Skip to main content

Izbori koji će ogaditi i izbore i nacionalnu pripadnost?

27. okt 2018. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

U izbornoj trci za novi Nacionalni savet Rusina u Srbiji od 2002. godine rivali su podeljeni u sedam kolona, a birači će – sve su prilike – izaći u još manjem broju na birališta. Predstavnici sedam lista za izbore 4. novembra slažu se u jednom: u novom nacionalnom savetu sedeće manje-više poznata lica iz prethodnih saziva. Kampanja, međutim, protiče u optužbama da se na listama nalaze partijski vojnici, a da je finansiranje kampanje netransparentno.

Na izborima za novi nacionalni savet rusinske nacionalne manjine učestvovaće, dakle, sledeće liste: “Rusini zajedno” Borislava Sakača, “Biti i ostati Rusin” Olene Papuge, “Za Rusine” Željka Kovača, “Rusinska budućnost” Željka Samočete, KUD “Žetva” Nikole Šante, “I mi smo Rusinke/Rusini” Nataše Makaji i “Mladi imaju prednost” Borisa Fejdija.

Za razliku od prošlih izbora 2014. godine, kada je u poseban birački spisak rusinske nacionalne manjine bilo upisano 8.270 birača, a na izbore je izašlo tek njih 3.317, ove godine taj broj manji za 355 i iznosi 7.915.

Stepen motivacije biračkog tela određuje kampanja, koja u najvećoj meri zavisi od novca, koji pak zavisi od partijske opredeljenosti kandidata, smatra Nikola Šanta, nosilac liste Kulturno-umetničko društvo “Žetva” iz Kucure. Šanta je u razgovoru za VOICE otvoreno prozvao pojedine liste da ih finansira upravo vladajuća Srpska napredna stranka, te da kampanju vode skupim bilbordima i gala-ručkovima u restoranima.

Novi nacionalni saveti kao ekspoziture SNS-a?

Nikola Šanta: „Izbori su farsa“ (foto: NAR)

„Specifičnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina je da država ne daje nikakav novac za kampanju listama. Ovo otežava kampanju onima koji nisu podobni i otvara mogućnost partijama da praktično fingiraju rezultate izbora. Konkretno, listu ‘Rusini zajedno’ sa rednim brojem 1, za koju osnovano sumnjamo da su je napravili članovi SNS-a. Oni imaju novac za paketiće koje dele u zamenu za glas, organizuju razne ekskurzije po manastirima Srbije sa gala-ručkovima, zakupljuju silan prostor u novinama Ruske slovo, umnožavaju i rasturaju flajera. Za sve što zamisle u kampanji – novac nije problem. Mi ne znamo odakle im novac i možemo samo da nagađamo da dolazi iz partijskih kanala. Obični entuzijasti, aktivisti u kulturi malo imaju šanse u borbi protiv snažne infrastrukturne mašinerije vladajuće partije. Upravo zato verujem da će u novom savetu u najvećem broju sedeti partijske ulizice i politički preletači kojima je lična korist u prvom, interes nacionalne manjine u drugom planu”, revoltiran je Šanta. On dodaje da ne bi učestvovao na izborima da je mogao da predvidi u kojoj meri će kampanja biti prljava.

“Zakon je jasan da se političke partije ne smeju mešati u izbore za nacionalne savete, ali država je mogla da ovo osigura sa novčanim fondom koji će ravnopravno podeliti. Ovako, imaćemo sve što se dešava i na redovnim izborima: kupovinu glasova, zastrašivanje, organizovano izvođenje birača na izbore”, kaže  Šanta. On kaže da nije upoznat da li se sa sličnim nepravilnostima susreću i ostale nacionalne manjine u predizbornoj kampanji, ali da sve ukazuje na to da je vladajuća partija odlučila da  kontroliše nacionalne savete, te da će sve prepreke ukloniti milom ili silom. Ocenjujući aktuelne izbore farsom, Šanta strahuje da će nacionalni saveti u potpunosti biti obesmišljeni i postati partijske ekspoziture.

