Skip to main content

Begeč: Lokalni vodovod kao partijsko pitanje

23. maj 2020. Lokalne samouprave
7 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Lokalni vodovod u Begeču prešao je u nadležnost novosadskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, a meštani o tome nisu zvanično obavešteni uprkos obavezi koju u skladu sa potpisanim sporazumom ima Savet MZ „Begeč“. Kako VOICE saznaje u novosadskom „Vodovodu“, „Sporazum o preuzimanju vodovodnog sistema u naselju Begeč“ potpisan je 28. februara ove godine, između JKP „Vodovod i kanalizacija“, Saveta MZ „Begeč“ i grada Novog Sada. Od Saveta MZ „Begeč“ nismo dobili odgovor na više pitanja tim povodom. Iako je od potpisivanja prošlo gotovo tri meseca, meštani Begeča saznali su za to slučajno, kada su tokom vanrednog stanja reagovali na jedno od brojnih zamućenja vode.

Naime, jedan od meštana, David Francisti, upozoravao je neposredno pred katolički Uskrs (12. aprila) da je voda u tom mestu u poslednje vreme žuta, prljava i nekvalitetna i od nadležnih tražio rešavanje tog problema. U svom postu na fejsbuku objavio je i fotografije čaše prljave vode, ističući da nije u redu da se veliki hrišćanski praznici poput Uskrsa dočekaju uz nekvalitetnu vodu.

– Prvo je išao katolički Uskrs, a ovde jako mnogo ima Slovaka, Mađara, pa i onih koji slave oba uskrsa, mešovite porodice, brakovi… Vojvodina… Krenem da zovem MZ nedelju dana pre Uskrsa, a oni mi kažu da ne mogu ništa da učine, te  da zovem JKP „Vodovod i kanalizacija“. Zovem „Vodovod“, oni kažu da nismo u njihovoj evidenciji i da se  obratimo Savetu MZ – rekao je Francisti za VOICE.

Navodi da je igra gluvih telefona potrajala još neko vreme, da bi mu konačno u novosadskom „Vodovodu“ rekli da su, u skladu sa potpisanim Sporazumom, ljudi iz MZ zaduženi da evidentiraju kvarove, a onda šalju zahtev „Vodovodu“, sa tačnim lokacijama na koje bi trebalo uputiti ekipe za ispiranje vodovodne mreže.

– Posle sam saznao da su na neke lokacije poslate ekipe i da su iz „Vodovoda“ došli da ispiraju mrežu na Veliki petak, kad domaćice spremaju, kuvaju jaja… – kaže naš sagovornik.

Dodaje da je na Uskrs voda ipak bila žuta, a u ponedeljak još gora. Pošto je narednog vikenda (19. april) bio pravoslavni Uskrs, ponovo je zvao, ali opet bezuspešno, tako da je i taj praznik prošao uz prljavu žutu vodu.

David Francisti (Foto: privatna arhiva)

Iz JKP „Vodovod i Kanalizacija“ za VOICE su rekli da su njihove ekipe bile na terenu u više navrata, te da su u saradnji sa predstavnicima MZ “Begeč” definisale višestruke probleme vodovodnog sistema u naselju. Između ostalog, navode da je žuta ili zamućena voda produkt starosti cevovoda i taloga u cevima kao i kvaliteta vode u postojećim bunarima, te da je reč o vrlo kompleksnom problemu i da je jedina tehnička mera koja ga delimično rešava ispiranje vodovodne mreže, koje se i obavlja.

Takođe, iz „Vodovoda“ su podsetili da je u februaru 2016. godine Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju izdao Rešenje o zabrani korišćenja vode za piće u MZ Begeč, a da to preduzeće vrši interno uzorkovanje vode u skladu sa članom 7. Sporazuma.

– Imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo zapuštenom i loše održavanom sistemu, sa dotrajalom vodovodnom mrežom i objektima rešavanje problema će biti dugotrajno i finansijski vrlo zahtevno – navodi se u odgovoru tog JKP koji potpisuje glavni inženjer Ikonija Karadžić.

Ona je negirala i nagađanja o tome da će voda poskupeti sa sadašnjih 35 dinara po kubnom metru nakon preuzimanja vodovoda, precizirajući da će se to dogoditi tek kada i Begečani budu koristili istu vodu kao i drugi stanovnici Novog Sada.

