Skip to main content

Kandidatkinja SNS iznela niz kontroverznih informacija

10. maj 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Nekoliko medija u Srbiji prenelo je 11. marta Tanjugovu vest sa početka predizborne kampanje u Srbiji, u kojoj se citira izjava kandidatkinje za narodnu poslanicu na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Marijane Krajnović, koja obiluje neutemeljenim podacima koje je iznela.

Marijana Krajnović (32) je izjavila da je njoj kao mladoj osobi izuzetno važno što će kroz program „Srbija 2025“ za obrazovanje mladih i digitalizaciju biti izdvojeno 600 miliona evra, dok će za izgradnju stanova za mlade bračne parove i povećanje nataliteta biti izdvojeno 700 miliona evra.

Međutim, podaci od 28. decembra 2019. objavljeni na sajtu predsednik.rs govore nešto drugo. Tu se nalazi izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tada najavio da će do 2025. biti izdvojeno 500 miliona evra u cilju podsticanja mladih da ostanu u Srbiji.

Takođe je najavio „da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, subvencionisanje vrtića, za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovališni rad, za zaštitu dece obolele od autizma i pomoć majkama prilikom trudnoće i rađanja dece“.

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je u februaru da investicioni plan „Srbija 2025“,  na osnovu kojeg su po tvrdnjama vlasti predviđena ulaganja od 14 milijardi evra u narednih pet godina, prema informacijama kojima oni raspolažu, ne postoji.

Kontroverzni slogan Tanjuga, novinske agencije koja i dalje radi iako je zvanično ugašena 2015. godine

Transparentnost je navela da joj je iz Generalnog sekretarijata Vlade Srbije saopšteno da nije usvojen nijedan konkretan akt koji bi se odnosio na plan, program ili strategiju pod nazivom „Srbija 2025“, te da su predsednik države i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 28. decembra 2019. „predstavili viziju razvoja Srbije“.

Druga kontroverza u izjavi Marijane Krajnović odnosi se na njenu tvrdnju da na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“ ima mnogo mladih lica i da je to jedna nova energija.

„Reč je o visokoobrazovanim mladim ljudima. Čak 41 osoba sa Akademije mladih lidera je na listi, 40 odsto čine žene, a svi zajedno smo posvećeni da se borimo za bolju budućnost građana Srbije“, rekla je Marijana Krajnović.

Manipulativni sled rečenica u ovoj izjavi ne znači nužno da je u pitanju netačna informacija, ali može da utiče na logiku zaključivanja čitalaca. Naime, Akademija mladih lidera nije visokoškolska obrazovna institucija, već ona deluje pri Srpskoj naprednoj stranci, kao kurs obuke omladine ove partije, što Krajnović nije jasno naglasila.

Akademija mladih lidera SNS ne poseduje internetsku stranicu, niti stranice na društvenim mrežama. Jedino mesto gde se pominje jesu „heštegovi“ objava SNS članova na Fejsbuku.

Akademija se po prvi put u javnosti pominjala krajem 2019, a Aleksandar Vučić družio se sa polaznicama u društvu Ane Brnabić i selektorke košarkaškašica Srbije Marine Maljković, 7. marta 2020. godine, samo četiri dana pre sporne izjave Marijane Krajnović.

U Tanjugovom izveštaju još se navodi i da je Marijana Krajnović izjavila da je u Srbiji danas prosečna plata 515 evra, a da je cilj da do 2025. godine ona dostigne iznos od 900 evra.

Ne postoji način na koji je Marijana Krajnović mogla to da zna. U odnosu na 11. mart 2020, kada je ovo izjavila, poslednje informacije za prosečnu platu u Srbiji su računate za decembar 2019. i ona je iznosila 508 evra (Republički zavod za statistiku). Za isti mesec, ako bi se gledala medijalna zarada, prosečna plata je iznosila 378 evra, što je znatno manje od sume koju je sagovornica spomenula.

Jedino gde se govorilo o prosečnoj plati od 515 evra bile su izjave Aleksandra Vučića iz oktobra 2019. i februara 2020. Prvi put je rekao da se tolika prosečna plata očekuje u januaru, dok je drugi put najavio da se tolika plata može očekivati u martu.

Pored Radio-televizije Vojvodine, izjavu Marijane Krajnović prenelo je još nekoliko medija u Srbiji, kao što su portal pink.rs i televizija Studio B. Zanimljivo, Tanjugovu vest o predizbornim aktivnostima SNS-a u celosti je preneo i portal te stranke.

Igor Išpanović i Sanja Kosović (VOICE)