Skip to main content

NDNV i lokalni mediji pokrenuli kampanju doniranja u zajednički fond

02. okt 2020. Aktuelno
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i pet lokalnih medija iz Vojvodine pokrenuli su danas novu opciju za donacije građana na platformi donations.ndnv.org, koja omogućava doniranje u zajednički fond „Tačka okupljanja“.

Sav novac prikupljen u ovaj fond, biće raspoređen lokalnim medijima iz partnerske mreže, kako bi nastavili da rade na rešavanju problema i postali šampioni nezavisnog informisanja u svojim lokalnim sredinama.

„Okupili smo se oko zajedničkog stava da je nezavisno novinarstvo na lokalnom nivou danas važnije i potrebnije nego ikada, jer mainstream mediji uporno zaboravljaju da postoje građani koji žive i van velikih centara, poput Beograda ili Novog Sada. Naš napor da se udružimo kako bi podržali jedni druge ispostavio se kao najbolji alat za cilj koji smo sebi postavili“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Ova mala medijska zajednica okuplja portale Magločistač iz Subotice, Storyteller iz Bačkog Petrovca, Fabriku kreativnosti i Agrosmart iz Novog Sada, kao i Pančevo Si Ti iz Pančeva.

U proteklih godinu dana ovi portali su uz pomoć NDNV-a uspeli da povećaju produkciju, sprovedu zajedničke kampanje, povećaju broj klikova i čitalaca izveštavajući u javnom interesu sredine u kojoj funkcionišu.

„U ovaj proces želimo da uključimo građane i publiku. Oni su naša najvažnija podrška, koja razume da novinarstvo i informacije nisu besplatne, odnosno da su to ’najskuplji i najvažniji’ resursi za život u današnjem društvu“, navodi se u saopštenju.

Pozivali su čitaoce da nastave da podržavaju rad nezavisnih lokalnih medija kroz donacije u fond „Tačka okupljanja“, koji se nalazi na sledećem linku.

Kampanja za prikupljanje sredstava za lokalnu medijsku scenu trajaće od 2. do 12. oktobra 2020 godine. Cilj kampanje je da se kroz donacije publike i građana obezbedi opstanak pet medija u narednim mesecima.

Svaki od medija svoju publiku će redovno obaveštavati o tome na šta je utrošen novac, i učiniti im dostupne tekstove, video priloge i ostale materijale, koji su nastali zahvaljujući njihovim donacijama.

Kampanja se može prattit i na društvenim mrežama, gde se kroz kratak video serijal može saznati više informacija o svakom mediju posebno, o samoj kampanji, kao i o načinu na koji je udruživanje u „Tačku okupljanja“ donelo nove vrednosti i saradnju na lokalnu medijsku scenu.

(VOICE)