Skip to main content

Radnici iz Indije zbunjeni i prestrašeni, traže svoj novac i karte za povratak kući

01. feb 2024. Aktuelno
2 min čitanja

Strahuju da li će imati policijsku zaštitu

Radnici iz Indije zaposleni u fabrici Linglong u Zrenjaninu, koji su prethodnih dana prijavili kineske poslodavce za radnu eksploataciju, rekli su za VOICE da je jedan advokat danas u tri navrata od njih tražio da mu potpišu punomoć da ih zastupa i sugerisao im da ne smeju ništa govore o svojim kineskim šefovima, a pogotovo ne medijima, kao i da se sami ne obraćaju novinarima.

Radnici ne znaju u čije ime je on došao da traži punomoć od radnika i da ih zastupa. Kažu, međutim, da im je rečeno da samo ukoliko potpišu punomoć mogu da dobiju svoj novac, pasoše i avionsku kartu. U tom slučaju, navodno, njihov odlazak za Beograd bio bi organizovan odmah.

U razgovoro za VOICE radnici su kazali i da su shvatili da im karte za povratak kući još nisu kupljene, već da su termini početkom februara samo ponuđeni.

Takođe, posle današnje poseteadvokata zabrinuti su za svoj novac, a i dalje strahuju da li će imati policijsku zaštitu i da li će im sve što im je obećano ranije – 1700 dolara zaostalih plata, pasoš i putne karte – biti predati u prisustvu zrenjaninske policije.

Tri radnika i danas su bila u policijskoj stanici u Zrenjaninu kako bi nastavili da daju iskaz o tome šta se dogodilo noćas kada je oko ponoći, kako su naveli, u barake došlo desetak kineskih menadžera koji su ih nasilno terali da odmah napuste barake i odu.

Dok su indijski radnici razgovarali sa novinarima i aktivistima, u prostoriju je hteo da uđe jedan kineski radnik. Indijci kažu da je reč o osobi koja je zaposlena u China Energy Group koja je zadužena da vodi računa o njihovim potrebama i da ih snabdeva.

Takođe, ta osoba je dužna da o svemu što se dešava u barakama obavesti svoje nadređene. Tome smo svedočili i danas, kada je o našem boravku odmah bio obavešten nadređeni u organizacionoj strukturi kineskog poslodavca.

VOICE je večeras razgovarao sa advokatom kojeg su pomenuli indijski radnici, koji nam je rakao da u ovom trenutku ne može da komentariše slučaj jer ga na to “obavezuje advokatska tajna”.

Dežurna policijska patrola danas je bila ispred baraka, i na osnovu zahteva radnika tu ostaje dalje. Svako ko želi da stupi u kontakt sa radnicima mora biti legitimisan, a poseta zabeležena.

Podsetimo, nakon prijava koje je podnela organizacija ASTRA, ukupno 11 radnika iz Indije za koje se sumnja da su radili u stanju sličnom robovskom pozvano je potom u policijsku stanicu u Zrenjaninu da tim povodom da izjavu.

Situacija u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ u Zrenjaninu vrlo je slična onoj kada su eksploatisani radnici iz Vijetnama.

Ni radnici iz Indije sada nemaju osnovne uslove za život i rad. A zanimljivo je da su i oni angažovani preko iste kompanije preko koje su bili angažovani i Vijetnamci – China Energy Construction Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd. (CEEC TEPC).

Svim radnicima su istekle vize, nemaju kod sebe dokumenta.

Ivana Gordić Perc (VOICE)