Skip to main content

Koalicija za REKOM: Mario Vrselja nema nikakve veze sa REKOM-om, on je proustaški opredeljen

08. maj 2021. Aktuelno
2 min čitanja

Predstavnici Koalicije za REKOM iz Vojvodine danas su se najoštrije ogradili od navoda desnoekstremističkih partija da je Mario Vrselja, koga je Hrvatska stranka prava (HSP) promovisala u svog novog člana, ujedno i  “inicijator pokreta REKOM-a za Vojvodinu“ i naveli da on nema nikakve veze sa REKOM-om niti je ikada imao.

“Najoštrije demantujemo te navode i odgovorno tvrdimo da Mario Vrselja ne samo da nije inicijator REKOM-a za Vojvodinu, nego nikakve veze sa REKOM-om nema. Vrselja je u vojvođanskoj javnosti poznat kao osoba desnoekstremističkih stavova, a ne kao nekakva žrtva, kao što to tvrde ekstremisti iz HSP-a”, navodi se u saopštenju za javnost.         

Podsetili su da je Vrselja tokom upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine, bio među pripadnicima zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, o čemu su pisali mediji, a pre svih VOICE.

Podsetili su i da su mediji objavili i fotografiju Vrselje u garderobi sa neonacističkim obeležjima sa jedne desnoekstremističke tribine.

“Prema kredibilnim medijskim navodima, Vrselja je, kao potpredsednik mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, organizovao proustaške manifestacije u Hrvatskom domu u njegovoj rodnoj Sremskoj Mitrovici. Proustaška Hrvatska čista stranka prava objavila je tada na svom sajtu da je ‘domoljubnu atmosferu’ do kasnih večernjih sati upriličila ‘sto odsto hrvatska muzika’, uz konstataciju da je ‘Vojvodina, kao istorijski prostor obitavanja Hrvata, takođe deo domovine Hrvatske’”, piše u saopštenju.

Podsetili su i da je Vrselja bio predsednik Povjerenstva za mladež Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji, te je 2015. godine, povodom 70. godišnjice od događaja u austrijskom Blajburgu, on u ime Povjerenstva za mladež HNV-a položio venac „u spomen na naše stradale sunarodnike na 70. godišnjicu najveće tragedije u hrvatskoj istoriji“.

Novinar RTV-a i VOICE-a Darko Šper snimio je i dokumentarac na temu o kojoj je reč u saopštenju.  

“U Koaliciji za REKOM nikada nije bilo mesta za osobe poput Vrselje niti će ikada biti”, poručili su javni zagovarač REKOM-a i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić i direktor Vojvođanskog građanskog centra i koordinator za Vojvodinu kampanje za prikupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a Željko Stanetić.

REKOM je regionalna mreža pomirenja, koja se zalaže za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama jugoslovenskih ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

(VOICE)