Portal staru satiričnu vest preneo kao naučnu činjenicu

16. Apr 2021 by Sanja Kosovic | Nema komentara

Priča o tome kako je naše telo “hram” u kom prebiva “sama suština boga”, nastavlja se neosnovanim tvrdnjama da vakcine menjaju DNK

Portal “Borba za istinu” preneo je ove nedelje vest pod naslovom “Nauka dokazala da su Hristove reči utkane u DNK svakog čoveka”, te da su “božije poruke” skrivene u ljudskim genima.

“Borba za istinu” navodi da su naučnici, za koje potom kažu da su “lingvistički stručnjaci” sa Instituta za tehnologiju Vajominga prošle godine istraživali zapise iz DNK i da su otkrili informaciju u formi starojermenskog koja znači: “Na prvo svitanje zore bog stvori zemlju i nebo”.

Naravno, ova vest je apsolutna izmišljotina, a kruži internetom godinama. Mada Tehnički institut u Vajomingu zaista postoji, Institut za tehnologiju Vajominga (W.I.T.) je poznatiji kao veb-sajt na kom su se ranije delila satirična istraživanja.

Sajt je danas neaktivan, ali se njihova lažna istraživanja i dalje dele po društvenim mrežama i ponekim hrišćanski-orijentisanim portalima, sa kakvog je Borba za istinu i prenela ovu vest.

Još 2014. godine, sa ovog sajta potekao je satiričan tekst o tome kako će Američki medicinski žurnal objaviti istraživanje o povezanosti Aspergovog sindroma i sklonosti ka ubistvu.

Američki medicinski žurnal se oglasio još tada, navodeći da im nije dostavljeno takvo istraživanje i da, koliko su oni upućeni, u je pitanju satira. 

Priča o tome kako je naše telo “hram” u kom prebiva sama suština boga, nastavlja se tvrdnjama da vakcine menjaju DNK. Portal “Borba za istinu” u daljem tekstu, pozivajući se na informacije doktorke Keri Madej, tvrdi da vakcina protiv korone ima opasnost po ljudski genom, te da “koristiti modifikovanu RNK” i da samim tim “menja našu DNK“. 

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) na svom zvaničnom sajtu nudi objašnjenje o tome kako funkcionišu nove mRNK vakcine, gde se jasno navodi da ne utiču na ljudski DNK ni na kakav način. Kako CDC objašnjava, mRNK ni ne ulazi u nukleus ćelije gde se nalazi genetski materijal.  

Pomenuta doktorka je osteopatska doktorka (OD), a od početka pandemije širi brojne neproverene tvrdnje o vakcinama, pozivajući se na svoje višegodišnje medicinsko iskustvo.

Među tim teorijama je i “buduće čipovanje stanovništva” pomoću vakcine protiv kovida, o kom je pisalo Raskrinkavanje, ali i tvrdnje o tome da su vakcine dizajnirane da od čoveka da naprave “genetski modifikovane organizme”, o kojima je pisao britanski BBC. 

Sanja Kosović (VOICE)

Print Friendly, PDF & Email