Skip to main content

Slučaj uhapšenog mladića od 19 godina: Poljoprivreda ne može da čeka da prođe policijski čas

05. apr 2020. Analitički članci
5 min čitanja

Ivan Pejak, mladić od 19 godina, poljoprivrednik iz Silbaša, priveden je juče, 4. aprila, nakon što ga je policija zaustavila na putu iz atara  do kuće i izvela ga iz traktora. Zajedno sa ocem, koji je bio u drugom traktoru i vratio se kući malo ranije, Ivan se vraćao sa njive na kojoj je od ranog jutra obavljao poslove vezane za setvu.

Priveden je, a potom mu je u Prekršajnom sudu u Bačakoj Palanci ekspresno odrezana kazna od 50.000 dinara zbog toga što, kako se navodi u presudi, nije poštovao zabranu kretanja. Reporteri VOICE-a su danas, u razgovoru sa ovim mladim poljoprivrednikom i njegovom porodicom, u dvorištu njihove kuće u Silbašu, imali priliku da se uvere da je taj događaj za sve njih bio veoma stresan i da im nije jasno zašto je policija tako postupila kada je rečeno da poljoprivrednici mogu nesmetano da se kreću od njive do dvorišta i da ih niko neće sprečavati u poslu.

„Dete je pretrpelo veliki stres, sinoć je dolazila i hitna pomoć i ustanovljeno ja da kao posledicu jučerašnjeg događaja ima jako visok pritisak. Zbog privođenja, dete od 19 godina ima visok pritisak!? Bili su to za njega teški sati, a mi smo bili u šoku i velikoj neizvesnosti jer su mu oduzeli telefon pa nismo znali šta se s njim dogodilo. Dete koje je celi dan radilo na njivi su zaustavili i odveli u policiju. Traktor je ostao neobezbeđen, a njemu nisu dozvolili ni da se javi kući, tako da sat i po nismo znali šta se dešava, bili smo van sebe“, ispričali su nam Pejakovi.

Kako kažu, čuli su komentare da je Ivan bio drzak i da se opirao, a svi u selu znaju da je to uzoran, vredan i pristojan momak koji se bavi poljoprivredom od kada je stasao za rad na njivi, da je bio dobar učenik Poljoprivredne škole u Futogu koju je nedavno završio i da je u svakom pogledu za primer svojim vršnjacima. Nijedan saobraćanji prekršaj niti bilo koji prestup nikada nije napravio, tvrde roditelji.

„Ne znamo šta je izazvalo takvu reakciju policije. U presudi suda u Bačkoj Palanci navedeno je da zabrana kretanja važi od 17 časova do 5 časova sledećeg dana, te da su Ivana na ulici zatekli u 15.55. U čemu je onda bio problem? U čemu je problem i ako je vozio traktor od atara do kuće i u vreme zabrane kretanja, ako imamo uveravanja nadležnih da možemo da obavljamo naše svakodnevne poslove“, pita se Ivanova majka Marijana Pejak, uznemirena, bez sumnje kivna na institucije i nadležne.

„Ako si otkačio kultivator kod jedne kuće gde ti je mehanizacija i krenuo drugoj kući u kojoj živiš na zasluženu pauzu, i ako te od ćoška do ćoška sretnu dva ‘revnosna’ policajca vrlo verovatno je da završiš u pritvoru. Bravo za naše institucije”, rezignirana je naša sagovornica.

Hapšenje mladića unelo nemir među poljoprivrednike

Na putu od Novog Sada do Silbaša danas smo na mnogim njivama zetekli traktore i drugu mehanizaciju, a od poljoprivrednika smo čuli da nemaju problema s policijskim patrolama i da setvu obavljaju redovno, bez nedostatka repromaterijala.

Međutim, nakon jučerašnjeg događaja u Silbašu nisu više sigurni da li će ih neko zaustaviti i da li će plaćati kazne.

