Skip to main content

NDNV: Nova serija napada na Dinka Gruhonjića

10. mar 2021. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da se nastavljaju napadi provladinih medija i pretnje smrću preko društvenih mreža koje su upućene programskom direktoru NDNV-a, novinaru i univerzitetskom nastavniku Dinku Gruhonjiću.

“Poslednji tekstovi objavljeni u tabloidnim izdanjima, targetirali su Gruhonjića kao neprijatelja države, nakon što je u autorskom tekstu izneo svoje stavove i mišljenja. Gruhonjić se oseća ugroženo, posebno zato što novi napadi dolaze samo nekoliko meseci nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom u Novom Sadu, ispisani preteći grafiti mržnje”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da će ponovo preduzeti “sve moguće korake” kako bi zaštitili Gruhonjića od najnovijih neistina iznetih u tabloidnim medijima, koji su ujedno i napadi na slobodu izražavanja u Srbiji.

“Podsećamo javnost, ali i institucije u Srbiji, da je sloboda govora jedna od najvrednijih dostignuća demokratskih društava i da je zaštićena ustavom i zakonima. Podsećamo i da Gruhonjić, ali i drugi novinari i rukovodstvo NDNV-a, već godinama žive pod svakodnevnim pritiskom samo zato što rade svoj posao ili se kritički osvrću na poteze vlasti i drugih činilaca u društvu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je “posebno zabrinjavajuće” što do sada gotovo niti jedna prijava koja se odnosi na pretnje i napade na novinare i radnike u NDNV nije dobila epilog.

(VOICE)