Skip to main content

Funkcioner SNS-a predstavlja Sindikat Nezavisnost u Pokrajinskom SES-u

02. feb 2021. Istraživanja
3 min čitanja

U Novom Sadu sutra će biti održana konstitutivna sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog savet (SES), a među tri predstavnika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost je i funkcioner Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu Slaven Ključar, saznaje VOICE.

Slavena Ključara, koji je član Saveta za zdravstvo Gradskog odbora SNS-a, na mesto u Pokrajinskom SES-u predložio je predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, potvrđeno je Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) u tom sindikatu.

Novi sastav Pokrajinskog SES-a počinje sa radom jer je prethodnom nakon pokrajinskih izbora istekao mandat. Osim šest predstavnika Pokrajinske vlade u njemu će sedeti i šest predstavnika Unije poslodavaca Vojvodine, odnosno po tri predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i UGS Nezavisnost.

Kako se navodi u odgovoru Pokrajinske vlade, Pokrajinski odbor UGS Nezavisnost za Vojvodinu predložio je Pokrajinskoj vladi da taj sindikat naredne četiri godine u SES-u predstavljaju Milojica Živković (predsednik Pokrajinskog odbora), Biljana Mitrović (prosveta) i Slaven Ključar (zdravstvo).

Međutim ova informacija nije tačna jer, suprotno dosadašnjoj praksi, ovoga puta predstavnike pokrajinskog SES-a nije predložio Pokrajinski odbor Nezavisnosti nego predsednik Stojiljković lično, kazalo je za VOICE više članova Pokrajinskog odbora UGS „Nezavisnost“.

Član pokrajinskog odbora, čije ime je poznato redakciji VOICE-a, rekao je da je ovo prvi put od osnivanja Pokrajinskog SES-a 26. jula 2006. godine da predstavnike tog sindikata imenuje lično predsednik UGS Nezavisnost.

„Ranijih godina predlagali smo članove SES-a i polemisali o kandidatima. Ovoga puta to nije bio slučaj. Pokrajinski odbor Sindikata Nezavisnost nije se sastao mesecima“, rekao je on i dodao da se retko dešavalo da članovi prethodnog saziva SES-a budu zamenjeni, ukoliko su dobro radili.

Negodovanja u sindikatu zbog imenovanja funkcionera SNS-a

VOICE saznaje da je Stojiljkovićev predlog naišao na negodovanje određenog broja članstva UGS Nezavisnost zbog imenovanja Slavena Ključara, koji je pored brojnih akumuliranih funkcija i član Saveta za zdravstvo Gradskog odbora SNS-a.

Kvalifikovana rasprava o tome je izostala a na sve upućene kritike Stojiljković se oglušio. Pravdao se pandemijom koronavirusa koja ograničava normalnu komunikaciju i donošenje odluka na ustaljen način.

Slaven Ključar predstavnik je Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite (GSZSZ), a kako VOICE saznaje, njegovo imenovanje branio je i predsednik tog sindikata Zoran Ilić.

Nekoliko nedelja kasnije na vanrednoj sednici Glavnog odbora u Sindikatu “Nezavisnost“ desili su se mnogo veći potresi, jer su pojedini predsednici isključeni iz sindikata a organi njihovih granskih sindikata su suspendovani i uvedene su privremene mere. Jednu od te dve organizacije – Granski sindikat kulture, umetnosti i medija (KUM) – kao privremeni organ preuzeo je pomenuti Zoran Ilić.

Glavni tehničar, član Upravnog odbora, funkcioner SNS-a i još štošta

Slaven Ključar više od dve decenije poverenik je sindikata Nezavisnost u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Slaven Ključar (foto: Institut za kariovaskularne bolesti Vojvodine)

Karijeru je započeo kao RTG tehničar sa završenom srednjom medicinskom školom da bi danas dogurao do titule strukovnog medicinskog radiologa (glavni tehničar Instituta), člana Upravnog odbora Instituta, predsednika vojvođanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije i saradnika za praktičnu nastavu na Visokoj strukovnoj školi ICEPS.

Ključar se tokom vladavine Demokratske stranke u Vojvodini, a posebno za 12-godišnjeg mandata direktorke IKVBV Nade Čemerlić Ađić, deklarisao kao njen protivnik i istraživao njene navodne finasijske malverzacije prilikom kupovine medicinske opreme. Nagrađen je funkcijom u Gradskom odboru SNS za Novi Sad.

Iako njegove tvrdnje nikada nisu dobile pozitivan sudski epilog, privukle su pažnju Srpske napredne stranke, tada najjače opozicione stranke u Vojvodini. Predsednik Gradskog odbora SNS Damir Zobenica angažovao je Ključara na konferenciji za novinare da iznosi razne neproverene optužbe na račun tadašnjeg predsednik Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i da ponavlja višegodišnje optužbe protiv već pomenute Nade Čemerlić Ađić.

Angažman u vladajućoj stranci doveo je neminovno i do jačanja uticaja Slavena Ključara u kameničkom Institutu. Zaposleni tvrde da sa pozicije glavnog tehničara, a posebno člana Upravnog odbora, danas ima uticaja i na kadrovsku politiku.

Ekipa VOICE