– Vodovodna mreža naselja Begeč je lokalna, sa sopstvenim izvorištem koje čine dva bunara i dva rezervoara. Dakle, vodovodna mreža nije povezana na postojeći centralni sistem pogona za preradu i distribuciju vode (fabrika za preradu vode) “Štrand” sa koga se snabdeva Grad Novi Sad sa okolnim naseljima. Da bi se naselje Begeč povezalo na centralni sistem neophodna je izgradnja magistralnog cevovoda-dovodnika vode (Adice-Veternik-Futog-Begeč). Saradnjom Grada Novog Sada i JKP “Vodovod i Kanalizacija” Novi Sad, obezbeđena su finansijska sredstva, te je u toku prva faza izgradnje dovodnika na trasi Adice-Veternik. Povezivanjem na centralni gradski sistem vodosnabdevanja i rekonstrukcijom stare i dotrajale mreže u naselju steći će se uslovi da građani Begeča dobiju kvalitetnu vodu za piće – precizirano je iz novosadskog „Vodovoda“.

Mi ne znamo šta su naši tobože predstavnici potpisali

Pomenuti lokalni vodovod, inače izgrađen samodoprinosom meštana, tokom prethodnih godina iz sfere komunalnih poslova prešao je u sferu politike. Prethodni Savet MZ „Begeč“ protivio se preuzimanju vodovoda od strane novosadskog komunalnog preduzeća, što je inače u skladu sa praksom koju je novosadska vlast uvela oduzimajući imovinu mesnim zajednicama i prenoseći je na javna komunalna preduzeća. Tako su mesne zajednice u Novom Sadu ostale bez svojih vodovoda, domova kulture, grobalja, a za održavanje te imovine zadužena su novosadska preduzeća poput „Lisja“, „Vodovoda“ ili „Poslovnog prostora“.

Francisti je podsetio da je mesnoj zajednici 1. januara prošle godine ukinut račun, zbog čega nije imala načina da naplaćuje vodu u selu, a posledično ni da sprovodi održavanje mreže, promenu cevi i druge poslove.

– Kada je bila kampanja, Srpska napredna stranka je na sav glas želela da preda vodovod, da preda groblje, Kulturni centar, pijacu i da ništa više ne ostane od begečke imovine kojom su nekada Begečani upravljali – ogorčen je Francisti.

Ikonija Karadžić potvrdila je da je preuzimanje lokalnog vodovoda više godina unazad „opstruisano“ od strane predstavnika MZ ”Begeč”.

– JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad ima izuzetno dobru i konstruktivnu saradnju sa sadašnjim predstavnicima MZ “Begeč” u rešavanju problema vodosnabdevanja naselja – dodaje se u odgovoru.

Francisti za VOICE napominje da SNS nakon izbora održanih prošlog leta preuzeo tamošnji Savet MZ, ali da meštani nisu bili upoznati s tim šta se dešava s vodovodom, sve dok se nije došlo do nedavnog zamućenja vode.

– Mi ne znamo kakav je ugovor potpisan, ne znamo ko ga je potpisao, ne znamo šta se od građana Begeča očekuje, odnosno šta su obavezni građani Begeča tim ugovorom da ustupe „Vodovodu“ i obrnuto. Mi ne znamo šta su naši tobože predstavnici potpisali, mi ne znamo šta nas očekuje – istakao je Francisti.

On navodi i da su tokom vanrednog stanja aktivisti SNS u poštanske sandučiće ubacili obaveštenja u kojima se navodi da građani imaju rok od godinu dana da potpišu ugovor s JKP „Vodovod i kanalizacija“, koji podrazumeva i promenu vodomernog sata.

Od predsednika Saveta MZ „Begeč“ Milana Tatića nismo dobili odgovore na više pitanja, između ostalog i na pitanje kada će Sporazum biti prezentovan građanima Begeča i šta preuzimanje vodovoda znači za njih, odnosno koje su obaveze koje moraju da ispune.

Peticija za zbor građana

Zbog svega navedenog, Francisti upozorava da su Begečani odlučni su da sazovu zbor građana kako bi naterali ljude iz Saveta MZ „Begeč“ da im razjasne sve nedoumice. To do sada nisu bili u mogućnosti zbog vanrednog stanja, a ni sada kada je ukinuto jer je još na snazi zabrana okupljanja, ali ne sede skrštenih ruku ni dok čekaju ukidanje te mere.

– Lično ja radim na tome, zovem ljude i obaveštavam ih da se po zaključenju vanrednog stanja i ukidanju zabrane okupljanja spremamo da organizujemo zbor građana. Ujedno i za vodovod, i za groblje koje nam preuzima „Lisje“ i za još mnoga pitanja – rekao je Francisti uz napomenu da misli da je JKP „Vodovod“ nezainteresovan za Begeč.

