Skip to main content

Kad tabloidi utvrđuju identitet

16. sep 2020. Fact-checking
2 min čitanja

U proteklih nekoliko dana domaći mediji pisali su o poznatom momku čije je lice godinama krasilo omot Kinder čokolade, a pojedini su objavili i navodni intevju sa njim. Pored naslova da se “njegovog lica svi sećaju sa popularne čokolade”, objavljena je i poznata fotografija dečka sa Kinder čokoladom u rukama.

Srpski telegraf, Direktno.rs, Kurir i brojni drugi mediji, pisali su da je Alesandro Eger bio “dete Kinder čokoladica”, te da je to nasmejano lice sa omota upravo njegovo i da ga je krasilo nekoliko godina, što ne odgovara činjenicama.

Blic je objavio i intervju sa pomenutim manekenom, uz naslov da je on dečak sa omota popularne čokolade iz devedesetih, iako je pre samo četiri godine pisao o tome da je Kinder dečak neko drugi.

Mada je srpsko-italijanski model Alesandro Eger zaista bio jedno od „Kinder dece“, te radio kao njihov model, njegovo lice nije bilo na omotu čokolade koje se svi sećamo i koju on drži na fotografiji.

Od 1968. godine do danas, Kinder je na omotu svoje čokolade promenio četiri lica. Prvo lice bilo je na pakovanju od 1968. godine, drugo od 1977, a treće o kom mediji danas često pišu, bio je na omotu od 2004. do prošle godine, kada je proizvođač čokolade promenio pakovanje.

Pored ta četiri prepoznatljiva lica, u toku određenih manifestacija Kinder je pravio i drugačija pakovanja sa različitom decom na omotima.

Treće lice Kindera”, koje je bilo na pakovanju u periodu od 2005. do 2019. godine, na koji pomenuti mediji aludiraju, nije bio srpsko-italijanski model Alesandro Eger. Kako je i sam izjavio za FQ Magazin ove godine u aprilu, on je godinama bio jedno od mnoštva dece reklamirajući jedan od najpoznatijih brendova čokolade.

“Kad sam bio mali, oko 2006. godine, radio sam sa Kinderom. Lice na omotu čokolade u toku Svetskog kupa bilo je moje”, izjavio je svojevremeno Eger za FQ Magazin.

Ipak, domaći mediji su se ustručavali da postave pitanje Alesandru o tome na kom pakovanju se njegovo lice nalazilo, već su naglasili činjenicu da je on srpskog porekla, te da svi upravo njegovo lice pamte sa omota pomenute čokolade.

O identitetu dečaka sa pakovanja Kinder čokolade brojni mediji pisali su više puta, te je njegov identitet i ranije bio lažno predstavljen. Strani mediji su pre nekoliko godina pokrenuli priču o tome da je pomenuto Kinder dete bio Džoš Bejtson iz Velike Britanije. Dan danas, strani mediji pišu o Džošu kao o Kinder detetu, što se lako može utvrditi jednostavnom Gugl pretragom.

Međutim, “pravo Kinder dete” iz pomenutog perioda, čiji je identitet potvrđen od strane Ferera, u stvari je italijanski model Mateo Farneti. Kinder je u okviru predstavljanja novog pakovanja na svom rumunskom Jutjub kanalu, objavio kratak video sa sada već bivšim “licem” te čokolade.

Na Instagram nalogu Matea Farnetija moguće je videti i njegove fotografije iz detinjstva, kao i stare reklame na kojima je radio, koje dodatno potrvrđuju da je on zaista Kinder dete sa prepoznatljivog pakovanja čokolade.

O tome da je „Kinder dete“ Džoš iz Velike Britanije, pored Blica, pre četiri godine pisali su domaći mediji Espreso, Alo, Srbija danas i Dnevno.rs. Jedini medij koji je tu staru lažnu vest objavio i ove godine bio je portal Srbija danas.

Sanja Kosović (VOICE)