Skip to main content

Lekarima u Signalu pretili otkazima, tvrde da nisu dobili ni povišicu

22. maj 2020. Ekonomija
6 min čitanja

Autor

Slađana Gluščević. novinarstvom se bavi od 1998. godine. Kao honorarni saradnik radila u dopisništvu lista “Danas” u Novom Sadu i novosadskoj TV produkciji “UrbaNS”, a potom kao novinarka dnevnog lista “Dnevnik”, koji joj je godinama bio matična kuća. Profesionalni dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima koji je posvetila mahom informisanju o dešavanjima u agraru upotpunila osnivanjem organizacije čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i EU fondove – Info centar za ruralni razvoj Agrosmart. Pokrenula, 2015. godine, specijalizovan portal za poljoprivredu Agrosmart. Dobitnica nekoliko novinarskih nagrada.

Zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije u Novom Sadu (Signal) dobili su u vreme vanrednog stanja rešenja po kojima su morali odmah da se jave u kovid bolnice pod pretnjom otkaza i bez prava na žalbu, a iako su tako postupili, kako tvrde u razgovoru za VOICE, nije im data aprilska plata uvećana za deset odsto, shodno odluci Vlade Srbije.

Lekari i drugi zdravstveni radnici Signala pozvani su u ponedeljak ujutru, 6. aprila, da momentalno dođu i potpišu rešenja o raspoređivanju i novoj radnoj obavezi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu u kojoj se neki od njih, uglavnom lekari opšte prakse i tehničari, i dalje nalaze na dužnosti.

„Pozivani smo uz pretnje da ćemo dobiti otkaz ako ne dođemo ’iz ovih stopa’ i ne potpišemo rešenja. Neki su raspoređeni na Sajam, a neki su ostali da rade u Signalu, s tim što je i kod nas otvorena trijažna ambulanta. Svi smo ispunjavali radnu obavezu onako kako nam je naloženo, iako nam nisu bili obezbeđeni adekvatni uslovi, odnosno mere zaštite. Maske i rukavice dobili smo u četvrtoj nedelji po proglašenju pandemije. A aprilska zarada nam je isplaćena u dva dela, kao i obično, u ustaljenim terminima, ali bez ikakvog povećanja, bez stimulacija. Nisu nam plaćeni ni putni troškovi. Lekarima i tehničarima koji su još uvek u privremenoj bolnici na Sajmu takođe je isplaćena samo osnovna zarada“, kažu za VOICE zaposleni u Signalu.

Dodaju da to nije prvi put da rukovodstvo ove ustanove preti zaposlenima da će dobiti otkaz ako ne postupe po naređenjima, ali naglašavaju da su ovu obavezu bespogovorno prihvatili i radili najbolje što su mogli.

Rešenje kojim se zaposlenim nalaže da prihvate radnu obavezu potpisao je direktor dr Vlado Batnožić. U njemu se navodi da „obvezniku radne obaveze koji ne postupi po rešenju o raspoređivanju prestaje radni odnos u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i podleže merama propisanim Zakonom o odbrani“.

Radnu obavezu naložila Zorana Mihajlović

Svemu je, kako saznajemo, prethodio dopis potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović upućen direktoru Batnožiću 27. marta. U njemu se Batnožić i ustanova kojom rukovodi pozivaju da hitno postupe prema zakonu i zdravstveno osoblje angažuju u potpunosti kako bi se građani zaštitili od koronavirusa i lečili od kovida-19.

U tom dopisu ministarka Mihajlović istakla je da je osnivač Zdravstvene ustanove – Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“ privredno društvo „Železnice Srbije“, čiji je jedini akcionar Republika Srbija. Naglasila je i da su „sredstva kojima posluje Zavod u celosti svojina Republike Srbije“.

