Skip to main content

Konnichiwa, Vučević: Svečano otvorena i odmah zatvorena kancelarija japanske firme u Novom Sadu

24. apr 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Upravo sam na SPENS-u prisustvovao otvaranju kancelarije japanskog giganta Nideka (Nidec) koji u Srbiju donosi investiciju „tešku“ dve milijarde evra, poručio je 8. aprila gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom instagram nalogu, a ovu objavu preneli mnogi mediji u Srbiji. Ubrzo nakon otvaranja, kancelarija je – zatvorena.

Tog dana Radio-televizija Vojvodine, novinska agencija Tanjug, portal B92, Novosti, televizija Pink i drugi slični mediji preneli su iz Vučevićeve objave i to „da će Nidek sa proizvodnjom u Novom Sadu početi, po planu, krajem 2022. godine i da će u prvoj fazi u fabrici za potrebe automobilske industrije raditi 300 ljudi“, te da će Grad „samo na osnovu kupoprodaje građevinskog zemljišta prihodovati oko milijardu dinara“. 

Ubrzo nakon što je Vučević sa japanskom delegacijom presekao svečanu vrpcu na lokalu koji se nalazi na prvom spratu novosadskog SPENS-a, predstava bez publike je završena a kancelarija zatvorena. Mediji koji su preneli vest nisu imali svoje ekipe na događaju jer mediji nisu bili ni pozvani na otvaranje.

Jedini način da mediji prenesu vest sa otvaranja kancelarije od oko 200 kvadratnih metara na Spensu, bio je da prenesu Vučevićeve impresije sa naloga na Instagramu, jer o ovom događaju nije bilo pomena ni na sajtu Grada Novog Sada.

Nidekove kancelarije na današnji dan izgledaju isto kako su izgledale i tog 8. aprila: nekoliko kancelarijskih stolica i po koji pisaći sto na kojima stoji i poneka zastava Japana, odaju utisak da će se neko tu jednog dana i useliti, a na unutrašnjoj strani ulaznih vrata i dalje vise ostaci isečene svečane vrpce.

Sutradan, 9. aprila, delegacija Nideka bila je i u Vladi Srbije gde su sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem izvestili domaću javnost o svojim namerama i planiranim investicijama. Od tada se više nisu vraćali u Novi Sad, a kada će – za sada nije poznato.

Mediji pod kontrolom vlasti detaljno su izveštavali „o investiciji japanskog giganta“ svoju publiku i najavama da će fabrički pogon u Srbiji „postati jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, gde će biti godišnja proizvodnja između 200 i 300 hiljada jedinica do 2023. godine“.

Sam predsednik Srbije je tom prilikom rekao „da ga raduje što je Nidek najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju“, te da će japanska kompanija „samo u prvoj fazi zaposliti 480 ljudi i njihova primanja će biti značajno viša od proseka u Srbiji“.

Koliko tačno iznosi investicija Nideka nije moguće saznati iz domaćih medija jer su podaci koje iznose gradonačelnik Vučević i predsednik Vučić, iako deluju grandiozno, ujedno i kontradiktorni.

Na sajtu japanske kompanije može se videti da je preduzeće „Nidec Serbia“ d.o.o. osnovano 22. januara 2021. godine sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara (podatak vidljiv u registru APR-a), te da planiraju da zaposle 1.000 ljudi. Ne navodi se visina investicije, kao ni podatak da je stvarni vlasnik pravnog lica u Srbiji pravno lice iz Holandije (Nidek Holandija).

I na sajtu Nideka može se pročitati da je svoju kancelariju u Novom Sadu otvorio 8. aprila „da bi počeli sa pripremama za pomenutu investiciju“. Ni na sajtu kompanije, kao ni na vratima lokala na SPENS-u, nije istaknuto kojim danima su kancelarija otvorene.

Otvaranje/zatvaranje (foto: Instagram/Miloš Vučević)

Međutim, jednim detaljem bavio se mali broj medija u Srbiji, a odnosi se na postupak dobijanja građevinskog zemljišta na kojem će biti izgrađena fabrika. Naime, Grad Novi Sad je bez licitacije odlučio da proda 21 hektar zemljišta u radnoj zoni Sever 4 po ceni od milijardu dinara, ali to kao da nije bio podatak od javnog interesa za mnoge medije.

Odluka o prodaji zemljišta neposrednom pogodbom ubrzanom procedurom prošla je sve nivoe vlasti, a omogućena jer je Vlada Srbije ulaganje japanske kompanije proglasila projektom od značaja za Srbiju.

Kupac zemljišta po ceni od 993.669.292 dinara biće firma CTP Invest iz Beograda, koja sa Nidekom ima sporazum o zajedničkom ulaganju. Ta firma će ovaj prostor, nakon kupovine, iznajmiti japanskoj kompaniji.

CTP Invest već poseduje zemljište i hale u neposrednoj blizini, a jednu od njih iznajmljuje i nemačkom Continentalu. Pokazali su zainteresovanost da od Novog Sada otkupe parcelu i halu na kojoj posluje Lear korporacija. Time bi svi proizvodni pogoni najvećih investicija u Novom Sadu, kojima se često hvale gradonačelnik i predsednik države, prešle u ruke trećih lica, preciznije pomenutih Beograđana.

Darko Šper (VOICE)