Skip to main content

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama ne nalaze se trudne devojčice

02. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

U više antimigrantskih grupa na društvenoj mreži Fejsbuk, ali i na kanalu Telegrama usmerenog protiv migranata, podeljene su fotografije devojčica sa velikim stomakom za koju administratori navode da su trudne, što je netačno. Fotografije iz 2003. godine prikazuju devojčice koje su lečene od teških bolesti unutrašnjih organa.

Opis uz fotografije na društvenim mrežama u Srbiji glasi „da doktor Čejson pregleda trudnu devočicu u lekarskoj ordinaciji“. U nastavku opisa autor upozorava: “Ona je jedan od mnogih slučaja epidemije maloletnih trudnoća u muslimanskom svetu! Bolest je mala reč za ovakve ljude. Da li nam ovo treba u Srbiji?

Međutim, svaka od priloženih fotografija u stvari prikazuje drugu devojčicu, a nijedna od njih nije trudna. Dve devojčice patile su pre više od 15 godina od ozbiljnog oticanja abdomena, a jednadevojčica od oticanja slezine i jetre.

Na prvoj i drugoj fotografiji u nizu, zaista se nalazi doktor Čejson, dečiji hirurg, koji na fotografijama pregleda dve devojčice iz Avganistana. Na zvaničnom Tviter nalogu organizacije koja pomaže deci sa srčanim problemima u zemljama pogođenim ratom, “The Chain of Hope”, prošle godine ritvitovane su iste te fotografije devojčica, zajedno sa fotografijom nakon što su devojčice operisane.

Organizacija je u pomenutom tvitu na francuskom jeziku objasnila da su te fotografije iz 2003. godine, a da su male Avganistankinje patile od poslednjeg stadijuma otkazivanja srca. Kao posledica tog stanja, abdomen im se napunio tečnošću. Naveli su i da su devojčice uspešno operisane zahvaljujući “The Chain of Hope”, što se može videti i iz priloženih fotografija u tvitu.

Po pisanju engleskog Rojtersa, ova lažna vest gde su prikazane prve dve devojčice, u avgustu se širila na društvenoj mreži Fejsbuk, zajedno sa opisom da su te devojčice seksualno zlostavljane žrtve trgovine ljudima.

I poslednja fotografija u nizu objave sa domaćih antimigrantskih grupa, prikazuje devojčicu sa jednako otečenim stomakom. Ona takođe nije trudna.

Kao što je moguće pročitati na zvaničnom sajtu organizacije koja pomaže deci iz siromašnih krajeva, “Child Foundation”, u pitanju je još jedna devojčica iz Avganistana, koja pati od talasemije. Zbog posledica teškog stanja te bolesti, njoj je drastično uvećana slezina, što je dovelo do jakog oticanja stomaka.

O devojčicama o čijem je zdravstvenom stanju manipulativno pisano na društvenim mrežama, osim Rojtersa, pisali su i drugi strani fekt-čekerski portali poput turskog Teyit, ali i indijskog Indiatoday.

Sanja Kosović (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.