Skip to main content

Građani plaćaju milione dinara za “besplatne koncerte”

29. sep 2019. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pod izgovorom organizacije besplatnih koncerata za građane Vojvodine, a koji su održavani letos,  lokalne samouprave su omogućile firmama bliskim vlastima milionske zarade, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE). 

Kompanija koja se, zbog visine dodeljenog novca, izdvojila tokom istraživanja VOICE-a je „Music company Top ton“. Vlasnik pomenute kompanije je prošle godine bio priveden zbog sumnje da je oštetio budžet Srbije.

I pored toga, njegovu kompaniju lokalne vlasti angažuju prilikom održavanja manifestacija koje, s druge strane plaćaju građani Vojvodine.

Kao početak obavljanja delatnosti kompanije “Top ton” u Agenciji za privredne registre navodi se 1. novembar 2002. godine sa sedištem u Zrenjaninu. Vlasnik kompanije je Dragan Šijaković.

U februaru 2016. godine, Top ton menja delatnost i tada se iz APR-a briše “trgovina na malo audio i video opremom u specijalizovanim prodavnicama” i umesto toga upisuje “iznajmljivanje i lizing ostalih mašina, opreme i materijalnih dobara”.

Istraživanje VOICE-a pokazuje da značajnija sredstva od grada Zrenjanina, kompanija “Top ton” dobija upravo te godine kada je firma Dragana Šijakovića bila angažovana za svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede, 9. maja.

JP Turistički centar grada Zrenjanina je 4. maja 2016. godine doneo odluku o dodeli ugovora kompaniji “Top ton”  u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. Ugovor je bio vredan 4.940.000 dinara.

Firma u Zrenjaninu ostaje sve do 2018. godine, kada se sedište seli u Novi Sad, tačnije Sremsku Kamenicu.

Jedini ponuđač na tenderima

Kompanija “Top ton” u toku 2018. godine, pored grada Zrenjanina, pobeđuje na tenderima koje raspisuju lokalne samouprave širom Vojvodine. U najvećem broju slučajeva, firma Dragana Šijakovića je jedini ponuđač a samim tim usluge kompanije su imale odgovarajuću i najniže ponuđenu cenu.

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, kompaniju “Top ton” vojvođanske lokalne samouprave su angažovale za razne kulturne manifestacija, uglavnom “besplatne” koncete za građane, ali i za organizaciju i predstavljanje pojedinih opština na Međunarodnom sajmu turizma kao i manifestaciju “Kobasicijada”.

Za organizovanje pomenute “Kobasicijade” firma Dragana Šijakovića je na tenderu, koji je raspisala opština Srbobran (20. februar 2019. godine)  dobila 1,5 miliona dinara sa PDV-om. Duplo više novca, oko tri miliona dinara, Srbobran je dodelio kompaniji “Top ton” nakon tendera početkom jula. Ovog puta “Top ton” je angažovan za obeležavanje praznika Srpske pravoslavne crkve pod nazivom “Petrovdanske svečanosti”. Na oba tendera Šijakovićeva firma je bila jedini ponuđač.

Željko Bogojević: “Priča je vrlo providna i stvari su jasne“

Željko Bogojević, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Srbobran Srbobran (DS), danas novinar lokalnog portala Bez cenzure”, kaže za VOICE da je javno proslavljanje Ivanjdana i Petrovdana, praznika Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, u organizaciji opštine Srbobran i o trošku njenih građana, višestruko problematično.

“Osim kršenja ustavnog principa sekularizma, lokalnu javnost najviše zabrinjavaju enomni iznosi koji se izdvajaju za tu namenu, jer ukazuju na moguću nesvrsishodnost i neregularnost trošenja budžedskih sredstava”, smatra Bogojević.

On dodaje da je kao bivši predsednik SO Srbobran upoznat sa organizovanjem manifestacija i koliko novca je potrebno izdvojiti za poznate muzičare.

“Priča je vrlo providna i stvari su jasne, sklone svakoj kritici jer se vidi da skupštinska većina radi po nečijem zadatku i ne mari mnogo za kritike opozicije. Po mom mišljenju, to je namešten tender jer Srbobran ima privatnika koji takođe ima sve što Top ton nudi, ali za razliku od firme iz Sremske Kamenice, ne može da dobije na tenderu”, ocenjuje Bogojević.

Kao jedini ponuđač kompanija “Top ton” se pojavila i na tenderu, koji je početkom 2019. godine (5. februar), raspisala opština Novi Bečej. Ovog puta nije bilo reči o muzičkoj manifestaciji niti besplatnim koncertima već je “Top ton” angažovan za organizaciju i predstavljanje te severnobanatske opštine na Međunarodnom sajmu turizma. Za te namene, kompaniji “Top ton” dodeljeno je million dinara.

