Skip to main content

Politički poligon laži na RTV-u o otvaranju fabrike vode u Zrenjaninu

25. apr 2020. Fact-checking
6 min čitanja

Za proteklih šest godina političari iz vladajuće stranke u Srbiji najmanje deset puta najavili su da će građani Zrenjanina u slavinama dobiti ispravnu vodu za piće i da će time biti rešen problem Zrenjaninaca koji ih muči više od 16 godina. Svaki put netačne izjave političara redovno je objavila Radio-televizija Vojvodine, gotovo bez ikakvog kritičkog odnosa prema njima.

Od kada je krajem 2014. bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević prvi put najavio da će grad 2015. dobiti zdravu pijaću vodu, pa sve do vanrednog stanja 2020. kada je aktuelni gradonačelnik Čedomir Janjić najavio da je pitanje dana kada će Pokrajinska sanitarna inspekcija ukinuti zabranu korišćenja zrenjaninske vode, pokrajinski javni medijski servis samo je jednom kritički izveštavao o najvećem problemu građana Zrenjanina.

U periodu dugom šest godina, od kada je italijanskoj Grupi Zilio poveren posao izgradnje postrojenja za pričišćavanje pijaće vode do najnovijih problema sa pritiskom u vodovodnoj mreži kojom navodno teče zdravstveno ispravna voda, RTV ne samo što nije izveštavao o mnogobrojnim problemima koji su pratili izgradnju i puštanje u rad fabrike vode, već je u prvi plan uvek stavljao političare i njihova prazna obećanja.

U prvobitnim najavama, bivši i aktuelni gradonačelnik očekivali su da će fabrika vode proraditi sredinom 2016. godine. Međutim, fabrika ne samo što nije otvorena nego je 14. oktobra te godine Čedomir Janjić tek uručio građevinsku dozvolu Grupi Zilio. Pojedina udruženja građana organizovala su tada proteste o kojima RTV nije nikada izveštavao, ali je preneo Janjićev komentar da „te organizacije nisu vanstranačke“.

„Razumem i nervozu kod nekih ljudi koji više decenija dok su bili na vlasti nisu uspeli da reše problem. Međutim, Zrenjaninci će imati zdravu pijaću vodu kao što smo obećali„, rekao je Janjić za RTV. Niko od građana koji su organizovali proteste nije dobio priliku da bilo šta izjavi za RTV.

Predizborna „vodena“ kampanja

I dok se izgradnja fabrike zahuktavala, u Srbiji je počela predizborna kampanja 2016. godine, a u njoj i gradonačelnik Zrenjanina. Ovoga puta Zrenjanincima se obratio na koneferenciji za novinare Srpske napredne stranke i, uz izvinjenje što projekat kasni, najavio da će zdrava voda poteći kroz slavine za nekoliko meseci. Ponovo se ispostavilo da nije govorio istinu.

Četiri dana pre Janjića, u istom svojstvu i na istom mestu, biračima Srpske napredne stranke obratili su se Goran Knežević i Maja Gojković. Osim zahvalnosti penzionerima, „koji su izneli najveći teret reformi u Srbiji“, i najava novih stranih investicija, Knežević je tada rekao i da se početak rada fabrike vode očekuje uskoro. Ispostavilo se da je i on, poput Janjića, po drugi put obmanuo građane.

Osim što su ponovo zavladali Zrenjaninom i Srbijom, „naprednjaci“ su te 2016. godine osvojili vlast i u Vojvodini, ali ta činjenica nije ništa promenila po pitanju završetka „vodene“ investicije u Zrenjaninu. Jedina novost dogodila se u septembru 2016, kada je u Zrenjanin dopremljena oprema za proizvodnju zdrave vode.

Ovoga puta na red da posredstvom RTV-a omamljuje građane došao je tadašnji v.d. direktora JKP Vodovod i kanalizacija Ivan Dević, koji je rekao da će Zrenjanin imati ispravnu pijaću vodu vrlo brzo – već za nekoliko meseci, jer sve teče po planu i postrojenje za fabriku vode biće podignuto do kraja godine.

I nakon toga tajac. Više od godinu dana trajalo je ćutanje pokrajinskog javnog servisa o više nego očitim problemima koji su se preprečili početku rada novog postrojenja za preradu vode. Naime, fabrika je 2017. konačno završena, ali investitor nije uspevao da dođe do svih potrebnih dozvola. Prepreka je bio Zakon o komunalnim delatnostima koji ne dozvoljava privatnim firmama da prečišćavaju vodu iz javnih vodovoda. O tome su izveštavali drugi mediji, ali ne i RTV.

TV Santos izveštavao kao RTV, lokalni portali informisali profesionalno

O istorijskim trenucima za Zrenjanin i sličnim najavama koje su se uvek ispostavljale kao netačne niko do te mere nije izveštavao kao RTV. Rame uz rame sa javnim servisom mogla bi samo stati regionalna televizija Santos koja je obećanja Čedomira Janjića i ekipe na vlasti prilično često objavljivala, a da nije ulazila u suštinu problematike.

Za razliku od televizije, koja nosi ime po poznatoj zrenjaninskoj pržionici kafe, sva četiri informativna portala u Zrenjaninu posvetili su dužnu pažnju problemu vodosnabdevanja u svom gradu i uglavnom izbalansirano o tome izveštavali. Za razliku od RTV-a i Santosa, nisu objavljivali prazna obećanja političara.

