Skip to main content

Nije završena istraga protiv odgovornih za zloupotrebe pri izgradnji fabrike vode

09. feb 2021. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Istražni postupak protiv dvojice bivših direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu Ivana Devića i Gorana Tajdića, kao i protiv bivšeg direktora Fabrike vode u tom gradu Nenada Obradovića, još uvek nije okončan „zbog obimnosti i složenosti predmeta“, potvrdio je za VOICE Vidak Daković, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Zbog obimnosti i složenosti predmeta istraga nije završena pa sledstveno tome nije podignuta optužnica. Postupak se vodi protiv I. D. (1953), G. T. (1972) i N. O. (1951) i nije proširen“, naveo je Daković u odgovorima na pitanja redakcije VOICE.

Njih trojica, za sada osumnjičenih, uhapšeni su 13. februara 2020. zbog krivičnih dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, Zloupotreba službenog položaja i Zloupotreba položaja odgovornog lica, a sve u vezi sa poslovima vezanim za izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu.

S obzirom na to da je istražni postupak u toku, Daković nije navodio nikakve detalje, pa se ne može precizno utvrditi za koje oblikeova tri krivična dela se vodi postupak protiv njih trojice.

U zavisnosti od oblika krivičnog dela zaprećene kazne za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom iznose od šest meseci do 10 godina zatvora. Za zloupotrebu službenog položaja kazna je od šest meseci do 12 godina, dok je za zloupotrebu položaja odgovornog lica zaprećena zatvorska kazna od tri meseca do 10 godina.

Dević i Tajdić su nakon hapšenja proveli u pritvoru 29 dana dok je Nenad Obradović u pritvoru proveo 19 dana, što je suprotno tadašnjem pisanju medija da je Tajdić sutradan pušten da se brani sa slobode.

Prema navodima krivične prijave, koju su preneli brojni mediji nakon hapšenja, tužilaštvo je stanovišta da je došlo do zloupotrebe bankarske garancije koju je italijanska „Gruppo Zilio SPA“ dala prilikom ulaska u posao izgradnje fabrike. Naime „Gruppo Zilio SPA“ je izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“, ali nije imala pravo da povuče bankarske garancije.

Gde stanuju odgovorni? (foto: N1)

Ivan Dević (koga tužilaštvo sumnjiči da je u svojstvu pomoćnika gradonačelnika za investicije sa Nenadom Obradovićem još pre raspisivanja javne nabavke dogovorio sa firmom „Gruppo Zilio SPA“ elemente konkursa javne nabavke usluge prečišćavanja vode) zaključio je 30. juna 2016. aneks ugovora o javnoj nabavci.Time je, navodi tužilaštvo, izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, umesto da je pustio u realizaciju.

Tužilaštvo Obradovića sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67,5 miliona dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Srbije, a na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i radi puštanja fabrike vode u rad. Prijava ga tereti da je od dobijenog novca deo u iznosu od 21.341.649 dinara utrošio za tekuće poslovanje svoje firme.

Obradović je direktor kompanije „Synertech“, a ranije je zastupao „Gruppo Zilio“ i „Gruppo Zilio SPA“, ćerke firme italijanske kompanije istog imena.Nakon što je završen konkurs za javnu nabavku Goran Tajdić, tadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao je ugovor za prečišćavanje vode sa grupom ponuđača koju su činile baš kompanije koje je zastupao Obradović – „Gruppo Zilio SPA“, „Gruppo Zilio“ i „Synertech“.

Kako se navodi, ovakav ugovor bio je protivzakonit jer je zakonom propisano da prečišćavanje vode za piće ne sme da se prepusti privatnoj firmi, pa se sumnja da je Tajdić potpisivanjem ovog ugovora zloupotrebio službeni položaj.

Tužilaštvo možda proširi istragu i na bivšeg gradonačelnika Zrenjanina

Zrenjaninska organizacija Građanski preokret je početkom septembra 2019. godine podnela krivične prijave protiv tadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i još pet osoba zbog krivičnih dela u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu. To se sve odvijalo pola godine pre hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića, koji su bili obuhvaćeni i prijavom Građanskog preokreta.

Osim Janjića i uhapšene trojke, Građanski preokret za organizovani kriminal sumnjiči i načelnicu Gradske uprave Grada Zrenjanina Jasminu Malinić i aktuelnog vršioca dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predraga Bodirogu. Svih šest osoba Građanski preokret sumnjiči za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu.

Fabrika vode (foto: zrenjanin.rs)

Na pitanje VOICE-a u kojoj fazi postupanja je krivična prijava Građanskog preokreta,rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Vidak Daković odgovorio je „da će odluka o krivičnim prijavama podnetim od strane Građanskog preokreta biti donesena nakon završetka napred navedene istrage protiv I.D, G.T. i N.O.“

S obzirom na to da je Građanski preokret Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneo krivičnu prijavu i protiv tadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića (dva dana nakon hapšenja Devića, Tajdića i Obradovića) zbog podstrekavanja na izvršenje zloupotreba u vezi sa poslovima vodosnabdevanja u Zrenjaninu, postavlja se pitanje da li je i on predmet objedinjenog prethodnog postupka.

„Krivična prijava podneta protiv tadašnjeg ministra privrede G. K. nije predmet napred navedenog krivičnog postupka“, naveo je kratko Daković u odgovoru za VOICE.

