Skip to main content

Migranti sa Bliskog istoka neće naseliti Veliko Gradište

24. jul 2021. Fact-checking
3 min čitanja

Na sajtu Komeserijata za izbeglice dostupan je podatak da su Lokalni akcioni planovi usvojeni u preko 140 opština u Srbiji

Portali tpknews.com i srbin.info objavili su vest da „počinje naseljavanje migranata u opštini Veliko Gradište“ i to nakon što sto odbornici te opštine usvojili Lokalni akcioni plan. Da ipak nije reč o organizovanom naseljavanju migranata, već rešavanju postojećih potreba jedinica lokalne samouprave, uključujući i zbrinjavanje i unapređenje položaja izbeglica iz BIH, Hrvatske i Kosova, potvrdili su za VOICE iz Skupštine opštine Veliko Gradište i Komesarijata za izbeglice i migracije.

Pomenuti portali objavili su identičan tekst u kojem navode da su još prošle godine upozoravali javnost da država Srbija planira da na teritoriji opštine Veliko Gradište naseli najmanje 800 migranata iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka. U kasarni u samom centru Gradišta koja je trebala da bude adaptirana i preuređena za njihov prijem, dodaju, treba da bude smešteno 400 migranata, a ostatak po napuštenim domaćinstvima u selima.

Taj plan se, navode portali, i obistinio usvajanjem Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa na teritoriji opštine Veliko Gradište u periodu 2021. – 2025. godine, koji je Skupština opštine Veliko Gradište usvojila 19. jula ove godine.

Portali su tako ovaj plan preimenovali u „odluku o prihvatanju migranata na teritoriji opštine“.

Predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac jasno je naglasio da se „Lokalni akcioni plan ne odnosi na naseljavanje migranata sa Bliskog istoka“.

„Izrada Lokalnog akcionog plana proizašla je kao nastavak pronalaženja rešenja za zbrinjavanje i rešavanje potreba izbeglih, interno raseljenih lica, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa, rekao je Štrbac za VOICE i dodao da „na teritoriji opštine Veliko Gradište, prema evidenciji povereništva, ima oko 300 lica izbegličke populacije, koji su izbegli iz BIH i Republike Hrvatske, odnosno da su bili u izbegličkom svojstvu, a svi oni imaju državljanstvo R.Srbije, prijavljeno prebivalište i regulisane lične karte“.

Štrbac je naveo i da „tražioce azila i migrante u potrebi bez utvrđenog statusa koji su u tranzitu kroz Srbiju, lokalna zajednica ne zbrinjava stambeno i ne zapošljava ih“.

U Komesarijatu za VOICE tvrde da su navodi pomenutih portala „potpuno netačni“.

„Nijedna opština u Srbiji, pa samim tim ni Veliko Gradište, niti počinje, niti planira naseljavanje migranata”, naglasili su u Komesarijatu i dodali da u Velikom Gradištu uopšte ne postoji smeštaj za migrante sa Bliskog istoka.

Naveli su i da lokalni akcioni planovi služe isključivo za rešavanje postojećih potreba jedinica lokalne samouprave.

“Lokalni akcioni planovi su operativni dokumenti koji se donose u skladu sa čl. 12. Zakona o upravljanju migracijama i njihov zadatak je da pomognu jedinicama lokalne samouprave da, na osnovu sagledanih potreba i mogućnosti, isplaniraju aktivnosti za naredni period”, rekli su u KIRS-u i zaključili da “u Lokalnom akcionom planu opštine Veliko Gradište ne postoji ni jedna mera koja predviđa naseljavanje migranata”.

Na sajtu Komeserijata za izbeglice dostupan je podatak da su Lokalni akcioni planovi usvojeni u preko 140 opština u Srbiji.


Pročitajte još: NE, MIGRANTI NISU ZADAVILI ŽENU U SOMBORU


Zanimljivo je da su dva pomenuta portala objavila u potpunosti identičan tekst i autorstvo pripisala sebi.

Oba portala u svom tekstu prenela su i demanti predsednika opštine Veliko Gradište, u kojem on negira da će migranti naseliti ovu teritoriju.

“Da li je Milić, sem svojih lojalnih naprednjačkih odbornika, obavestio građane, kao što je pre godinu dana i obećao, da će na sednici usvojiti odluku o prihvatu migranata na teritoriji opštine? Nije!”, zaključili su portali.

Takođe, oba portala navela su da je „vladajuća koalicija započela opštu hajku protiv naših redakcije, naših dopisnika i naših saradnika“.

„Pod plaštom uznemiravanja javnosti hapsili su nas, privodili, zastrašivali i podnosili bezbroj krivičnih i prekršajnih prijava“, tvrde portali, uz komentar: „posle godinu dana, istina je ipak isplivala na videlo“.

Prema javno dostupnim podacima, tekst portala tpknews na Fejsbuku je do sada podelilo više od 15 stranica, a reagovalo je oko 1.000 korisnika ove društvene mreže.

Petar Alimpijević (VOICE), naslovna fotografija: Opština Veliko Gradište