Skip to main content

Dramatično izveštavanje o nepostojećem napadu migranta u Adaševcima

09. mar 2021. Fact-checking
3 min čitanja

O incidentu koji se 2. marta dogodio u selu Adaševci kraj Šida, kada je migrant navodno napao poljoprivrednika i njegovog devetogodišnjeg sina, koji su se traktorom vraćali sa njive, mediji su različito izveštavali. Tabloidni portali su o ovom događaju pisali kao o „dramatičnoj sceni“ u kojoj je migrant skakao po kabini traktora pokušavajući da razbije prozor i napadne ratara iz Adaševaca i njegovog maloletnog sina. Međutim, za VOICE su iz Policijske uprave Sremska Mitrovica demantovali ove „dramatične“ navode.

Javnost je o ovom događaju „alarmiralo“ Udruženje građana „Omladina Šida“.

„Danas oko 17:30 časova se odigrala veoma dramatična scena u Adaševcima na izlasku iz Svetosavske ulice prema Vranjaku. Naime, našeg sugrađanina Dragana Teslića i njegovog sina (9) napao je migrant dok su u traktoru vršili poljske radove na njivi“, stoji u fejsbuk objavi Omladine Šida, a zatim objašnjavaju i pojedinosti događaja:

„Migrant je stao ispred traktora, Dragan je smanjio brzinu i skrenuo da ga ne pogazi ali je migrant i dalje odbijao da se skloni. U tom trenutku on se zakačio za kabinu traktora i počeo da lupa rukom u staklo uz povike i pretnje. Da bi zaštitio svoje dete, koje je u tom momentu doživelo fras i vrištalo, i sebe Dragan je potegao montirač i zaustavio traktor. Migrant je pobegao sa lica mesta, a Dragan je video još nekoliko njih u okolini“, pojašnjava Omladina Šida.

Nešto drugačije „svedočenje“ ovog događaja, dobio je portal „Vojvodinainfo“. Još u „šoku“, kako navode, poljoprivrednik Dragan Teslić za njihov portal priča o ovom incidentu:

„Još smo bili na našoj njivi, moj sin i ja kada sam nedaleko baš ispred nas ugledao čoveka. Nije se pomerao, išao je pravo na nas! Šta ću da radim, idem pravo i ja na njega, nemam kud, sve mislim skrenuće mi sa putanje. Kad on – pravo skoči na kabinu, hoće vrata da otvori! Ja ne dam, a on na drljaču, pa udara pesnicama, a sve nešto prstima odbrojava, pomislio sam da je aktivirao bombu“, stoji na portalu Vojvodinainfo.

Portal „Opozicijanajednommestu“ ima nešto blaže svedočenje. Navode da je “migrant Draganu preprečio put, a zatim je skočio na kabinu traktora i počeo da je udara pesnicama ne bi li upao unutra”.

Izmenjeno svedočenje Dragana Teslića o pojednostima ovog događaja ali i sam epilog, prenosi i novosadski “Dnevnik”.

“Kako sam stao (Teslić), iskoristio je priliku da pritrči i skoči na vrata, ali su bila zatvorena. Vikao je i pesnicom udario u staklo, a dete je počelo da vrišti u strahu. Četvrti put kad je udario, krenuo sam i inercija ga je bacila dole i nastavio sam da idem, nakon čega sam pozvao policiju”, navodi se u tekstu na portalu Dnevnika.

Slične tekstove, sa izmenjenim i “napumpanim” svedočenjima prenelo je još nekoliko portala.

Međutim, kako bi saznali šta se zapravo desilo 2. marta u Adaševcima, VOICE je kontaktirao Policijsku upravu Sremska Mitrovica. Navode da migrant nije “skakao po kabini” niti pokušao da “razbije prozor” više puta udarajući po staklu, a Dragan Teslić nije u strahu  pokrenuo traktor nakon čega je migranta “inercija bacila dole”.

 “Pripadnici Policijske stanice u Šidu su 2. marta oko 18.30 sati, odmah po telefonskoj prijavi meštanina sela Adaševci dežurnoj službi, da ga je na njivi uznemiravao migrant koji je tražio cigaretu, izašli na lice mesta i obavili razgovor sa njim. Tom prilikom, meštanin je naveo da je vozio traktor i na ulasku u selo sreo dva migranta od kojih je jedan pokretom ruke pokazao da želi cigaretu. Kada je odgovorio da nije pušač, migrant je, kako je izjavio, negodovao i počeo da govori na svom jeziku, a zatim lupio rukom u traktor i nastavio da se kreće prema selu. Prilikom obilaska lica mesta i okoline sela, policijska patrola nije zapazila migrante”, navode u odgovoru za VOICE u PU Sremska Mitrovica.

Dodaju da je o ovom događaju je obavešten nadležni tužilac koji se izjasnio da u ovom slučaju nema elemenata prekršaja niti krivičnog dela.

(Ekipa VOICE)