Skip to main content

Policija više ne čuva indijske radnike u Zrenjaninu, kineski menadžeri na saslušanju

02. feb 2024. Aktuelno
2 min čitanja

Pripadnici zrenjaninske policije došli su danas popodne po dva kineska menadžera iz kompanije Linglong, koji su jutros tražili od novinara da napuste baraku i odveli ih na razgovor.

Policijske patrole koje su došle jutos po pozivu aktivistkinja Astre sa dva automobila, napustile su oko 15 časova barake u Kombinatu „Servo Mihalj“ u kojima se nalaze radnici.

Na osnovu razgovora koje je reporterka VOICE-a u prethodna dva dana vodila, očekuje se da tužilaštvo u Zrenjaninu po hitnom postupku uzme izjave od radnika po prvobitnoj prijavi, posebno ističući da je bezbednost radnika ugrožena.

„Ukoliko se ne preduzmu ovi hitni postupci, ponoviće se slučaj vijetnamskih radnika, gde poslodavac nije bio procesuiran (i sankcionisan) jer nije bilo zvanično zabeleženih izjava radnika u Tužilaštvu“, navodi izvor VOICE-a.

Pre podne bez zaštite

Prethodno se, tokom prepodneva, dežurna policijska patrola povukla i nije čuvala 11 radnika iz Indije u Zrenjaninu, koji su policijsku zaštitu zatržili nakon što su, kako tvrde, fizički napadnuti od strane kineskih menadžera iz kompanije Linglong u Zrenjaninu.

Oni se i dalje nalaze u barakama, a kako navodi reporter VOICE-a, zbunjeni su i uplašeni, ne znaju šta se događa i ne znaju zašto je policija otišla, budući da im je rečeno da će ih ona čuvati.

Radnici su tražili policijsku zaštitu zato što su bili, kako kažu, fizički zlostavljani, zato što nisu dobili svoje zaistale plate i nemaju pasoše kod sebe.

Tražili su da im u prisustvu policije to bude vraćeno, ali za sada nisu ništa dobili.

Nakon jučerašnje posete advokata zabrinuti su za svoj novac, a i dalje strahuju da li će imati policijsku zaštitu i da li će im sve što im je obećano ranije – 1700 dolara zaostalih plata, pasoš i putne karte – biti predati u prisustvu zrenjaninske policije.

Tri radnika juče su bila u policijskoj stanici u Zrenjaninu kako bi nastavili da daju iskaz o tome šta se dogodilo kada je oko ponoći, kako su naveli, u barake došlo desetak kineskih menadžera koji su ih nasilno terali da odmah napuste barake i odu.

Advokat koji je sinoć bio u kontaktu sa radnicima nije želeo ništa da komentariše za VOICE.

Ivana Gordić Perc