Skip to main content

Sanji Kljajić nagrada za novinarsku hrabrost i etiku

19. okt 2016. Aktuelno
< 1 min čitanja

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” jednoglasno je odlučio da za 2016. godinu dobitnica bude Sanja Kljajić, novinarka iz Novog Sada, saopšteno je danas iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

“Svojim novinarskim angažmanom na Radio televiziji Vojvodina (RTV) i datim otkazom zbog cenzure u tom medijskom javnom servisu, Sanja Kljajić je poslala snažnu poruku svim kolegama, kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji”, piše u obrazloženju nagrade.

Kako je objašnjeno, u svom otkazu Kljajić je navela da raskid radnog odnosa traži “zbog cenzure koja se sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a da je “kap koja je prelila čašu” cenzurisanje tv priloga o radničkim pravima u Srbiji.

NUNS je saopštio i da su ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili novinarski tim “Insajdera”, redakcija “Njuzneta” i Centar za istraživačko novinarstvo.

Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” posebno je istakao kao hrabar gest štrajk gladju novinara niških “Narodnih novina” Jovice Vasića, koji već danima protestuje u centru Niša zbog ignorisanja radnih, profesionalnih i gradjanskih prava zaposlenih u tom lokalnom mediju.

Ceremonija dodele novinarske nagrade biće održana u sredu, 26. oktobra 2016. godine u beogradskom Medija centru.

Članovi žirija bili su Danica Vučenić, Branka Bogavac, Dušan Petričić, Vukašin Obradović i Filip Mladenović.

(Beta)