode da je “ovo borba za sve nas, za dostojanstvo”. Pozivaju Zrenjanin da “podigne glavu” i širi dalje poziv za učešće u protestu.

Ivana Gordić (VOICE)