Skip to main content

Indijski radnici iz Zrenjanina večeras idu kući

11. feb 2024. Aktuelno
2 min čitanja

Grupa radnika koja je skoro dve godine radila na izgradnji fabrike guma Linglnog u Zrenjaninu, i za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima u svrhu radne ekspolatacije, večeras ide svojim kućama.

Po rečima advokatice koja zastupa radnike, kineska kompanija je danas kupila avionske karte do Indije i organizovala da radnici idu iz Srbije.

Ona za sada nije želela da istupa javno, ali je potvrdila da su predstavnici kineske kompanije China Energy Engeneering Group (CEEG), protiv koje je podneta krivična prijava i protiv koje su radnici svedočili prošle nedelje, nudili radnicima danas u više navrata, lično i telefonskim putem, da potpišu nekakve papire za koji radnici nisu znali kakvi su.

Zatim su im ponudili samo deo iznosa koji im duguju i rekli da su im kupili karte za povtarak u Indiju za večeras i da će ih odvesti na aerodrom.

U tom trenutku, radnici i dalje kod sebe nisu imali pasoše.

Takođe, radnici nisu imali ni dokumenta potrebna da izađu iz Srbije jer su im vize istekle u decembru 2023. godine.

Radnici nisu hteli da potpišu nešto što ne razumeju i nisu hteli da bez pasoša krenu sa kineskim menadžerima, jer su sumnjali da bi mogli biti prevareni i odvedeni na neko drugo gradilište.

Kako su radnici rekli advokatici, kineski menadžeri su insistirali da se primopredaja desi „bez advokata i bez policije“.

Nakon što je advokatica pozvala policiju i pregovarala sa predstavnicima kompanije, a aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma pozvali da im se sugrađani pridruže jer se ne osećaju sigurno, pošto su kineski menadžeri dolazili do napuštenog kompleksa „Servo Mihalja“ i kružili automobilom, konačno se završila agonija radnika.

„Hitno nam je potrebna pomoć! Policija se povukla, a kompanija zahteva da nema advokatice koja zastupa radnike iz Indije, da nismo ni mi prisutni niti mediji. Predstavnici kompanije su upravo prošli pored nas, dok inspektor još nije došao“, navedeno je na Fejsbuk profilu Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF).

Nakon okupljanja grupe aktivista i pregovora sa njihovom zastupnicom, radnici su dobili karte za Indiju, pasoše i 2.400 dolara koje im je poslodavac dugovao za plate.

Podsetimo, reč je o radnicima iz Indije, koji su u Zrenjaninu na rad na izgradnji fabrike Linglong došli preko kineske kompanije CEEG. Oni su pre dve nedelje, zahvaljujući aktivistkinjama Astre izašli u javnost i otkrili da im poslodavac duguje novac, da su im oduzeti pasoši i da borave u neuslovnom smeštaju.

Proteklih pet dana u policiji davali su izjavu za okružnog javnog tužioca o uslovima života i rada u Srbiji od juna 2022. do danas, radi procesuiranja detaljnih izjava protiv CEEG na osnovu čega će tužilac odlučiti o daljim koracima istrage.

Ivana Gordić Perc VOICE