Skip to main content

Laureati NDNV-a: Čuvari novinarske etike

27. dec 2021. Biografija
3 min čitanja

Vladimira Dorčova Valtnerova i podkast Reaguj

Autor

Branka Dragović Savić se novinarstvom profesionalno bavi od 1997. godine, a pre VOICE-a, Autonomije.info, RTV-a i „Dnevnika“ sarađivala je sa dnevnim listom „Vojvodina“ i „NS nedeljnikom“, kao i brojnim nedeljnicima i magazinima.

Godinu na izmaku u medijskom svetu – koji u Srbiji nije izložen samo izazovima pandemijske krize i borbi sa dezinformacijama, već i svakodnevnim naporima da očuva standarde i etiku profesije – obeležili su laureati NDNV-a.

„Odlikovana je za izuzetan uspeh u zalaganju za etičko novinarstvo i slobodu izražavanja, uključujući i jezike nacionalnih manjina”, navodi se u obrazloženju Misije OEBS-a u Srbiji nagrade za (medijsku) ličnost godine u 2021. koju je ta organizacija dodelila Vladimiri Dorčovoj Valtnerovoj, osnivačici i glavnoj urednici portala Storyteller.rs iz Maglića, koja je i menadžerka društvenih mreža Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

“Vrlo kompleksno pristupljeno, s dužnom pažnjom, iz svih uglova je obrađena tema. Bilo je uživanje slušati i meni ponos što vidim da novinarstvo ostaje u pravim rukama”, rekla je članica žirija, novinarka Tamara Srijemac, dodeljujući nagradu Redakciji NDNV-ovog podkasta “Reaguj!” za “Etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju“. Najmlađa redakcija NDNV-a nagrađena je u kategoriji radio priloga za emisiju “Čija je intima”.

Vladimira

Misija OEBS navela je da je Vladimira Dorčova Valtnerova 2021. godine radila sa tom organizacijom na pitanjima koja se odnose na socioekonomski položaj novinara i medijskih radnika u Vojvodini, izazove medijskog izveštavanja na lokalnom nivou, korišćenje društvenih medija u promovisanju sajber bezbednosti i podizanju svesti o značaju javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

“Ovom nagradom slave se građani Srbije koji doprinose promociji vrednosti i principa OEBS-a u zemlji, kao što su nediskriminacija, konsolidacija ljudskih prava, jednake mogućnosti i održive demokratske reforme, i fokusiraju se na unapređenje života pojedinaca i zajednica“, istakla je ta organizacija.

Vladimira Dorčova Valtnerova (1981) je novinarka, mentorka i edukatorka u oblasti razvoja onlajn medija i upotrebe društvenih mreža u kontekstu nastupa medija i izgradnji medija zajednice na različitim digitalnim kanalima.

Od 2018. je osnivačica  i odgovorna urednica onlajn medija Storyteller, a kao preduzetnica vodi agenciju za konsalting i menadžment u medijima. Sarađuje sa Centrom za interkulturalnu komunikaciju i Centrom za razvoj manjinskih i lokalnih medija, oba iz Novog Sada.

Članica je NDNV-a, gde od jula 2020. godine radi kao menadžerka društvenih mreža.

Na Univerzitetu u Novom Sadu završila je master evropskih studija (2011), a pre toga diplomirala slovački jezik i književnost (2005). U periodu od 2005. do 2008. bila je novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina. Od januara 2009. do februara 2013. radila je kao koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, posle čega se vraća u aktivno novinarstvo u nedeljnik na slovačkom jeziku “Hlas ljudu” u Novom Sadu. U periodu od 2013. do 2017. godine bila je odgovorna urednica tog nedeljnika i njegovog onlajn izdanja. Bila je i predsednica Asocijacije slovačkih novinara (2008-2012). Od 1995-2000 i 2010-2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa “Vzlet”.

Dobitnica je Godišnje nagrade časopisa “Vzlet” za 2002. godinu, nagrade “Vladimir Dorča” za 2013. godinu i “Jan Makan st.” za 2016, koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara, a dobitnica je i godišnje novinarske nagrade NDNV-a za izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica i interkulturalizam za 2017. godinu, kao i prve godišnje medijske nagrade za toleranciju, za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije u kategoriji print/online za 2018. godinu, koju dodeljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS u Srbiji.

Reaguj

Redakciji podkasta “Reaguj!” nagradu je dodelio Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja, za radijsku priču o temi osvetničke pornografije i zakonskim mehanizmima za sanksionisanje te pojave.

Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju prvi put se dodeljuje ove godine, a u okviru 6. Festivala mentalnog zdravlja. Prilikom donošenja odluke, prema obrazloženju Festivala mentalnog zdravlja, uzeto je u obzir da li rad odgovara temi konkursa, zatim odgovornost i poštovanje etičkih principa prilikom izveštavanja, sveobuhvatnost teme, kao i poruka koja se šalje.

“Reaguj!” je nedeljni polučasovni podkast serijal NDNV-a koji  neguje profesionalno novinarstvo i postavlja pitanja o ostvarivanju prava građana i građanki na lokalnom nivou, te donosi priče o solidarnosti i saradnji, kao i o promenama za koje su se izborile male zajednice.

Tim mladih novinara NDNV-a u okviru ovog serijala bavi se pričama običnih građana i problemima sa kojima se susreću svakodnevno – institucionalnim, društveno-političkim, ali i socijalnim.

Podkast “Reaguj!” je nastao početkom 2020. godine kao deo NDNV Media Hub-a.

Do sada su objavljene 82 epizode, u kojima su u prvom planu građani, odnosno njihove lične priče.

Podkast “Reaguj!” bio je i u finalnom izboru za najbolji radijski prilog Nacionalne nagrade za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti “Refleksija”, koju dodeljuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija.

Branka Dragović Savić (VOICE)