Skip to main content

Okupirano selo: Red asfalta, red pritisaka na birače u Begeču

05. jul 2019. Aktuelno
5 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Radovi koji su se poslednjih dana zahuktali u Begeču, sprovode se isključivo zbog predizborne kampanje za izbor Saveta MZ Begeč, koji se održavaju u nedelju, a paralelno sa njima sprovode se i ozbiljni pritisci na kandidate koji nisu članovi Srpske napredne stranke, te građane koji se nisu izjasili o podršci naprednjacima, tvrdi  za VOICE predsednik Saveta MZ Begeč Nikola Živanov. Zbog svega toga, Begeč je, po njegovim rečima, okupirano selo.

– Aktivisti SNS, odnosno njihovi plaćenici koji rade profesionalno izbore, barem se tako hvale da su sad posle Lučana i drugih opština došli u Begeč da odrade posao, oni svakodnevno upadaju ljudima u kuće. Mogu slobodno reći da upadaju, jer to više nije onaj kulturan ulazak da ti pozvoniš, pa čekaš da ti neko otvori, nego ulaziš, upadaš – kaže Živanov.

Dodaje da selom kruži neproverena priča da se glas plaća sa 2.000 dinara, te da se dele i paketi, a bilo je i uznemiravanja protivkandidata koji se prate i snimaju na javnim mestima dok dele svoj propagandni materijal.

Živanov kaže da su se pojedini naprednjački funkcioneri pre kampanje raspitivali da li će se uopšte kandidovati neko iz aktuelnog Saveta MZ, zbog čega su kandidature predali poslednjeg dana roka.

Nikola Živanov

– Svi mi koji smo na listi smo imali pritiske prvo da se ne kandidujemo, da “pustimo selo”, a sada imamo pritske da ne treba nigde da se pojavimo u nedelju u toku izbora. Dolaze tu navijači iz Beograda, navijači Vojvodine iz Novog Sada, zovu mene, zovu ostale članove Saveta. Nisu to direktne pretnje ali znate kako to ide, „drugarski ti kažem ovo ili ono“… – navodi naš sagovornik.

– Ima situacija da se bake, starije koje žive same, bukvalno ujutro zaključavaju i tek kad padne mrak otključavaju i izlaze na ulicu. Ljudi se zaključavaju da bi izbegli kontakt, zato što postaju navalentni i bezobrazni, a to je ono što Begečani ne vole – kaže Živanov.

Pojašnjava da pritiske od naprednjačke gradske vlasti trpe zbog toga što jedino u toj mesnoj zajednici SNS nije na vlasti.

– Mi smo u poslednje četiri godine trn u oku Gradskom odboru Srpske napredne stranke, jer oni su poistovetili grad sa svojom partijskom mašinerijom, zato što mi ne pripadamo Srpskoj naprednoj stanci – kaže Živanov dodajući da se u Savetu MZ nalazi i jedan član SNS-a koji je interes Begeča stavio ispred interesa partije.

Predizborno blokiranje sela

A početkom nedelje, obilazeći radove u Begeču, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je najavio da će prečistač otpadnih voda biti završen do kraja oktobra. Kako je preneo Dnevnik, reč je o postrojenju sa najsavremenijom tehnologijom, u koje je grad uložio oko 217 miliona dinara, kako bi zaokružio komunalnu infrastrukturu u Begeču.

– Kapacitet postrojenja je 4.000 priključaka, više nego što trenutno ima potrošača u selu. Kada to završimo, postrojenje predajemo „Vodovodu i kanalizaciji“ koji će graditi kućne priključke i konačno u Begeču nećemo imati septičke jame, već kanalizaciju kakvu građani odavno zaslužuju – istakao je Vučević i dodao da će grad „u jednoj meri pomoći finaisiranje izgradnje kućnih priključaka“.

Precizirao je da je grad ove godine uložio oko 30 miliona dinara u uređenje nekoliko begečkih ulica, u novi mobilijar, javno osvetljenje i dečije igralište. Po njegovim rečima, ukupna vrednost gradskih investicija u Begeč u proteklih šest-sedam godina iznosi oko 495 miliona dinara.

Međutim, Živanov upozorava da su svi ti radovi zapravo oni koje je Savet MZ zajedno sa građanima Begeča u prethodne četiri godine stavljao kao prioritete i koji su morali biti urađeni u tom periodu.