Očigledno prisustvo partijskih vojnika vladajuće stranke ne negira ni Željko Kovač iz Ruskog Krstura, nosilac liste “Za Rusine”. On je pozvao pripadnike rusinske nacionalne manjine da ne glasaju za liste na kojima će lako prepoznati preletače, one kojima je partijska ispred nacionalne pripadnosti i one koji se unapred kandiduju da bi većini u savetu bili opozicija. Kovač kaže da ne očekuje unapred nepravilnosti i zloupotrebe na predstojećim izborima, ali da je sve moguće.

Hronologija nepravilnosti i neregularnosti

Olena Papuga: „Šest kandidata mi je otkazalo listu zbog pritisaka“

Za razliku od njega, Olena Papuga sa liste “Biti i ostati Rusin” već je napravila bogatu hronologiju nepravilnosti koje prate predizbornu kampanju za novi nacionalni savet. Ona je republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i bila je član nacionalnog saveta u već dva saziva. Pre svega, po prvi put nije uspela da preda punu listu.

„Neposredno pre predavanja, šest kandidata mi je otkazalo listu zbog pritisaka. I sama na terenu, pri prikupljanju potpisa, nisam mogla da dobijem overivača a kasnije ni prostor. Sramota je što sam potpise overavala u svom dvorištu. Kada sam htela da predam listu kao prva, odjednom sam nestala iz posebnog biračkog spiska. Zbog ovoga je pod brojem 1. podneta lista ‘Rusini zajedno’, a meni su se iz ministarstva opravdavali da je sistem pao, te da sam ipak na biračkom spisku. Za ovu grubu nepravilnost dobila sam izvinjenje”, ogorčena je Papuga. I ona se otvoreno pita odakle novac pojedinim listama za bilborde, plaćene oglase u medijima, skupe ekskurzije i ručkove po vinarijama i salašima.

Papuga, koja je već 25 godina aktivna u političkom životu kao članica LSV-a, ne negira da su i u prethodnim sazivima nacionalni saveti bili pod kontrolom vladajuće stranke, ali da su ovaj put izbori gotovo izjednačeni sa izborima za savete mesnih zajednica. “Odlukom ministarstva stalni sastav biračke komisije bira lokalna samouprava koja neće voditi računa o našem teritorijalnom interesu, to jest da smo zainteresovani da pratimo regularnost na biračkim mestima gde imamo najviše birača. Meni je lično najvažnije da pratim biračka mesta u Ruskom Krsturu, a može se desiti da dobijem člana u Crvenki ili Sivcu gde isti interes ima crnogorska nacionalna manjina”, kaže Papuga.

Nosilac liste “Rusini zajedno” koju pojedini najviše optužuju da je partijski instrument SNS-a, Borislav Sakač kaže da je očekivao napade, ali dodaje da politika u nacionalnim savetima nije nikakva novina.

“Politički pluralizam i spori razvoj demokratke svesti doprineo je u značajnoj meri polarizaciji u radu prethodnih saziva nacionalnih saveta, te su prethodni predsednici bili ‘nezavisni’ u meri koliko su tadašnje vladajuće stranke imale interesa da upravljaju takvim institucijama. Olena Papuga je napisala prilično nezgodan tekst  za Ruske slovo i nisam zatečen da se to nastavlja”, kratko je prokomentarisao Sakač.

Na pitanje da odgovori na optužbe o netransparetnom finansiranju kampanje, Sakač je rekao sledeće: “Ovo nisu parlamentarni izbori i takva vrsta kontrole finansija je besmislena. Zaista ne znam o čemu oni pričaju. Mi imamo na listi privrednike koji imaju firme i preko njih radimo  i vrlo je jasno kako te stvari teku.”

Ranka Ivanoska (VOICE, karikatura: STUPS)