Skip to main content

Portal staru satiričnu vest preneo kao naučnu činjenicu

16. apr 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Portal „Borba za istinu“ preneo je ove nedelje vest pod naslovom “Nauka dokazala da su Hristove reči utkane u DNK svakog čoveka”, te da su “božije poruke” skrivene u ljudskim genima.

„Borba za istinu“ navodi da su naučnici, za koje potom kažu da su “lingvistički stručnjaci” sa Instituta za tehnologiju Vajominga prošle godine istraživali zapise iz DNK i da su otkrili informaciju u formi starojermenskog koja znači: “Na prvo svitanje zore bog stvori zemlju i nebo”.

Naravno, ova vest je apsolutna izmišljotina, a kruži internetom godinama. Mada Tehnički institut u Vajomingu zaista postoji, Institut za tehnologiju Vajominga (W.I.T.) je poznatiji kao veb-sajt na kom su se ranije delila satirična istraživanja.

Sajt je danas neaktivan, ali se njihova lažna istraživanja i dalje dele po društvenim mrežama i ponekim hrišćanski-orijentisanim portalima, sa kakvog je Borba za istinu i prenela ovu vest.

Još 2014. godine, sa ovog sajta potekao je satiričan tekst o tome kako će Američki medicinski žurnal objaviti istraživanje o povezanosti Aspergovog sindroma i sklonosti ka ubistvu.

Američki medicinski žurnal se oglasio još tada, navodeći da im nije dostavljeno takvo istraživanje i da, koliko su oni upućeni, u je pitanju satira. 

Priča o tome kako je naše telo “hram” u kom prebiva sama suština boga, nastavlja se tvrdnjama da vakcine menjaju DNK. Portal „Borba za istinu“ u daljem tekstu, pozivajući se na informacije doktorke Keri Madej, tvrdi da vakcina protiv korone ima opasnost po ljudski genom, te da “koristiti modifikovanu RNK” i da samim tim „menja našu DNK„. 

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) na svom zvaničnom sajtu nudi objašnjenje o tome kako funkcionišu nove mRNK vakcine, gde se jasno navodi da ne utiču na ljudski DNK ni na kakav način. Kako CDC objašnjava, mRNK ni ne ulazi u nukleus ćelije gde se nalazi genetski materijal.  

Pomenuta doktorka je osteopatska doktorka (OD), a od početka pandemije širi brojne neproverene tvrdnje o vakcinama, pozivajući se na svoje višegodišnje medicinsko iskustvo.

Među tim teorijama je i “buduće čipovanje stanovništva” pomoću vakcine protiv kovida, o kom je pisalo Raskrinkavanje, ali i tvrdnje o tome da su vakcine dizajnirane da od čoveka da naprave “genetski modifikovane organizme”, o kojima je pisao britanski BBC. 

Sanja Kosović (VOICE)