– Da se ne lažemo, mnogi radovi su i odlagani kako bi se mogli raditi sad pred izbore. Sad je to sve zgurano odjednom, radi se na sto strana i tu je selo fizički maltene blokirano, te ovde blokirana ulica, te ovde mašinerija, a nama je u selu sezona poljoprivrednih radova, žetva je, nezgodno je prolaziti kombajnima i traktorima sa prikolicom. Nisam protiv investicija i podržavam ih jer one moraju da se sprovedu kako bi selo bilo potpuno komunalno opremljeno i da bi se popravio kvalitet života, ali sam protiv toga što se to radi u nekih desetak-petnaest dana u svrhu predizborne kampanje. Šta sad da očekujemo, ako ne budu zadovoljni rezultatom, da će pokupiti mašine i otići – navodi on.

Sporan lokalni vodovod

„Rat“ Saveta MZ Begeč s gradom Novim Sadom traje nekoliko godina, a u središtu je bitka za lokalni vodovod, koji nije u sistemu gradskog vodovoda, već o njemu brine MZ. Izgrađen je samodoprinosom i građani su se u više navrata izjašnjavali da ne žele da ga predaju na upravljanje gradu. Između ostalog, zato što bi to nužno dovelo do poskupljenja vode. Vučević je pominjao i taj problem, ističući da voda u selu neće poskupeti ukoliko vodovod predaju gradu na upravljanje. Zatim je izneo nekoliko optužbi na račun Saveta MZ Begeč:

– Ne razumem kome je u interesu da ne da gradu vodovod, osim ako nema lični interes i naplaćuje vodu u gotovini i pri tome se pokazuje kao zaštitnik Begečana i begečkog vodovoda. Kako vi to čuvate Begečane time što držite neispravan vodovod i ne možete da popravite nijednu cev kad vam pukne? Pitanje je za druge državne organe kako neko sme da naplaćuje vodu u gotovini i kako se naplaćuje voda – rekao je Vučević, dodajući da ni zakon ne dozvoljava da se mesna zajednica brine o vodovodu.

Pritisci traju ceo mandat

O pritiscima koje Begečani trpe već četiri godine predstavnici Saveta MZ govorili su javno još proletos. Na okruglom stolu izneli su čitavu genezu problema i pritisaka koje trpe zbog suprotstavljanju odlukama grada koje su, po njihovom mišljenju, na njihovu štetu.

Predsednik Saveta MZ Begeč Nikola Živanov za VOICE kaže da mu je žao što je Miloš Vučević u prethodne četiri godine u Begeč dolazio „kao predsednik gradskog odbora SNS“ i što se nijednom nije najavio čelnicima mesne zajednice.

– Time je pokazao da ne poštuje domaćina u selu, odnosno da ne poštuje volju birača – rekao je Živanov dodajući da građani Begeča ne žele sukobe s gradom, već samo da budu direktno uključeni u razgovore i pregovore u vezi sa njihovom imovinom: vodovodom, grobljem i Domom kulture.

Živanov, pak, kaže da je Vučević izneo neistine.

– On je nas prozvao da mi držimo vodovod zato što mi naplaćujemo na ruke, pa od toga imamo neku korist. To je apsolutna laž, ja ću čak možda i tužiti Miloša Vučevića zbog te laži. On je vlast, ima inspekcije, ima sve nadležne organe koji su dolazili i proveravali rad mesne zajednice, nisu nikad ništa našli i mogu ponovo doći da provere. Ja bih voleo da neko od Begečana, makar i član Srpske napredne stranke, kaže da je platio na ruke meni ili bilo kome u mesnoj zajednici za vodu. Niko dinara nije uzeo – rekao je Živanov.

Podsetio je da je Grad Novi Sad u proteklom periodu primorao druge mesne zajednice da predaju svoja groblja na upravljanje “Lisju”, a da Begečani samo žele da čuju jasne informacije o tome šta ih čeka ukoliko predaju svoj vodovod.

Gradski čelnici su se, kaže Živanov, oglušili o sve pozive i nisu želeli da dođu u Begeč i građanima jasno i nedvosmisleno objasne šta bi takvo preuzimanje tačno značilo za njih.

– Na sva tri zbora građani su jasno rekli da žele da učestvuju u svim razgovorima, pregovorima i eventualnim dogovorima sa gradom Novim Sadom, odnosno sa “Lisjem” i “Vodovodom” i da moraju biti obeštećeni nekako ako grad uzima vodovod – kaže Živanov.

Dodaje je da je jedan od predloga bio da, kada počne priključivanje sela na kanalizaciju, grad obešteti građane kao vlasnike vodovoda tako što bi im priključak na kanalizaciju bio besplatan. Podsetio je i da su građani tražili raspisivanje referenduma po ovom pitanju, ali da grad nije dozvolio da se on održi.

Dalibor Stupar (VOICE, naslovna fotografija: Google Maps)