„Imajući u vidu nastalu situaciju povodom vanrednog stanja, kao potpredsednica Vlade RS obraćam Vam se s nalogom da, u skladu sa zakonom i proglašenim vanrednim stanjem, hitno obezbedite učešče doktora i drugih zdravstvenih radnika Zavoda u radu sa pacijentima zaraženim bolešću kovid 19“, navodi se u dopisu Zorane Mihajlović u kojem se poziva na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dodaje se da se, s obzirom na to da je uvedeno venredno stanje, posebno treba imati u vidu Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, a naglašava se i da u vanrednom stanju zaposlenom koji ne postupi po rešenju o raspoređivanju prestaje radni odnos.

Podsetimo, za vreme vanrednog stanja, 31. marta, Vlada Srbije usvojila je odluku da se svim zdravstvenim radnicima u Srbiji od 1. aprila ove godine plate uvećaju za deset odsto. Ovo uvećanje odnosi se na sve zaposlene u zdravstvenim i vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlene na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite, kao i na lekare u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

I iz dopisa koje je direktoru Signala uputila potpredsednica vlade može se zaključiti da je odluka o povećanju plata trebalo da se odnosi i na zaposlene u tom zavodu, s obzirom na to da je i pored nadležnosti Ministarstva saobraćaja, reč o medicinskoj ustanovi.

“Smatram da Zavod sa svojih 658 zaposlenih radnika, treba da stavi na raspolaganje Ministarstvu zdravlja sve svoje kapacitete, kako ljudske, tako i materijalne”, poručila je Zorana Mihajlović.

Ministarstvo tvrdi da je uvećana zarada isplaćena, zaposleni negiraju

Dok zaposleni u Signalu s kojima smo razgovarali tvrde da su dobili samo golu aprilsku platu, bez putnih troškova (i oni koji se vode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, poput apotekara, stomatologa, psihologa, i oni koji su na platnom spisku Zavoda), u Ministarstvu saobraćaja tvrde da je Zavod svim zaposlenim u stalnom radnom odnosu isplatio aprilsku zaradu uvećanu deset odsto.

U Ministarstvu kažu i da je svaki angažman zaposlenih u Zavodu koji su radili noću i za praznike evidentiran i upućen u Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) na realizaciju, u skladu sa važećim zakonskim propisima. Isplata je planirana uz drugi deo plate za april.

Dodaju i to da je „svim zaposlenima koji su angažovani po radnoj obavezi u toku vandrednog stanja organizovan prevoz kako vozilima Zavoda, tako i preko prevoza koji je organizovan za zaposlene sa radnom obavezom u toku vanrednog stanja od strane državnih organa preko ovlaćenih prevoznika“.

Držanje distance i nošenje maski direktor naložio tek 15. aprila

Na pitanje da li Ministarstvo smatra da se u organizovanju rada Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije tokom vanrednog stanja, odnosno pandemije korona virusa sve radi u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja (s obzirom na žalbe zaposlenih u Signalu) dobili smo potvrdan odgovor.

„Zavod je kao jedna od najvećih zdravstvenih ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srbiji bio maksimalno angažovan na suzbijanju zaraze od korona virusa, u organizacionim delovima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u okviru kovid ambulanti, kao i na zbrinjavanju obolelih na Beogradskom sajmu, Novosadskom sajmu i u Studenskom domu -paviljon 3 u Nišu. Proces rada u zdravstvenoj ustanovi je organizovan u skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja i Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja. U skladu sa svim prethodno navedenim, svim zaposlenima koji su angažovani na zbrinjavanju obolelih od kovida 19 dostavljena su rešenja o radnoj obavezi za angažovanje na navedenim lokacijama“, rečeno nam je u Ministarstvu saobraćaja.

Iz Ministarstva su nam odgovorili i da je Zavod preduzeo sve mere kako bi zaštitio zaposlene u ispunjenju njihovih radnih obaveza.

