Skip to main content

Davidović nije došao na suđenje, Pešić negirao krivicu

17. okt 2016. Aktuelno
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Punih devet godina od incidenta u Domu vojske u Novom Sadu, kada je grupa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj napala učesnike antifašističke šetnje, danas je konačno počeo glavni pretres u Višem sudu u Novom Sadu.

Iskaze su dali Nedeljko Pešić koji je optužen za izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, deo oštećeinih i svedoka, dok se prvooptuženi Goran Davidović, koji živi u Italiji, nije pojavio na suđenju zbog navodno bolesti.

Pošto je sud još ranije doneo odluku da se Davidoviću sudi u odustvu suđenje je počelo davanjem iskaza Nedeljka Pešića koji je rekao da se 7. oktobra 2007. sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kom se nalazio.

„Ja sam iz Šapca putovao u Kulu, ali je policija zaustavila autobus na keju pa sam se na protestu slučajno našao. Između dva skupa nije došlo do tuče zbog kordona policije i ograde na Domu vojske“, rekao je Pešić i potvrdio da se na fotografijama iz dvorišta Doma vojske koje mu je predočila sudija Slobodanka Gutović nalazi on.

Pešić je još rekao da se na fotografijama vidi kako se brani od cigala koje su upućene u njegovom pravcu. Takođe je ustvrdio „da je vikao na ljude da ne bacaju kamenice, cigle i baklje“. On je odbacio bilo kakvo članstvo u političkoj ili nekoj drugoj organizaciji.

„Naravno da nisam bio pripadnik političke ili bilo kakve druge organizacije u to vreme, pa sve do danas. Tokom protesta nosio sam žutu traku oko rukava kao znak podrške stradalim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata. Traku sam dobio ispred katoličke katedrale“, rekao je Pešić, ali nije pojasnio kako je u međuvremenu stigao i do katoličke katedrale kada se slučajno našao na keju.

Predsednik Novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji kome je tokom incidenta tvrdim predmetom razbijena glava, rekao je da su se obe grupe međusobno vređale i dobacivale.

„Žandarmerija je u tom trenutku počela da nas potiskuje prema drugoj strani ulice. Tada sam i dobio kamenom u glavu. Moja pretpostavka je da me je pogodio tvrdi predmet koji je doleteo iz Doma vojske jer sam pogođen u teme, a bio sam leđima okrenut ogradi“, rekao je danas Domonji.

Na pitanje Pešićevog advokata da li je siguran da je u pitanju bio kamen, Domonji je rekao „da je siguran da nije bila krempita, niti jastuk, jer ne bi dobio kopču na glavi“.

Domonji: Krempita mi ne bi razbila glavu

Domonji je rekao i da je na ogradi Doma vojske video jednog mladića kako visi i pokazuje nacistički pozdrav rukom. Ostali su mahali sa tri prsta, dodao je on.

Na pitanje Pešićevog advokata da li je siguran da je pokazivao „Zig hajl“ a ne tri prsta, Domonji je rekao da mladić sigurno nije pozdravljao patrijarha. Na pitanje da li zna kako izgleda Davidova zvezda, Domonji je ogovorio: „Ne znam, vi mi objasnite“.

Goran DavidovicDomonji je rekao i da je Davidovića video na skupu i jasno ga prepoznao jer je važio za njihovog vođu. „Nisam video da su imali neka upečatljiva obeležja i skandirali su ‘Srbija Srbima’. Davidovića sam video na ogradi. Gestikulirao je i vikao, ali nisam primetio da je i on salutirao“, kazao je Domonji.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da je tog dana bio  blizu čela protestne kolone koja je bila duga više stotina metara.

„Već sam prošao pored Doma vojske kada je počeo incident. Vratio sam se nazad i sve posmatrao sa oko 15 metara udaljenosti. Gužva je trajalo oko deset minuta. Video sam da kamenice i tvrdi predmeti lete ka našoj koloni. Nisam video da je kamenje letelo u suprotnom pravcu. Čuo sam uzvikivanja iz grupe u Domu vojske, ali zbog galame koja je nastala nisam razaznao reči. U grupi sam prepoznao Davidovića“, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, do incidenta je došlo kada je grupa iz Doma vojske dotrčala na ogradu i počela da baca kamenice i tvrde predmete. „Ne znam šta je bio povod da to učine. Nisam video Davidovića da i on baca kamenice, niti sam ga video da salutira nacističkim pozdravom“, kazao je on.

Uroš Stojanović: U Domu vojske nema kamenja

Beograđanin Uroš Stojanović koji je dugo godina bio optužen za nasilničko ponašanje u ovom predmetu, izjavio je u svojstvu svedoka odbrane da je u Novi Sad došao u posetu rodbini, ali i da prisustvuje Srpskom maršu jer je video plakat u Beogradu. Tvrdi da nije nikoga poznavao iz grupe u Domu vojske, niti optužene.

„Ljudi u koloni su počeli da se približavaju Domu vojske i da na nas bacaju kamenice. Iz Doma vojske niko nije bacao kamenice jer u Domu vojske nema kamenja. Davidović takođe nije bacao kamenice, a za Pešića ne mogu da potvrdim da sam tada uopšte video jer je bilo jako davno. Bio sam zauzet izbegavanjem kamenica i nisam uspeo da vidim da li se nako popeo na ogradu. Parole ‘Srbija Srbima’ nisam čuo da je neko od nas uzvikivao“, rekao je Stojanović.

Na pitanje sudije da li mu je bilo poznato da je skup zabranjen odgovorio je odrečno. „Nisam znao da će se održati i antifašistički skup istog dana. Došao sam u Novi Sad zbog Srpskog marša“, rekao je on.

Novosađanin Radomir Dickov, koji je takođe bio optužen u ovom predmetu, posvedočio je da je u Domu vojske „prisustvovao neformalnom skupu, kada je grupa koja je bila spolja započela u jednom momentu incident“.

„Najpre su skandirali, a onda počeli i sa bacanjem kamenja uz povike ‘Ubi fašistu’. Bilo je međusobnog prebacivanja kamenica, ali do tuče nije došlo. Ja sam bacio jedan kamen. Sa naše strane je bilo povređenih takođe. Penjali smo se na ogradu i verbalno se dobacivali sa osobama sa druge strane. Parolu ‘Srbija Srbima’ jasno sam čuo i ne vidim da je tu nešto zakonski posrono“, rekao je Dickov, od ranije poznat pravosudnim organima po sličnim ispadima.

Za Davidovića koga lično jako dobro poznaje rekao je da nije bacao kamenice, niti je salutirao nacističkim pozdravom. „Pešića nisam tada primetio, osim kasnije na televiziji. Poznavao sam sve ljude koji su bili iz Novog Sada od ranije. Neki od njih bili su i obuhvaćeni ovim postupkom“, kazao je Dickov.

Davidovićev otac koji se našao u publici rekao je da se njegov sin nije pojavio pred sudom, „jer ima grip“.

Nastavk glavnog pretres zakazan je tek za 12. januar 2017. godine, a tada će takođe biti ispitivani preostali svedoci. Sud nije prihvatio predlog pobrane da se kao svedoci ispitaju i dvojica učesnika incidenta Dolf Pospiš i Predrag Milovanović. Kao razlog za to navedeno je da su oni priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom.
Njihove presede biće pročitane kao dokazni materijal u predmetu.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je odustalo od gonjenja sedam pripadnika „Nacionalnog storja“ zbog dešavanja u Domu vojske jer su 2007. godine osuđeni u Prekršajnom sudu zbog istog incidenta.

VOICE (Darko Šper)