Skip to main content

Kragujevac: Veroljub Stevanović će zameniti Radomira Nikolića na mestu gradonačelnika?

26. jan 2019. Lokalne samouprave
2 min čitanja

Dolazak komisije Državne revizorske institucije koja ispituje rad Skupštine grada Kragujevca, mogao bi da znači i smenu aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića, koga bi na toj funkciji mogao da zameni nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, saznaje Vojvođanski istražzivačko-analitički centar (VOICE) od izvora bliskih lokalnoj vlasti.

Komisija Državne revizorske institucije (DRI) se nalazi u Skupštini grada od četvrtka i od tada proveravaju sva dokumenta i sve poslove grada od dolaska Radomira Nikolića na vlast.

Već duže vremena se u glavnom gradu Šumadije spekuliše da bi uskoro moglo da dođe do smene vlasti i da bi glavni kandidat za “preuzimanje” grada mogao da bude bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović. U prilog toj tezi ide i činjenica da su se predsednik SNS-a i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Stevanović sastali nekoliko puta u proteklih nekoliko meseci.

Jedan od tih sastanaka odigrao se i kada je predsednik Srbije poslednji put bio u poseti Kragujevcu, prilikom otvaranja prve fabrike u industrijskom kompleksu „MIND Parka“, kojem je prisustvovao i Radomir Nikolić. Tada se već svim prisutnima činilo da je odnos između prvog čoveka Kragujevca i prvog čoveka Srbije i više nego hladan, jer – izuzev protokolarnog rukovanja – nisu razmenili ni jednu rečenicu. Ubrzo nakon toga, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović se ponovo politički aktivirao, kritikujući u otvorenom pismu gradonačelnika Nikolića.

Dolazak komisije DRI u grad u kome je na vlasti SNS, u najmanju ruku znači da je “nešto trulo” u gradu Kragujevcu, kao i da prvi čovek SNS-a i prvi čovek Srbije nema više poverenja u prvog čoveka Kragujevca, ali i visokog funkcionera SNS-a Radomira Nikolića.

Podsetimo, mlađi Nikolić na vlast u Kragujevcu je došao u oktobru 2014. pošto je na sednici Skupštine grada koja je sazvana po hitnom postupku, na tajnom glasanju smenio gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

Ekipa VOICE (Foto: Wikimedia