Pored Banata i Bačke, kompaniju angažuju i sremske opštine. Opština Stara Pazova je ove godine angažovala kompaniju “Top ton” za organizovanje manifestacije “Dani opštine Stara Pazova”. Ta sremska lokalna samouprava je predvidela 4,9 miliona dinara, bez PDV-a, za te namene. Nakon završenog tendera, komisija je donela odluku da za prvu partiju, odnosno “Organizovanje koncerata za potrebe manifestacije”, ugovor vredan 4,32 miliona dinara (sa PDV-om) dodeli kompaniji “Top ton”.

Opština Inđija je, krajem juna 2018. godine, zaključila ugovor sa “Top ton” vredan 3,3 miliona. Kao jedini ponuđač, kompanija Dragana Šijakovića je angažovana za organizaciju festivala “Scena fest 2018”.

Godinu dana pre toga, opština Inđija je za iste namene angažovala jednu agenciju iz Beograda za duplo manje novca (1.445.840 dinara).

“Top ton” je i ove godine bio angažovan od strane opštine Inđija, tačnije Kulturnog centra, kao organizator “Scena festa”.

Ovoga puta, građane te sremske opštine su “besplatni” koncerti koštali 11,1 milion dinara (sa PDV-om). Inđija je i ranije za razne muzičke manifestacije ali i festivale narodne muzike izdvajala velike novce iz budžeta i dodeljivala firmama koje su bliske Srpskoj naprednoj stranci o čemu je VOICE već pisao u tekstu pod nazivom Šest miliona dinara iz budžeta za firmu koja je tek osnovana”.

Petar Filipović: „Ništa me ne iznenađuje“

Šef opozicione odborničke grupe“Zato što volim Inđiju” Petar Filipović kaže za VOICE da nije iznenađen što je lokalna vlast toliki novac dala privatnoj firmi.

“Kada uzmemo u obzir činjenicu da je opština prošle godine iz svog budžeta platila šest miliona dinara za održavanje muzičkog festivala u Inđiji, privatnoj firmi u vlasništvu drugara predsednika opštine, i pored toga što je ista firma građanima Inđije naplaćivala ulaznice i prodavala piće na istom, onda me ne iznenađuje ni to da su ove godine platili 11 miliona dinara privatnoj kompaniji da organizuje Scena fest, umesto Kulturnog centra koji ima ljudske resurse i kapacitet da to uradi sam bez posebne naknade”, kaže Filipović, nekadašnji predsednik Opštine Inđija (2012.-2016).

Podseća da je u prve dve decenije “Scena fest” organizovan od strane ljudi zaposlenih u opštini i Ksulturnom centru dok se sada pare daju privatnoj firmi.

“Moj zaključak je da ili niste sposobni da sami to uradite ili je nešto drugo u pitanju, čime bi trebali da se pozabave nadležni organi. Lično mislim da je u oba slučaja, i prošle i ove godine, ovo drugo u pitanju”, ocenio je Filipović.

Privođenje vlasnika

Ime vlasnika “Top ton company”, Dragana Šijakovića se prvi put u javnosti spominje u maju prošle godine. Naime, 19. maja 2018. godine tokom etno-festivala “Banatska priča” u zrenjaniskom naselju Bagljaš povređena je voditeljka programa, novinarka Branka Jajić. Dok je vodila program, na nju je pala metalna konstrukcija bine. Novinarka je bila teško povređena – polomljena su joj sva rebra i obe ključne kosti.

Dragan Šijaković je tada priveden i i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu zadržan u pritvoru, zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti.

Dva meseca nakon toga, tačnije 27. jula 2018. godine, vlasnik kompnije “Top ton”  još jednom je priveden. Prema pisanju medija, on je uhapšen u Zrenjaninu zbog sumnje da je utajio porez. U policijskom saopštenju navodi se da se sumnja da je Dragan Šijaković, u periodu od 7. marta 2016. do 15. marta 2018, kao registrovani preduzetnik nadležnom poreskom organu predavao poreske prijave sa neistinitim podacima. Na ovaj način oštetio je budžet Srbije za oko 7,5 miliona dinara. Šijakoviću je i tada određeno zadržavanje do 48 sati.

Tri dana nakon privođenja, 30. jula 2018. godine, podneta je registraciona prijava za promenu adrese i 1. avgusta iste godine kao sedište kompanije “Top ton” u Agenciji za privredne registre upisana je adresu u Sremskoj Kamenici. I nakon toga, “Top ton” je nastavio da pobeđuje na pojedinim tenderima, na kojima se pojavljivao kao jedini ponuđač.

Miodrag Blečić (VOICE)