Skip to main content

Jovanović (NKD): Nema demokratije ako imamo građane koji spavaju i ne učestvuju u politici

03. feb 2021. Aktuelno
2 min čitanja

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju izjavio je da veliki problem u Srbiji predstavlja činjenica da se građani povlače iz političkog života i dodao da bez aktivnog učešća građana nema ni demokratije.

„Jako brine to što postoji velika grupa nezainteresovanih ljudi koji reaguju prekasno. Ako nemamo kritičnu masu aktivnog građanstva – ne možemo da pričamo o demokratiji. Možemo da imamo najbolje institucije na svetu, ali i one će se urušiti ako imamo građane koji spavaju i one koji gledaju proteste i smeju im se“, rekao je Jovanović na onlajn tribini „Ko obustavlja javnu raspravu“, koju su organizovali Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu.

On je ocenio da političke partije u Srbiji državu vide samo kao prostor ostvarenja svojih interesa kada dođu na vlast.

„Prisustvo aktivnih građana u političkom životu je baza zdravog političkog života. Tek na drugom nivou dolazi to angažovanje kroz političke partije radi ostvarenja neke ideologije, a ne radi zloupotrebe države. Međutim, kada jedan čovek ima planove za sve nas, onda smo svi u ozbiljnom problemu“, rekao je Jovanović.

On je napomenuo da je optimista po pitanju globalnog kretanja Indeksa demokratije, jer je u poslednje tri-četiri godine indeks zabeležio porast učešća građana u u centralnoj i istočnoj Evropi.

„Ne zato što su se institucije otvorile, nego zato što su se građani aktivirali, i Indeks demokratije to beleži. Inicijative koje se pojavljuju širom Srbije se više ne mogu zaustaviti i mislim da će biti samo brojnije. Mislim da će SNS promeniti strategiju, a na nama je da vidimo šta će značiti ta promena“, kazao je Jovanović.

On je ocenio da „moć nije u vlasti, već u znanju i zajedništvu“ i dodao da su znanje i solidarnost dve najvažnije stvari na kojima se mora raditi, ne bi li se postojeći sistem promenio.

„Iz znanja nastaje politička volja i moramo da radimo svi na tome da unapredimo naša znanja, a civilno društvo mora da bude podrška građanima“, kazao je Jovanović.

On je rekao da je važno i umrežavanje lokalnih inicijativa iz Srbije sa na međunarodnom nivou.

„Zašto ne bismo napali banke koje daju kredite za projekte koji uništavaju životnu sredinu i narušavaju kvalitet životne sredine? Oni ne mogu biti izuzeti iz odgovornosti, bez obzira što su korporativni sektor. Niko ne može biti izuzet iz odgovornosti za uništavanje prirode. Jer dok god imamo takvu situaciju, mrtvo drvo će biti vrednije od živog drveta“, naveo je Jovanović.

Na tribini je ocenjeno da vladajuća stranka u Srbiji sistematski radi na uskraćivanju mogućnosti učešća građana u donošenju odluka, a da je pandemiju kovida-19 iskoristila da ih dodatno isključi iz tih procesa.

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku je podsetila da su neposredno učešće na javnim raspravama, javnim sednicama komisija, zborovima građana, te mnogi drugi oblici angažmana građana njihovo elementarno političko pravo.

Na tribini su govorili i Ljubica Slavković iz beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i Dobrivoje Milosavljević iz inicijative „Odbranimo Teslu“ u Pančevu.

D. Stupar (VOICE)