Skip to main content

Kseniji Pavkov, Tamari Nikčević, Petru Alimpijeviću i Renati Bađi Ribar uručene nagrade NDNV-a (VIDEO)

28. feb 2023. Aktuelno
4 min čitanja

"Dobitnici nagrada svedoče o tome da novinarstvo i pravi novinari postoje, uprkos svim pritiscima"

Autor

Dr Dinko Gruhonjić je glavni urednik portala VOICE, zamenik glavne urednice portala Autonomija, programski direktor NDNV-a, šef dopisništva Novinske agencije Beta za Vojvodinu, dopisnik Dojče velea. Vanredni profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Građanski aktivista i antifašista.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Godišnju nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku dodelilo je večeras Kseniji Pavkov, Nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Petru Alimpijeviću, Nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Renate Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta), a Regionalnu nagradu „Mirko Đorđević“ novinarki Tamari Nikčević iz Crne Gore.

Izvršna direktorka NDNV-a Slađana Gluščević kazala je da dobitnici nagrada svedoče o tome da novinarstvo i pravi novinari postoje, uprkos svim pritiscima.

Kako je objašnjeno večeras na svečanosti dodele nagrada, Ksenija Pavkov je novinarka čije priče imaju očekivanja od građana, ne dodvoraju im se, već ih podstiču na odgovornost u izgradnji slobodnog društva.

„Posvećeno se bavi diskriminisanima, marginalizovanima, skrajnutima iz društvenih tokova, bilo da su u pitanju eksploatisani strani radnici, izbeglice sa Bliskog i Dalekog istoka, ili građani Vojvodine koji se iz različitih razloga bore sa vetrenjačama u ostvarivanju svojih ezgistencijalnih ili drugih osnovnih ljudskih prava. Ne pristaje na normalizaciju ponižavajućeg položaja pojedinaca ili grupa koji iz različitih razloga nisu po meri većine ili ne uživaju zaštitu institucija“, rečeno je na dodeli.

Ksenija Pavkov se obratila putem video veze, jer zbog zdravstvenih razloga nije mogla prisustvovati dodeli nagrada, i kazala da je “divan osećaj da neko prati, prepoznaje i vrednuje ono što radim”.

Programski direktor Televizije N1 Igor Božić rekao je da se TV N1 ponosi Ksenijom Pavkov jer je jedina dopsinica koja pokriva celu teritoriju Vojvodine.

“U skladu sa sloganom NDNV-a, Ksenija radi hrabre priče za hrabre ljude”, kazao je Božić.

Žiri je saopštio da je dobitnik Nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Petar Alimpijević izuzetan talentovani mladi novinar koji ima istančan novinarski njuh za važne životne priče običnih malih ljudi, ali i za one priče koje nosioci moći i donosioci odluka pokušavaju da sakriju, ocenili su članovi Komisije.

„Petrove priče nisu po meri očekivanja publike, one provociraju na reakciju i kritičko promišljanje“, ističe se u obrazloženju.

Alimpijević je rekao da za njega ta nagrada predstavlja veliku privilegiju, al ii veliku odgovornost za budućnost.

Žiri je saopštio da je Renata Bađi Ribar kao urednica i voditeljka političke i društvene emisije “U fokusu” i emisije o zdravlju “Medicus” polazi od prava građana da budu istinito, potpuno i pravovremeno informisani.

„Štiteći javni interes postavlja pitanja relevantnim sagovornicima u ime javnosti. Njen odnos prema sagovornicima je profesionalan“, navodi se u obrazloženju.

“Posle 40 godina rada sam dobila nagradu baš od ovoga društva i ponosna sam na to. NDNV je stao iza mene kada sam bila politički napadnuta. Obraćam se novinarima iz moje nacionalne zajednice da u budućem radu više obrate pažnju da sačuvaju etiku i standrde naše profesije i da se ne plaše, da imaju svoje mišljenje i da ga uvažavaju”, kazala je Renata Bađi Ribar.

Laureatkinja ovogodišnje Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ Tamara Nikčević je crnogorska novinarka, jedna od najboljih intervjuerki i politička komentatorka, ali i svedok toga koliko je novinarstvo na eksjugoslovenskom prostoru opasna profesija, navodi se u obrazloženju žirija.

„Izložena najgrubljim uvredama, pa čak i fizičkim napadima, ipak nikad nije posustala niti odustala od etike profesije. Naprotiv, oštro se i nepokolebljivo obračunava sa protagonistima politike jednoumlja, bilo da su u pitanju politički, crkveni ili neki drugi moćnici, odnosno “svete krave” ne samo crnogorskog nego i društava u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa njihovim još moćnijim mentorima, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada“, navodi se u obrazloženju.

Tamara Nikčević je kazala da je ponosna što nagradu dobija od novinarskog udruženja “koje se nikada nije obrukalo”.

“Ponosna sam što nagrada nosi ime čoveka sa kojim sam napravila više od deset intervjua. On je bio moralna i intelektualna vertikala, ne samo Vojvodine i Srbije, već i Jugoslavije”, kazala je Tamara Nikčević.

Prijatelj pokojnog sociologa religije Mirka Đorđevića (1938-2014), politikolog Pavel Domonji rekao je da je Đorđević “više dao ovoj kulturi, nego što je od nje dobio”.

“Mirko je verovao u Hrista, u njegovu istinu. Za razliku od Srpske crkve, njegov Hrist je bio dobar, prijemčiv, pravičan, jedan od nas. Ja ne znam da li anđeli postoje, ali za MIrka su govorili da je anđeo. Moj junak nije Hrist, ne znam da li je čika Mirko bio anđeo, ali znam da je bio dobar čovek, dobar drug i da nam svima nedostaje”, rekao je Domonji.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

Nagrade su večeras uručene i prošlogodišnjim dobitnicima, jer zbog pandemije kovida prošle godine nagrada nije mogla biti dodeljena.

(VOICE)