Skip to main content

Napadi na građansko društvo – dimna zavesa i opasna igra

12. sep 2017. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Ćutanje ekstremno desničarskih organizacija na ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, iako su istima svakodnevno puna usta Kosova “i Metohije”, najbolji je pokazatelj njihove povezanosti sa vlastima, odnosno Srpskom naprednom strankom, ocenjuju sagovornici VOICE-a. To se odnosi i ne demobilizaciju ekstremista i po mnogim drugim pitanjima, zbog kojih bi, koliko pre samo nekoliko godina, “letele glave”.

Jovo Bakic
Jovo Bakić: Ekstremni desničati su mahom korisni idioti koji, kad im kažeš da nekoga napadnu, oni će napasti, a ako im zabraniš da nekoga napadnu, oni toga neće napadati (foto: Medija centar Beograd)

Sociolog Jovo Bakić za VOICE podseća da veze sa krajnje desničarskim organizacijama datiraju još iz vremena kada su Tomislav Nikolić i Aleksdandar Vučić bili u Srpskoj radikalnoj stranci. Ukazuje i da se vlast ponaša licemerno i radi ono za šta bi svoje političke protivnike, kada bi to uradili, optužila za izdaju, dok ekstremni desničari tu igraju ulogu „korisnih idiota“.

– To su korisni idioti koji, kad im kažeš da nekoga napadnu, oni će napasti, a ako im zabraniš da nekoga napadnu, oni toga neće napadati. To pokazuju sve parade ponosa do sada: kada je Aleksandar Vučić bio u opoziciji, onda su te grupe divljale, maltene smo imali u Beogradu opsadno stanje. Kad je došao na vlast, te grupe miruju, ovi ljudi najnormalnije šetaju. Tu se vidi taj potpuno nenormalan, nenačelni odnos koji stvara zlu krv u celom društvu i gde se, zapravo, vidi ta instrumentalna uloga krajnje desnice. U pitanju su zapravo pitbulovi na povocu, koje gazda pušta kad mu treba – navodi Bakić.

– Gromoglasna tišina kojom desničarske organizacije obeležavaju sklapanje dogovora Srpske liste, tačnije kosovskog depadansa SNS-a sa Ramušem Haradinajem više je nego rečita! Baš koliko i pokušaj idiota koja pišu saopštenja u SNS-u pa optužuju opoziciju da paktira sa Aljbinom Kurtijem – ocenjuje za VOICE Slaviša Lekić, predsenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Podsetimo u Novom Sadu su letos „Zavetnici“ pokušali da prekinu projekciju filma o normalizaciji odnosa na Kosovu, između ostalog optužujući prisutne da su „Tačijevi i Haradinajevi Srbi“. U Nišu su u tome i uspeli, ali danas, kada je kosovsko krilo SNS ušlo u koaliciju sa Haradinajem – ćute. Isto kao i Obraz, 1389, SNP „Naši“ ili Simo Spasić, kontroverzni predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji.

Sa druge strane, čini se da su za ćutanje o Haradinaju desničari dobili dozvolu da napadaju dežurne krivce i pokreću izlizane nacionalističke matrice. Tokom prošlog vikenda ponovo je oštećena tabla NDNV-a, Srpska liga je krenula u akciju ukidanja autonomije Vojvodine, praktično stavljajući u fokus nju umesto Kosova, a u Kragujevcu, u Šumaricama „SrBska akcija“ je izlepila nalepnice sa likom ratnog zločinca i saradnika okupatora Marisava Petrovića. Istovremeno, provladini tabloidi čereče opoziciju optužujući je da radi na stvaranju Velike Albanije.

– Koliko god pakt Vučićevih naprednjaka sa Haradinajemo bio neprirodan, toliko su napadi desničara na opoziciju i građanski orijentisne organizacije očekivani i rekao bih – prirodni: SNS i desničarski lakrdijaši, nimalo bezazleni, doduše, ista su fela. Zagrebite bilo kog SNS-ovca, otkrićete nepatvorenog radikala – kaže Lekić.

Bakić podseća da su te organizacije pioni SNS-a koje ona koristi da skrene pažnju javnosti sa teških pitanja.

– Tu su, razume se, omiljeni žrtveni jarci. To može biti LGBT populacija, može biti Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Naravno, opozicija je uvek ta koja najviše brine, čak i ovako nejaka kakva je i onda je to to: skrenuti pažnju javnosti sa onoga što je urađeno, na primer u ovom slučaju sa koalicije sa Haradinajem, na tobožnje izdajnike srpskog naroda, one koji prodaju srpske nacionalne interese, koji su Soroševi plaćenici… To je jedna matrica koja nije uopšte nova, to je matrica koju je koristio i režim Slobodana Miloševića – kaže Bakić.

slavisa_lekic
Slaviša Lekić: Bilo bi malo i blesavo očekivati to od ove vlasti da će sankcionisati napade koje ona u najvećoj meri generiše i moderira (foto: Medija centar Beograd)

Naši sagovornici strahuju da zbog svega navedenog u narednom periodu treba očekivati još sličnih napada na predstavnike opozicije i građanskog društva.

– Ovoliko napada na medije i predstavnike građanske opcije ne pamtim od 2008. godine, kada su bila sva ona previranja i protesti oko Kosova. Plašim se da će se trend nastaviti i nisam optimista u pogledu rešavanja “slučajeva”. Bilo bi malo i blesavo očekivati to od ove vlasti koja u najvećoj meri generiše i moderira te napade – navodi Lekić.

I Bakić kaže da su novi napadi vrlo izgledni jer, kako kaže, treba pred naprednjačkim biračkim telom zabašuriti ono što je napravljeno.

– Za nas ostale njih nije ni briga, zna se da za njih ne glasamo. Ali nacionalisti koji za njih glasaju i koji misle da su se to samo radikali presvukli, za njih treba praviti predstave kako su oni i dalje principijelni, kako nisu uradili ono što su uradili – kaže Bakić.

Dalibor Stupar (VOICE/foto: Pixabay)

voice_logo