Skip to main content

Izmišljene izjave komesara Cucića u režiji tabloidnog portala

11. dec 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Tabloidni portal Newswire plagirajući tekst portala Radio Slobodna Evropa „Policijsko ‘disciplinovanje’ migranata u Srbiji“ izmislio je izjave komesara za izbeglice Vladimira Cucića. Na taj način je Newswire lažirao, pored ostalog, Cucićevu izjavu kako „Srbija neće prestati da prima migrante“, što nisu reči komesara iz teksta RSE.

RSE se u pomenutom tekstu od 3. decembra bavio, između ostalog, sve češćim akcijama “hvatanja” ilegalnih migranata u Srbiji. U plagiranom tekstu portala Newswire objavljenog nedelju dana kasnije pod nazivom „CUCIĆ: Bože sačuvaj, ne pada nam napamet! SRBIJA NEĆE PRESTATI DA PRIMA MIGRANTE…“ stoji njegova navodna izjava da „akcija MUP-a neće promeniti ništa, a Srbija se čvrsto držipolitike otvorenih granica”.

Tačno je da je Cucić za RSE rekao da je Komeserijat za izbeglice bio “jednim dobrim delom inicijator” pomenutih akcija, ali i da to ne znači zaokret u politici Srbije prema migrantima već da je reč o aktivnostima koje se inače sprovode u ovo doba godine. Newswire je te Cucićeve reči drugačije protumačio i lažirao ih sa očiglednim ciljem da Komesara za izbeglice još jednom u negativnom svetlu predstavi javnosti.

RSE se bavio i potencijalnim “zaokretom” srpske politike prema migrantima. Tako RSE u svom tekstu pominje i nekoliko izjava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina u kojima govori o zaštiti domaćeg stanovništva od migranata naglašavajući da “to nije njegova prva izjava koja ukazuje na zaoštravanje kursa prema migrantima u Srbiji”. Sa tim u vezi Newswire je naveo “da to nije njegova prva izjava koja ukazuje da će zbog opasnosti odpada rejtinga SNS doći do zaoštravanja kursa prema migrantima u Srbiji”.

Ostatak teksta Newswire je u potpunosti plagirao, izostavljajući određene delove teksta, između ostalog i celinu koja se bavi porastom mržnje domaćeg stanovništva prema migrantima.

Petar Alimpijević (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.