„Za sve zaposlene koji su odlazili na Beogradski sajam, Novosadski sajam i Studenski dom u Nišu bila je organizovana obuka. Nju su sprovodila stručna lica koju su rukovodila kovid centrima. Svi zaposleni čiji je opis poslova to zahtevao su bili dužni da nose skafander, vizir, kapuljaču i kaljače. Pored toga, direktor Zavoda je izdao naredbu br. 2021 od 15.04.2020. kojom su svi zaposleni i pacijenti koji ulaze u krug Zavoda dužni da neprekidno nose zaštitnu masku i rukavice i da drže socijalnu distancu od dva metra. Najbolja potvrda primene svih propisanih mera je činjenica da nijedan zaposleni nije zaražen“, naglašavaju u Ministarstvu saobraćaja.

Poslednji finansijski izveštaji – iz 2013.

Na pitanje da li je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije u prethodne dve godine poslovao pozitivno, iz Ministarstva saobraćaja potvrdno nam je odgovoreno. Prema finansijskim izveštajima, Zavod je 2018. i 2019. završio s pozitivnim bilansima, a deo prihoda svake godine koristi za održavanje objekata i opreme u 16 gradova, rečeno nam je u Ministarstvu.

Podsetimo, pre četiri godine, kada je direktor Zavoda dr Vlado Batnožić odgovarao na pitanja novinara o prekomernom zapošljavanju partijskih (SNS) kolega na razne funkcije i radna mesta u ovoj ustanovi, istakao je da je njegov zadatak da zaradi pare i da je od gubitaša Zavod doveden u plus.

Međutim, ti podaci se na sajtu Zavoda ne nalaze. Među finansijskim izveštajima poslednji je od 19. maja 2020. godine u kojem je navedeno da je „stanje na dan 18. maj 2020“ – 305.551,71 dinar.

Ostali objavljeni finansijski izveštaji su iz 2013. godine, kada je Batnožić preuzeo direktorsku funkciju. Tu su bilansi stanja, izveštaj o kapitalnim izdacima, novčanim tokovima…, ali od pre sedam godina.

Ova ustanova, koja brine o oko stotinu hiljada osiguranika, ne dostavlja finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, jer se registruje u Privrednom sudu.

Podsetimo, vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta, a direktor Zavoda, prema odgovorima resornog ministarstva, izdao je naredbu o distanci i nošenju maski i rukavica čak mesec dana kasnije.

„Mi nismo ni imali maske i rukavice u prvom mesecu, sami smo ih nabavljali i donosili, a radili smo s pacijentima. Takođe, nije nam bio organizovan prevoz do radnih mesta i sami smo se snalazili. Rad u našoj ustanovi bio je potpuno neorganizovan i sa nedovoljnim, u prvim nedeljama nikakvim merama zaštite“, kazali su nam sagovornici, medicinski i drugi radnici novosadskog Signala.

Da stanje, kada je reč o organizaciji i merama zaštite, ni sada nije puno bolje uverili smo se prvih nekoliko dana prošle nedelje. Naime, od ponedeljka 18. maja, pred zgradom Signala u Novom Sadu stvarane su velike gužve. Ni tada ni sada ispred zgrade nema obezbeđenja koje bi pravilo reda i upozoravalo pacijente da drže rastojanje, maske malo ko nosi iako u redu stoji i mnogo starijih građana. Takva slika nije se mogla videti pred domovima zdravlja pred kojima se organizovano stoji i poštuju pravila zahvaljujući obezbeđenju.

Gužve pred Signalom stvarale su se uglavnom zbog toga što su prošle nedelje otvoreni šalteri MUP-a i nastavljeno je izdavanje vozačkih i saobraćanjih dozvola, te dokumenata potrebnih za tehnički pregled automobila, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavljaju se sistematski pregledi u te svrhe. U proseku, prema našim saznanjima, obavi se oko stotinu pregleda dnevno, koji se naplaćuju oko 2.000 dinara.

Slađana Gluščević (VOICE, naslovna fotografija: ZZZRŽS