S tim u vezi, Dušan Kokot iz Građanskog preokreta smatra „da je očigledno da tužilaštvo nije u stanju da pokrene postupke protiv visokih političkih funkcionera u Srbiji, pa i u gradovima i opštinama“.

„Malo je drugačijih primera. Za ovakav kriminal u Srbiji još niko nije odgovarao.Očekujemo da će se tužilaštvo probuditi, kao što se zrenjaninski Vodovod pre nekoliko dana probudio i potvrdio sve što smo govorili prethodnih godinu dana o ovoj investiciji“, rekao je Kokot za VOICE i dodao da nije reč o njihovoj paušalnoj oceni već o ozbiljnoj krivičnoj prijavi na osnovu koje je bilo moguće pokrenuti postupak.

Svakakve priče nakon hapšenja u javnosti su se raspredale, ali Kokot tvrdi da sve što su iznosili u javnost imajui dokumentovano.

„Ugovor je aneksiran više puta i pitanje je da li su i bankarske garancije više puta menjane. Do javnosti nije ni stigao aneks ugovora od 27. septrembra 2020. koji je ujedno i poslednji. Prethodni aneks potpisan u januaru 2020. važio je šest meseci. S tim u vezi postavlja se pitanje kako je nešto što je isteklo moglo biti aneksiranou septembru“, rekao je Kokot.

Kada će i da li će fabrika vode u ovom obliku uopšte nastaviti sa radom

U međuvremenu u Fabrici vode dogodila se havarija prilikom eksplozije i ona je prestala sa probnim radom. Kada će i da li će uopšte fabrika u ovom obliku nastaviti da prečišćava vodu iz vodovodne mreže neizvesno je u ovom trenutku prognozirati jer je zrenjaninski Vodovod u međuvremeno ustanovio da fabrika nije ispunila nijedan tehnički uslov iz javne nabavke i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.

Novi direktor Fabrike vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić rekao je da nisu tačni navodi komisije „Vodovoda i kanalizacije“ o tome da ta fabrika ne ispunjava nijedan uslov definisan javnom nabavkom, kao i da je o tom izveštaju obavešten iz medija.

„Ako je Vodovod dao rezultate da ništa ne valja, kako neko može da kaže: ’nema veze, proradiće’. Ne znam na osnovu čega bi odluka mogla da bude drugačija osim raskid ugovora. Prešlo je svaku meru a neko mora ovo i da plati“, rekao je Kokot.

Prema njegovim rečima, mnogi političari su svašta obećavali po pitanju početka rada fabrike pa se nameće i pitanje nečije političke odgovornosti. Pa ipak, od kada je došlo do eksplozije hlora (neki tvrde i metana), kada su dva radnika fabrike zadobila i ozbiljne povrede, politička arena u Zrenjaninu je zaćutala i retko ko govori o budućnosti fabrike vode.

„Svi su ućutali. Očigledno je da se nešto dešava. Javno smo pozivali predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da se izjasni na pitanja koje je i sama postavljala prilikom obilaska fabrike vode i uključivanje u rešavanje ove problematike – da građani moraju uvek da znaju šta političari radei ko je za to odgovoran. Ipak, reakcija nema nakon svega što se desilo“, rekao je Kokot.

Podneta i ustavna žalba zbog zrenjaninske vode

Članovi Upravnog odbora Građanskog prekreta Predrag Jeremić i Ivan Živkov, u svojstvu stanovnika Zrenjanina, podneli su pre dve godine Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu jer im je uskraćena ispravna voda za piće više od 15 godina.

Podnosioci ustavne žalbe su predložili da Ustavni sud svojom odlukom utvrdi da su njenim podnosiocima i svim stanovnicima Zrenjanina uskraćena ljudska prava garantovana Ustavom i da odredi preduzimanje obavezujućih radnji Republike Srbije, AP Vojvodine, Grada Zrenjanina i JKP “Vodovod i kanalizacija” radi obezbeđenja higijenski ispravne pijaće vode u Zrenjaninu.

Početak funkcionalnog rada Fabrike vode bio je procenjen na šest meseci od najave početka izgradnje 2014. godine. Od tada je prošlo punih šest godina, a probni rad nije zadovoljio postavljene kriterijume kako bi zrenjaninska voda ponovo mogla da se koristi za ljudsku upotrebu. Zrenjaninci vodu iz vodovoda ne mogu da koriste punih 17 godina zbog njene zdravstvene neispravnosti.

Sagovornik VOICE-a smatra da ćemo gubiti vreme sve dokpostoji ova Fabrika vode u Zrenjaninu, a za to vreme građani će i dalje biti prinuđeni da kupujuflaširanu vodu. Kokota ne bi iznenadilo i da neko posle svega dođe i kaže:„hajde da probamo još jednom“.

„Moramo da pokušamo da nađemo neko novo rešenje, a to je da se napokon konsultuje struka. Država nikada nije napravila neku ozbiljnu studiju o rešavanju problema vodosnabdevanja u Srbiji. Ovo je zdravstveno pitanje, a ne komunalno. Ako može nacionalni stadion, sigurno može i banatski vodovod da se napravi“, zaključio je Dušan Kokot.

Darko Šper (VOICE, naslovna fotografija: zrenjanin.rs)