Skip to main content

Komesarijat: Identifikacione kartice migranata su validan dokument

08. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Na fejsbuk stranici Narodna patrola, a istog dana i na neregistrovanom portalu Newspanel, 24. septembra osvanula je fotografija dvojice migranata sa njihovim identifikacionim karticama, čiju autentičnost autori ovih objava dovode u pitanje.

U objavi na fejsbuku je navedeno kako kod šetališta Beograda na vodi „spava 50-100 nelegalnih migranata”, te je napisano kako se njihove „legitimacije mogu bukvalno napraviti u dečijoj igraonici”.

Antimigrantski nastrojen tabloidni portal „Newspanel” je u svojoj verziji teksta naveo i  kako „legitimacije nemaju vodeni žig, pečat ni otisak prsta”, iako je od „ključnog značaja za bezbednost građana Srbije da se ekonomski migranti valjano evidentiraju”.

Kako se navodi, fotografije migranata sa identifikacionim karticama objavio je lider takozvanih narodnih patrola Damnjan Knežević. S obzirom na to da treće lice u ruci drži kartice, a da se dvojica migranata vide skučeni u pozadini, stiče se utisak da je fotografija izgleda nastala prisilom.

Kako je Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) potvrđeno u Komesarijatu za izbeglice i migracije, kartice koje se vide na fotografijama nisu legitimacije, već takozvane centarske kartice ili identifikacione kartice (ID kartice).

Njih Komesarijat izdaje migrantima koji dođu u centar, a služe prvenstveno za evidenciju u Komesarijatu, identifikaciju migranata koji borave u centru, kontrolu ulaska i izlaska, podelu obroka, obuće, odeće, te provera brojnog stanja u centrima.

U odgovoru koji nam je dostavljen, navedeno je i kako kartice jesu grafički jednostavne, ali imaju takozvani kjuar kod radi elektronske evidencije u Komesarijatu.

Kada je reč o tome da obojici migranata kao datum rođenja u identifikacionoj kartici stoji isti dan u godini, iz Komeserijata za izbeglice i migracije su objasnili da oni mogu uzimati samo one podatke koje im migranti saopštavaju i koje im dostave službenici MUP-a koji proveravaju valjanost datih podataka.

Dakle, identifikacione kartice koje se vide na fotografiji jesu validne i pre svega služe za evidentiranje migranata u prihvatnim centrima. One ne zamenjuju lične karte i pasoše, pa tako njima nije potreban vodeni žig, a ni otisak prsta.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije su podsetili da se, prema propisanoj proceduri, migrant koji ilegalno uđe u Srbiju prijavljuje u najbližu stanicu policije gde izjavljuje takozvanu azilnu nameru, koja je zvaničan dokument države odštampan na jednoj strani papira.

Sa tim dokumentom svaki migrant biva upućen u neki od prihvatnih centara, od kojih je u ovom trenutku 16 u funkciji, dok su tri u mirovanju.

Vanja Kolar (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.