Skip to main content

Glasački listići štampani bez prisustva izborne komisije

19. jun 2020. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Pre dolaska članova Opštinske izborne komisije (OIK) iz Srbobrana, odštampana je određena količina glasačkih listića za izbore u toj lokalnoj samoupravi, što predstavlja kršenje propisa.  

U štampariji Vladimira Kozareva u Veterniku, kojoj je poveren taj posao štampanja glasačkih listića, članovi OIK-a su štamparsku mašinu sa pripremljenom matricom zatekli u radu, saznaje VOICE.

Da li je ili ne pre njihovog dolaska odštampan određen broj glasačkih listića, članovi OIK Srbobran ispred Grupe građana “Branko Gajin” – ne znaju, ali su tražili da se izbori u srbobranskoj opštini odlože zbog kršenja zakonskih propisa koji jasno predviđaju kako se kontroliše proces štampanja glasačkih, kao jedan od preduslova za regularnost izbora.

Iako su rukom pisani zapisnik o zatečenom stanju na licu mesta potpisali svi prisutni članovi komisije, glasali su protiv predloga da se izbori zbog neregularnosti odlože.

Željko Bogojević koji je član OIK ispred GG “Branko Gajin” koja ne učestvuje na izborima kaže da je snimak neregularnosti u štampariji snimio njegov zamenik Đorđe Grujić, a da su očiglednu situaciju u zapisniku potvrdili i ostali prisutni članovi opštinske komisije, kao i sam vlasnik štamparije.

U rukom pisanom zapisniku OIK Srboran i vlasnika štamparije Vladimira Kozareva o toku štampanja glasačkih listića u štampariji u Veterniku navedena je okolnost da je štamparska mašina pri dolasku komisije “bila u radu”, iako u Priručniku za sprovođenje izbora po kojem postupaju piše da “proces štampanja glasačkih listića počinje postavljanjem grafičkih ploča u štamparsku mašinu”.

“Svi članovi OIK su dobili knjigu uputstava o izbornim radnjama u kojoj se, između ostalog, jasno objašnjava kako se kontroliše štampa izbornog materijala. To je prvi preduslov da izbori budu regularni i da neće biti viška glasačkih listića. Kada je komisija otišla u štampariju u Veterniku, mašina je bila u radu, i to niko nije negirao. Moj zamenik se uverio da je u istoj već bila postavljena pripremljena matrica za opštinu Srbobran. Ne želimo da nagađamo da li je već odštampan određen broj listića, ali izborna pravila jasno propisuju da se štampanje odvija od početka do kraja pod nadzorom izborne komisije. Zato smo tražili da se izbori u Srboranu odlože, ali su isti članovi komisije koji su potpisali zapisnik o ovoj nepravilnosti – glasali protiv”, rekao je Bogojević za VOICE.

Ranka Ivanoska (VOICE, naslovna: screenshot YouTube Bezcenzure Info)