Skip to main content

Milan Mladenović dobio prolaz u Novom Sadu

05. nov 2015. Uncategorized @sr
< 1 min čitanja

Jedan od najpoznatijih rok muzičara bivše Jugoslavije Milan Mladenović, lider benda „Ekatarina Velika“, dobio je ulicu, odnosno prolaz u centru Novog Sada.

Na otkrivanju ulične table sa njegovim imenom Obrad Boba Škrbić, organizator i osnivač Koncerta godine na kom je Mladenović svirao, rekao je da je u ovom momentu sav rad muzičara i rok novinara dobio novu dimenziju.

„Ovo je zvanična potvrda da nismo uzalud protraćili vreme baveći se ovom vrstom umetnosti po podrumima i andergraund prostorima. Dobijamo potvrdu da je rok muzika deo kulture, i kulturnog i umetničkog miljea, ne samo u Novom Sadu i Srbiji, već i uopšteno“, rekao je Škrbić.

Direktor Egzit (Exit) fondacije Dušan Kovačević rekao je da je Mladenović verovatno najveći pesnik njegove generacije.

„Posebno je zanimljivo da je prolaz u ulici čika Jove Zmaja. Misija Egzita u vezi sa Mladenovićevim stvaralaštvom je u tome da ga predstavimo sledećim generacijama i mi ćemo već na sledećem festivalu imati nekih iznenađenja vezano za predstavljanje onog što je Milan radio“, rekao je Kovačević.

Milan Mladenović je preminuo 1994. godine na današnji dan, u svojoj 36. godini.

Bio je aktivan deo društva bivše Jugoslavije, učestvovao u anitratnim kampanjama početkom devedesetih i podigao glas protiv rata i mobilizacije zajedno sa još nekoliko muzičara pesmom „Mir brate mir“.