Skip to main content

Tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja većine neonacista

27. okt 2015. Aktuelno
3 min čitanja

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja većine pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji su kamenovali kolonu antifašista 7. oktobra 2007. godine u tom gradu, potvrđeno je za VOICE u Višem sudu.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu pred Višim sudom u Novom Sadu konstatovano je da je Više javno tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja protiv vođe neonacista Gorana Davidovića, zatim Nedeljka Pešića, Radomira Dickova, Uroša Stojanovića, Danijela Petrovića, Vlade Negovanovića i Predraga Golubovića. Svi oni bili su optuženi za nasilničko ponašanje (iz čl. 344 st. 2 u vezi st. 1 KZ).

Viši sud je u skladu sa tim obustavio krivični postupak protiv navedenih optuženih i to zbog odustanka Višeg javnog tužioca od optužbe, navodi se u saopštenju.

Mediji su objavili da je sud obustavio postupak protiv optuženih jer su zbog istog dela već kažnjeni u Prekršajnom sudu. Nije, međutim, poznato ko je kažnjen i kada su izrečene prekršajne presude.

Više javno tužilaštvo je ostalo pri delu optužnice koji Davidovića i Pešića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pa će se protiv njih dvojice krivični postupak nastaviti.

Davidoviću se sudi u odustvu, jer se nije odazivao pozivima za početak suđenja, pošto živi u inostranstvu. Zbog izbegavanja pravosudnih organa Davidović je ranije hapšen u inostranstvu kako bi odslužio zatvorsku kaznu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu novembra 2005. godine, na kojoj je vređao i šamarao učesnike. Nakon odsluženja kazne ponovo je napustio zemlju.

U Višem javnom tužilaštvu su rekli da će pismeno odgovoriti koji su razlozi za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja Davidovića i ostalih, ne precizirajući kada bi se to moglo desiti.

Svi oni su se teretili za teži oblik krivičnog nasilničkog ponašanja, za koji je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Kada je sud saopštio stav tužilaštva, svi optuženi su sa velikim oduševljenjem dočekali ovu odluku.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja. Oni su prethodno u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole poput „Vojvodina – Srbija“, „Srbija Srbima“, „Ubi pedera“ i „Ratko Mladić“. Takođe su podizali ruke u znak nacističkog pozdrava. Oni su kamenicama pogodili nekoliko građana, a tadasnjem šefu novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavelu Domonjiju su razbili glavu. Pripadnici žandarmerije su nakon toga utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Kada predmet zastareva

Prema Krivičnom zakoniku krivično gonjenje ne može se preduzeti kad protekne pet godina od izvršenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko tri godine (relativna zastarelost). Međutim, zastarelost se prekida svakom procesnom radnjom koja se preduzima radi otkrivanja krivičnog dela ili radi otkrivanja i gonjenja učinioca zbog učinjenog krivičnog dela. Prema istom zakonu apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastaje kad protekne deset godina od izvršenja krivičnog dela.

Dolf Pospiš (28) iz Veternika i Predrag Milovanović (31) iz Zemuna takođe su bili optuženi, ali su u međuvremenu s Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Pospiš je osuđen na godinu i četiri meseca zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je Milovanović dobio šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

U Višem sudu su naveli da početak suđenja u najvećom meri otežava to što se postupak vodi protiv većeg broja okrivljenih. Kao razloge za to što postupak protiv okrivljenih traje punih šest godina, u Višem sudu su naveli i pogrešne adrese ili zauzetost pojedinih svedoka, zahteve okrivljenih za izuzeće postupajućeg zamenika javnog tužioca, nedolazak branilaca zbog štrajka advokata ili nekih drugih razloga.

Kao jedan od razloga za odlaganje postupka navedeno je i vođenje prekršajnih postupaka protiv pojedinih okrivljenih povodom istog događaja od 7. oktobra 2007, kako eventualno ne bi došlo do povrede načela „ne dvaput o istom – ne bis in idem“.

Iz Višeg suda su poručili da je u dosadašnjem toku postupka preduzet niz mera u cilju efikasnog vođenja postupka, pa je tako, u skladu sa merama Vrhovnog kasacionog suda za rešavanje starih nerešenih predmeta, doneta naredba kojom je naloženo preduzimanje dodatnih mera radi okončanja postupka i hitno prekoredno postupanje.

Darko Šper (VOICE)