„Na sajtu Ministarstva poljoprivrede ne postoji informacija o kretanju za nas, ratare, koji ovih dana moramo biti na njivi i koristiti svaki pogodan momenat za rad. Slušamo izjave ministra, udruženja o tome da možemo nesmetano da se krećemo i u vreme policijskog časa ako imamo neki papir kao dokaz da se bavimo poljoprivredom, ali ko nam to garantuje. Mogu da se podnesu prijave za kretanje u vreme zabrane na linku koji je objavljen na sajtu ministarstva ali to se odnosi na stočare, voćare i povrtare, ne i na nas. Ali čujem da je sajt prebukiran i da sistem ne funkcioniše uvek“, kazali su nam ratari koje smo zatekli u bačkopetrovačkom ataru.

Porodica Pejak iz Silbaša, osim ratarstva, bavi se i plasteničkom povrtarskom proizvodnjom i stočarstvom. Ovih dana u jeku su i povrtarski poslovi, a uverili smo se, njihove su parcele udaljene od kuće pa im je potrebna dozvola za kretanje na koju veliki broj poljoprivrednika danima čeka.

„Zar je moguće da niko od nadležnih ne razume šta znači poljoprivreda. Poljoprivreda ne može da čeka da prođe policijski čas. Imam papriku u rasadu sad, moram redovno da ih zalivam, a plastenici mi nisu u dvorištu. Možemo da radimo kada nam vremenski uslovi dozvoljavaju, svaka biljka i životinja traži svoje. Proizvodimo hranu za sve, šta ćemo sutra jesti, kad sve ovo prođe. Niko od poljoprivrednika neće zloupotrebiti dozvolu za kretanje, pa gde i kako da je zloupotrebimo, ne znamo kud ćemo pre od posla, jedan se nadovezuje na drugi“, kaže Marijana Pejak.

„Radimo od zore do mraka“

U dvorištu ove porodice nema dovoljno mesta za mehanizaciju, plastenike i objekte za stoku pa su, veli, sve to rasporedili po drugim dvorištima jer gotovo svako u selu ima po dve-tri stare kuće u vlasništvu ili pravu korišćenja. Ispred njihove kuće nalazi se i traktor koji je juče vraćen u dvorište kada je policija pustila Ivana.

„Vidite, to je nov traktor, kupljen pre nekoliko meseci. Naravno, kupili smo ga na kredit. Ako ne budemo radili nećemo moći da ga otplatimo, banka nam sigurno neće oprostiti dug i dati nam ga na lepe oči. Radimo od zore do mraka svi u porodici, i drugi sin, i suprug, i zaova, i svekar i svekrva… Sve ne bismo li obezbedili deci normalan život i naučili ih pravim vrednostima. Kako drugačije da mladi ostanu na selu, šta ako dignemo ruke od svega“, pita se Marijana.

Mladi Ivan Pejak i danas je još uvek bio u šoku i zbunjen zbog onoga što mu se desilo juče. Kaže da nije mogao da veruje kada su mu policajci rekli da će ga privesti. Tražio je da pozove oca i majku, ali mu nisu dozvolili. Tek kada su stigli u Bačku Palanku dozvoilili su mu da pošalje SMS poruku svojima. Njegov stariji brat Pavle studira hemiju u Novom Sadu, ali se zbog pandemije korona virusa vratio na selo, kod svojih. Kaže da mu grad uopšte ne nedostaje, a da mu njegovo selo i rad na njivi prijaju.

Ivan Pejak je naročito ozlojeđen zbog izjava u javnosti određenih pojedinaca koji su tvrdili da je on „opravdano priveden“ i da je od ranije poznat policiji zbog saobraćajnih prekršaja.

„To je neverovatna neistina i ne znam ko i u kakve svrhe iznosi takve stvari u javnost. Mene policija nikada u životu nije ni zaustavila, a kamoli da me je kaznila“, kaže devetnaestogodišnji mladić.

Slađana Gluščević i Dinko Gruhonjić (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!