Na portalu I love Zrenjanin redovno su objavljivani rezultati analize vode a, za razliku od RTV-a, izveštavali su i o građanskim protestima. Portal Zrenjaninski.com uglavnom se držao onoga što je vest pa je pretežno objavljivan svaki početak rada fabrike vode i izveštavao o čestim problemima u vodosnabdevanju.

Nekoliko analitičkih tekstova o problemu vodosnabdevanja preneo je i portal Zrenjanin danas, dok je najoštriji stav po ovom pitanju zauzeo nezavisni gradski internet portal z1info koji je, osim učestalog izveštavanja o protestima i građanskim inicijativama, izveštavao i koliko građani Zrenjanina na mesečnom nivou troše novca da bi svojim porodicama obezbedili zdravu vodu, odnosno kako je u pojedinim periodima probnog rada fabrike izgledala zamućena voda koja je proticala kroz slavine.

Nezavisni mediji izvestili su početkom 2018. i da je Grupa Zilio podnela Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja Srbije jer odbija da da saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju fabrike, koja zbog toga trpi veliku finansijsku štetu. RTV ni o tome nije izveštavao.

Građanski protest iz 2014. godine

U praćenje problematike vodosnabdevanja u Zrenjaninu RTV se „vratio“ u vreme kada se aktivirala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je tri nedelje nakon što je Grupa Zilio podnela tužbu najavila da je Zrenjanin na korak od dobijanja pijaće vode. Ni njena obećanja se nisu obistinila.

RTV-a i Ane Brnabić nije bilo sve do 23. oktobra 2018. kada se ona, poput Čedomira Janjića u predizbornoj kampanji, izvinila građanima Zrenjanina što još nije rešen problem pravnog statusa fabrike vode.

„Radimo na tome konstantno. Duže je trajala procena same fabrike, sada kada imamo procenu želeli smo ponovo da pregovaramo sa vlasnikom i bankom, koja je kreditirala. Očekujem uskoro i probni rad, da znamo šta kupujemo“, rekla je Brnabić, a preneo RTV.

Kreni – stani, ko će iza rešetaka?

I, konačno, prečišćena voda krenula je ka slavinama građana Zrenjanina 20. decembra 2018. Gradonačelnik Janjić najavio je za RTV da će probni rad da traje 30 dana. Međutim probni rad je potrajao malo duže jer je postrojenje zvanično pušteno tek 22. jula 2019. godine, o čemu je izvestio i RTV, bez navođenja razloga zbog kojih se toliko dugo čekalo.

Ovom, ispostaviće se prvom u nizu, puštanju u rad fabrike vode, prethodio je sastanak Ane Brnabić sa predstavnicima gradske vlasti, investitora i građana. Oni su zaključili, a RTV preneo, da bi Zenjaninci u septembru 2019. konačno mogli da dobiju zdravu pijaću vodu, ako analize pokažu da je voda ispravna.

Analize to nisu pokazalivale i fabrika vode je stala sa radom decembra iste godine. A onda se u priču uključio novi politički akter – predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sredinom januara 2020. rekao je da će o tome razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

„Ko god da je i bilo šta uradio, samo neka ide iza rešetaka. Ne želim više da ijedno dete bude bez čiste vode, zato što je neko bio bahat ili je činio bilo kakvo krivično delo“, rekao je Vučić, a preneo RTV. Nedugo nakon ove izjave uhapšena su dva bivša direktora zrenjaninskog Vodovoda i direktor fabrike vode.

Kao po pravilu, ponovo je u januaru porastao optimizam kod političara što je Čedomira Janjića podstaklo da 24. januara 2020. najavi „da postrojenje za prečišćavanje vode za sedam dana u potpunosti preuzima vodosnabdevanje u Zrenjaninu“. Rekao je i da će Zrenjaninci dobiti najkvalitetniju vodu u oklini.

Od najkvalitetnije do nikakve vode

I onda je, kao iz vedra neba, stigla vest tokom trodnevne zabrane napuštanja domova usled mera koje su uvedene u Srbiji zbog pandemije korona virusa, da velik broj Zrenjaninaca početkom aprila uopšte nije imao vodu zbog smanjenog pritiska u vodovodnoj mreži. RTV o ovome nije izvestio.

Kada je nekoliko dana kasnije najavljeno plansko isključenje vode u čitavom gradu kako bi se problem otklonio, u izveštavanje se uključio i RTV ali servisnom informacijom u kojoj se navodi da je do pada pritiska došlo „usled izuzetno velike potrošnje vode koja se javila u periodu policijskog časa“. O havariji koja se dogodila pre tog planskog isključenja vode RTV nije objavio ni reč.

Da problem ni nakon planskog isključenja nije rešen potvrdio je ubrzo i gradonačelnik Janjić koji je 15. aprila najavio da će Grad „ovih dana krenuti sa nabavkom i ugradnjom pumpi za vodu, kako bi rešio problem sa pritiskom vode u pojedinim stambenim zgradama“. Janjić je precizirao da je reč o tridesetak zgrada u kojima na višim spratovima „postoji problem sa manjim pritiskom u vodosnadbevanju“.

Iskoristio je priliku i da podseti na informaciju sa početka teksta, ujedno poslednje obećanje koje je dao  građanima Zrenjanina – da su rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu pokazali da kvalitet vode zadovoljava sve standarde zdrave pijaće vode, kao i da je pokrenuta procedura skidanja zabrane na upotrebu vode, koja traje minimum 30 dana.

(Ekipa VOICE)