Skip to main content

Najslađu fabriku u Srbiji ne gradi najveći svetski proizvođač čokolade

05. apr 2020. Fact-checking
4 min čitanja

U tekstu koji je 5. marta objavljen na portalu Radio-televizije Vojvodina “Počela izgradnja fabrike čokolade u Novom Sadu: Investicija vredna 50 miliona evra magnet za investitore” izneto je nekoliko neistinitih, poluistinitih ili nedokumentovanih podataka o investiciji švajcarske kompanije Beri Kalebo (Barry Collebaut).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom postavljanja kamena temeljca za buduću fabriku čokolade u Novom Sadu da je švajcarska kompanija Beri Kalebo najveća fabrika u toj branši u celom svetu. Da ovaj podatak nije tačan govore statistički podaci koji se mogu pročitati na više specijalizovanih portala.

Portal bizvibe.com objavio je listu deset najvećih svetskih proizvođača čokolade među kojima se ne nalazi švajcarska kompanija. Dve druge iz te zemlje zauzimaju peto, odnosno sedmo mesto na toj listi, a reč je o kompanijama Nestle i Lindt. Reč je o statistici iz 2017. godine u kojoj se navode zarade kompanija u milijardama dolara, a prva na njoj je Mars Wrigley Confectionery (USA) sa zaradom od 18 milijardi dolara.

O proizvođačima čokolade govori se i na portalu whatdewhat.com gde je objavljena lista sedam najvećih proizvođača čokolade. Na njoj prednjači američka kompanija Hershey, a na četvrtom mestu te liste je švajcarska kompanija Barry Callebaut sa dnevnom proizvodnjom od 1,7 miliona tona kakaoa.

Treba pomenuti i podatke sa portala investopedia.com na kom se navode vodeće zemlje proizvođači čokolade na globalnom nivou, gde opet prednjače Sjedinjene Američke Države. Drugo mesto zauzima Nemačka, dok je na trećem mestu Švajcarska.

Konačno, portal manufacturingglobal.com u statistici iz 2016. prikazuje listu deset najvećih konditorskih kompanija u svetu. Na njoj vodeća mesta zauzimaju Mars, Mondelez, Nestle i Ferero, dok švajcarske kompanije Barry Callebaut nema na listi.

Veliku nedoumicu u javnosti izazvala je i odluka Vlade Srbije da novom investitoru pokloni 12 miliona evra za potrebe zapošljavanja ljudi, kao i činjenica da je švajcarska kompanija na poklon od Grada Novog Sada dobila nekoliko hektara zemljišta na jednoj od najatraktivnijih poslovnih lokacija u Novom Sadu.

S obzirom na to da je najavljeno zapošljavanje 100 radnika u budućoj fabrici, zaključak je da je švajcarski investitor po novozaposlenom dobio subvenciju od države u iznosu od 120.000 evra.  Dodatno zbunjuje izjava predsednika Vučića „da bi država dala i više ali investitor nije tražio“. „Neko bi rekao, što su se skupili ovoliko i drže govore za samo 100 radnih mesta. To je važno, jer to je 100 porodica koje će mnogo lakše da žive, a plate će za inženjere i tehnologe biti na evropskom nivou, a mnogo iznad srpskog proseka“, rekao je tada Vučić.

Na konstataciju novinara da je država dala švajcarskoj kompaniji subvencije od 12 miliona evra, i pitanje da li je to najveća subvencija do sada nekoj privatnoj firmi, Vučić je rekao „da se to ne računa po radnom mestu, nego da je to iznos ukupne subvencije“. Objasnio je da je su se subvencije davale po radnom mestu za radno intenzivne projekte, ali „da je sada Srbija na višem tehnološkom nivou i da zato uspeva da sarađuje sa najmoćnijim svetskim kompanijama“.

Švajcarski investitor se obavezao da će do kraja 2023. godine zaposliti 100 radnika na neodređeno vreme. Ipak, prema ugovornim obavezama, broj radnika ne sme da smanjuje samo u periodu od pet godina, odnosno ne sme da ih otpušta do 2028. godine.

Što se plata radnika tiče, „Beri Kalebo“ ima obavezu da osnovna zarada bude najmanje 20 odsto veća od minimalca. Ako pretpostavimo da se minimalac u budućnosti neće značajnije menjati, zarada budućih radnika u fabrici čokolade biće nešto iznad 300 evra.

Kada je reč o ekskluzivnoj parceli na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je „da se danas snovi pretvaraju u planove, a zaparložene parcele u najmodernije fabrike“. Vučević je rekao i da će, zahvaljujući i toj investiciji, „grad dobijati vrtiće, đaci besplatne knjige i postati još upečatljivija evropska prestonica kulture“.

U Ugovoru o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini između Republičke direkcije za imovinu, „Beri Kalebo“ za jugoistočnu Evropu registrovane u Srbiji i Barry Callebaut Nederland B.V. sa sedištem u Holandiji, vidi se da je država ustupila investitoru 2 hektara i 9 ari u vrednosti od 2,19 miliona evra.

Za poklonjeno zemljište, država se „zaštitila“ garantnim periodom od pet godina. Naime, u ugovornim obavezama piše da investitor ne može da prodaje ustupljene parcele trećem licu u periodu od pet godina, odnosno do 2028. Takođe, do te godine je u obavezi da investiciju zadrži na teritoriji Novog Sada. Vlasništvo nad ovim zemljištem je prethodno preseljeno sa Grada Novog Sada na Republiku.

Dan pre početka izgradnje fabrike, novinar RTV-a Branimir Kozarov saopštio je gledaocima da se u Novom Sadu gradi fabrika najvećeg svetskog proizvođača čokolade. Pominjući ovu, ali i investicije kompanija Kontinental, Lir i Boš, novinar je citirao izjavu gradnačenika da je to „najbolji dokaz privrednog preporoda grada u poslednjih osam godina“.

Taj „privredni preporod“ novinar je gledaoicima opisao statističkim podacima da danas u Novom Sadu radi 23.000 ljudi više nego pre osam godina, a da je prosečna plata veća za 35,2 odsto, što nije tačno.

Počev od podataka za januar 2018. godine Republički zavod za statistiku podatke o prosečnim zaradama po zaposlenom objavljuje po novoj metodologiji. Po toj metodologiji prosečna plata u Novom Sadu u septembru 2019. iznosila je 59.482 dinara neto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz decembra 2012, po staroj metodologiji prosečna neto plata zaposlenih Novosađana bila je 52.497 dinara neto. A to nije povećanje za 35 već za 13 odsto.

(Ekipa VOICE, foto: Pixabay) 

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!