Skip to main content

NDNV: Hitno uhapsiti napadače na radijskog voditelja Daška Milinovića

16. apr 2021. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića i ocenilo da su napadi “direktna posledica nedelovanja državnih organa” i neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika.

“Još jednom ponavljamo da je ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da je napad i posledica neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju “svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija”.

“Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad”, ocenio je NDNV.

Prema njihovim rečima, “varvarski napadi” pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu novinarska i medijska udruženja svakodnevno obaveštavaju javnost.

NDNV je poručio da će o napadu obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će obezbediti pravnu pomoć.

NDNV je o napadu obavestio i Radnu grupu za bezbednost novinara.

Daška Milinovića su rano jutros u Novom Sadu napala dvojica muškaraca, kada je krenuo na posao.

Prvo su mu išpricali dva suzavca u oči, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Dobio je tri udarca šipkom, ali je uspeo da zaštiti glavu rukom.

Nakon napada, maskirani muškarci su pobegli.

Milinović se nalazi u Urgentnom centru gde mu pružaju pomoć.

Daško Milinović i Mladen Urdarević su radijski dvojac koji ima svoj internetski radio “Daško i Mlađa”.

Oni svakog radnog dana emituju satiričnu emisiju “Alarm”.

Ovaj radijski dvojac pre osamostaljivanja radio je na radio stanicama AS, B92 i na Omladinskom O radiju Radio-televizije Vojvodine.

(Autonomija)