Skip to main content

Građani Telepa sakupili 2.500 potpisa za očuvanje parka

21. dec 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Građani okupljeni oko inicijative „Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad“ predali su danas gradskim institucijama oko 2.500 potpisa kojima traže vraćanje prvobitne namene na lokaciji između Bulevara Patrijarha Pavla i Somborske ulice. Kako je za VOICE potvrdio Aleksandar Lazarević, on je danas na pisarnici predao potpise namenjene gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine Grada Novog Sada Zoranu Jelušiću, te Skupštini grada, a uz peticiju predat je i dopis u kojem se obrazlaže njihov zahtev da se očuva zelena površini čija namena je prošle godine promenjena, pa će se umesto parka tu graditi vatrogasni dom.

–Mi smo pokrenuli peticiju da se taj vatrogasni dom negde izmesti, da se izgradi na nekom drugom mestu i da jednostavno Telep dobije jedan veliki park poput Futoškog ili Limanskog. Svaki deo grada zaslužuje da ima jedan takav park – rekao je Lazarević.

Dodao je da je raspoloženje građana bilo takvo da su mogli da skupe i 10.000 potpisa, ali da su smatrali da je ovo dovoljno da skrenu pažnju na svoj problem, odnosno na njihovu želju da i u ovom naselju imaju parkove i zelene površine, kao i bolji kvalitet života.

– Čuli smo da se plan ponovo menja, ali ne znamo da li se menja i za tu lokaciju, pa ćemo svakako izneti tu primedbu i gledati šta je rešenje, gde mi možemo da dobijemo taj park, dok se nismo pretvorili u Grbavicu ili Novu Detelinaru – kaže Lazarević.

Podsetio je da su prema planu generalne regulacije iz 2006. godine, kao i planu detaljne regulacije iz 2007. na potezu Bulevara patrijarha Pavla bila predviđena čak tri parka. Jedan trenutno postoji, ali je neuređen i nije u sladu sa planskim dokumentima, drugi je trebalo da se nalazi na potezu od hotela Vigor do ulice Feješ Klare, ali danas najveći deo te površine zauzima benzinska pumpa.

Ostale parcele u okolini su, dodaje Lazarević, u privatnom vlasništvu, što ostavlja samo mali deo neuređenog zelenila neposredno uz hotel.

Na trećoj lokaciji, za koju su prikupili potpise, izmenom plana iz 2017. godine je predviđena izgradnja vatrogasnog doma, a da pri tom nije nadoknađen oduzeti prostor, odnosno park nije premešten, već izbrisan.

Tu su zgrade koje nemaju dovoljno parking mesta i nemaju nijedno igralište za decu. To su sve Galensove zgrade u produžetku, preko puta će biti vatrogasni dom, plus stambeno-poslovne zgrade, plus benzinska pumpa. Kakav je to kvalitet života ovde na bulevaru, gde zelenilo još uvek nije izraslo, gde nemaš nijedan park – navodi Lazarević.

Dodaje da nemaju ništa protiv vatrogasnog doma, uz napomenu da ima informacije da prema prvobitnomplanu Urbanizma, tu nije bilo vatrogasnog doma.

– Mislimo čak da postoje bolja rešenja: u Momčila Tapavice, na potezu gde je bilo Gradsko zelenilo i autobusi, mislimo da to pripada gradu. Zašto tu ne bi stavili vatrogasni dom? Oslanja se na Bulevar kneza Miloša, može da se izađe na Stepe Stepanovića, može na Jovana Dučića, znači ima pristup gradu. Ovde bi vatrogasna vozila, maltene, morala da rade polukružno kada idu na Novo Naselje – ukazuje Lazarević.

Dodaje da imaju podršku mesne zajednice „Bratstvo Telep“ te da će mesna zajednica njihov dopis predati JP Urbanizam, dok će Lazarević naredne nedelje peticiju i dopis proslediti i Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Ističe i da se potpisnici peticije nadaju da će im Grad izaći u susret nekim prihvatljivim rešenjem i da će nadležni shvatiti da nešto nije u redu s obzirom na sve brojnije pritužbe građana za uništavanje zelenih površina iz svih delova grada.

Dalibor Stupar (VOICE)