– To je malo mesto, oni su to meni iskreno rekli, a Savet MZ se ogradio predavši njima vodovod. Mala normalizacija se možda očekuje ako oni budu češće ispirali vodu i radili malo na promeni cevi i vodomernih satova. Sudbini Begeča se crno piše – upozorio je Francisti.

Šta kaže sporazum

Prema Sporazumu koji su potpisali direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković, Milan Tatić ispred Saveta MZ „Begeč“ i Zoran Stanojević ispred Gradske uprave za komunalne poslove Grada Novog Sada, novosadsko preduzeće preuzima na održavanje i upravljanje vodovodni sistem koji čine rezervoar V=400 m3 sa pumpnom stanicom i hidroforskom kućicom, rezervoar V=90 s pumpnom stanicom i hidroforskom kućicom, bunar B1 u centru naselja, bunar B2 u istočnom delu naselja, te vodovodnu mrežu izgrađenu na površini javne namene nezavisno od prečnika i materijala u postojećem stanju.

U sporazumu se navode i prava i obaveze svih strana, pa tako MZ „Begeč“ ima obavezu da obavesti korisnike o odredbama tog sporazuma. Mesna zajednica je obavezna i da JKP „Vodovod i kanalizacija“ dostavi spisak svih korisnika priključenih na vodovodni sistem. Što se tiče korisnika, između ostalog, dužni su da:

– Postojeće priključne šahtove dovedu u tehnički ispravno stanje, odnosno da je potrebno da korisnik o svom trošku dovede izgrađeni vodomerni šaht u zahtevane propisane dimenzije 1,0×1,0x1,2 metra i 0,5 metara udaljenosti od regulacijone linije.
– MZ „Begeč“ je dužna da korisnike obavesti da će biti u obavezi da potpišu ugovor o ugradnji vodomernog sata o svom trošku. JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima obavezu da pojedinačne ugovore o ugradnji vodomernih satova zaključi sa svim korisnicima iz spiska, bez obzira na legalnost objekata, prema ceni utvrđenoj u cenovniku tog preduzeća, na teret korisnika, kao i da ugovorenu cenu vodomernih satova izmire u četiri rate, s tim da prvu uplate pre potpisivanja ugovora.
– Nakon preuzimanja objekata iz člana 2. ovog Sporazuma, JKP „Vodovod i kanalizacija“ će izvršiti sve neophodne analize potrebne za utvrđivanje kvaliteta vode na bunarima i rezervoarima i mreži, i u skladu sa dobijenim rezultatima i tehnilčkim mogućnostima će preuzeti odgovarajuće mere. O dobijenim rezultatima i predlozima odgovarajućih mera, JKP „Vodovod i kanalizacija“ će obavestiti potpisanike Sporazuma i organe Grada Novog Sada.

Podsetimo, izbore za savet MZ Begeč početkom jula 2019. godine pratila je kampanja kao da su, u najmanju ruku, u pitanju izbori za gradsku skupštinu. VOICE je već pisao o pritiscima na birače i radovima koji su ciljano planirani za izbornu kampanju, iako su ih iz mesne zajednice tražili mesecima, pa i godinama unazad. Pritisaka je bilo i na sam dan izbora, jer je u pitanju bila jedina MZ na teritoriji grada Novog Sada čiji savet nije vodio SNS. Francisti je bio najmlađi kandidat sa liste koja je bila protivnik SNS-u i neposredno pred izbore dobio je pretnju: u poštanskom sandučetu našao je flajer sa precrtanim sopstvenom fotografijom i porukom „PSSSSSSSSSST!“. Policiji je prijavio taj slučaj, kao i zastrašivanje dan ranije, koje je pretrpeo na lokalnoj pijaci od strane nepoznatih mladića koji su mu poručili da bi mogao „malo da se smiri“ da mu ne bi „lomili kosti“.

– Došao je iz Novog Sada inspektor i pokazivao mi razne slike, jedno pedesetak raznih batinaša, svi su ćelavi, nabildovani, on je to valjda slikao po mitinzima pa mi pokazivao. Meni su oni svi bili isti, svi mali, ćelavi, nabijeni, isto obučeni, te nisam mogao da raspoznam. Rekli su mi da će mi se javiti u toku dana i da će sutradan za vreme izbora biti sve rešeno, sve mirno i da će oni držati patrolu u selu – kaže Francisti dodajući da se ne seća je li patrole bilo na dan izbora. U međuvremenu, ovih gotovo godinu dana niko ga nije kontaktirao, ali je on, kako kaže, iz pouzdanih izvora saznao da je slučaj obustavljen.

Dalibor Stupar (VOICE)