Skip to main content

Građanska Vojvodina izlepila Promenadu pitanjima

29. okt 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Koalicija Građanska Vojvodina iz Novog Sada izlepila je okolinu gradilišta tržnog centra “Promenada” u tom gradu, nalepnicama sa pitanjem “Imate li dozvolu?”.

Nalepnice sa pitanjem vidljive su na svim pomoćnim objektima i ogradama oko gradilišta, a ova koalicija nedavno je reagovala saopštenjem na informacije o nepravilnostima prilikom izgradnje ovog objekta.

GV je saopštenjem od 14. septembra pozvala građane Novog Sada da se samoorganizuju i da “brane zdravlje i život sebe i svoje dece od gradske vlasti i investitora Promenade”, koji su, prema navodima koje su preneli mediji, Novi Sad doveli u opasnost od poplava, nedostatka pijaće vode i oštećenja celih naselja.

Oni su od gradskih vlasti tada zahtevali da pod hitno reaguju i da odmah zaustave izgradnju “Promenade” dok god problem, pre svega sa podzemnim vodama, ne bude rešen.

 

Pozvali su građane da “stanu na put” gradskoj vlasti koja “sprovodi nerazumne građevinske poduhvate” koji za cilj nemaju podizanje kvaliteta života, već ostvarivanje “enormnih zarada raznoraznih interesnih i kriminalnih grupa na račun građana”.

Tokom proteklih meseci oko izgradnje “Promenade” pojavile su se mnoge kontroverze, pre svega zbog ispuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Novog Sada.

Osim Građanske Vojvodine, reagovale su i opozicione stranke u Novom Sadu, i upozorile na sličan scenario, zbog čega je gradonačelnik Miloš Vučević najavio vanrednu inspekcijsku kontrolu sredinom septembra.

Prvo je Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila da postoji opasnost da, zbog loše izvedenih temelja tržnog centra, investitor planira da ispušta 60 litara vode u sekundi u kanalizaciju, a da takav potez može teško da ošteti kanalizacioni sistem, ugrozi izvorišta gradske pijaće vode i temelje stambenih zgrada na Limanu.

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada dalo je saglasnost za privremeno “upuštanje” podzemnih voda investitoru u tržni centar “Promenada” do 30. novembra, a nakon zahteva izvođača radova, koji je podnet zbog, kako se navodi, “lokalnih intervencija temeljne ploče”.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE pisao je o tome da javnost do danas nije upoznata sa zvaničnim rezultatima inspekcijskog nadzora.

Kako se navodi sa sajtu VOICE, a posle višenedeljne potrage novinara za odgovorima, Vučević je izjavio da nema potrebe da se više obraćaju nadležnim službama po tom pitanju, jer “on govori ispred Grada”.

Lokalna SNS je u saopštenju, koje je bilo odgovor opozicionim strankama, najavio da je “problem rešen i da će saopštiti informcije kroz nekoliko dana”.

(Beta)