Skip to main content

Izveštaj: Transnacionalna Hobotnica – Globalna žarišta organizovanog kriminala sa Zapadnog Balkana

24. jul 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Poštovane kolege i koleginice,

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) izdala je izveštaj pod nazivom Transnacionalna hobotnica autora Voltera Kempa koji otkriva globalna žarišta organizovanog kriminala u koje su uključene i grupe sa Zapadnog Balkana. 

I dok je Zapadni Balkan često prikazivan kao žarište nelegalnih aktivnosti, region je relativno malo tržište za organizovani kriminal. Veliki novac se zarađuje na drugim mestima. Ovaj izveštaj pokazuje zašto i kako su se grupe sa Zapadnog Balkana uključile u organizovani kriminal u drugim državama, posebno u Južnoj Africi, Turskoj, Australiji, ali i nekim zemljama u Latinskoj Americi i u Zapadnoj Evropi.

U ovom izveštaju kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana koje deluju van granica ovog regiona su prikazane kao moderne, dinamične i preduzetne. Dokazale su da su sposobne da se prilagođavaju, prihvataju novotarije i koriste tehnologiju u sopstvenu korist: na primer, korišćenjem šifrovanih formi komunikacije; istražuju nove rute i načine krijumčarenja, poput „narko-aviona“ i peru novac preko kriptovaluta, ofšor zona i ulaganjem u zemlje porekla.

U izveštaju se navodi da ne postoji „Balkanski kartel“ kao takav, iako grupe iz regiona rade jedne s drugima povremeno, takođe postoje i multietničke grupe.

Autori izveštaja pozivaju da se stvori efikasnija saradnja između agencija koje sprovode zakon, zatim da se imovina prati i zaplenjuje, a informacije dele, ne samo zbog toga što kriminalci koriste različite identite. Takođe se naglašava da je neophodno smanjiti potražnju sa robom i uslugama koje pružaju kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

Transnacionalna hobotnica: Globalna žarišta balkanskog organizovanog kriminala rezultat su rada Opservatorije civilnog društva GI-TOC-a za suzbijanje organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi. Zasnovan je na podacima, informacijama i analizama koje su sakupili i delili akteri civilnog društva širom Zapadnog Balkana, kao i eksperti (posebno istraživački novinari) u zemljama gde su aktivne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

Izveštaj možete preuzeti ovde.

S poštovanjem,
Nezavisno društvo novinara Vojvodine